Få fast den lösa pluggen igen

Med rätt skruvar och pluggar går allt att sätta upp på väggen. Men en del gånger är det inte så lätt. Här hade pluggen satts i en fog, och med tiden har den lossnat. Det fixar vi med ett bra, gammalt snickartrick.

Pluggen är lös: Så sätter du fast den igen

Fogen håller inte för rörelser och belastning. Om du kan, borra i tegelstenen i stället.

Intro

Det är inte alltid man själv bestämmer var alla skruvar ska placeras, när något ska hängas upp på en vägg. Här har vi för länge sedan satt upp en handdukshållare i köket. Den är fastskruvad med två skruvar i varje ände – tyvärr har skruvarna i den ena änden träffat en fog.

I början satt hållaren fast väldigt bra, men efterhand har beslaget lossnat, och hålet runt pluggen är så stort att inget längre kan få fäste i det. ’

Slopa pluggen

En tegelfog är inte tillräckligt hård för att kunna hålla för de rörelser som uppstår varje gång någon ska använda en grytlapp eller ett förkläde. Så med tiden kommer även den bästa pluggen lossna. Samma sak kan inträffa om du inte har varit tillräckligt noga med att dammsuga hålet efter att du har borrat, och innan pluggen sätts i.

Här löser vi problemet på det gamla, goda sättet. Det är faktiskt ofta lättare än att behöva hitta en ny och bättre plugg, och att satsa på att monteringen ska lyckas med samma skruvar. En liten träbit och en gnutta lim är allt du behöver.

Detta behöver du

  • Fogsvans
  • Stämjärn
  • Hammare
  • Limflaska

Instruktion

1

Hitta en lämplig träbit. Det spelar ingen roll vad du väljer. Stick in en penna i hålet för att ta reda på hur lång den nya träpluggen ska vara. Gör den minst 5 mm kortare än hålets djup.

2

Leta reda på ett vasst stämjärn. Använd stämjärnet till att göra en plugg av trä.

3

Jämna till träpluggen med stämjärnet. Denna träplugg ska slås in i en porös fog som kommer ge med sig lite. Vi kan därför göra den 3-4 mm tjockare än hålets diameter. Spetsa till toppen en aning, så den lättare hittar ner i hålet. Jämna till träpluggen om den inte passar riktigt första gången. Det är viktigt att stämjärnet är vasst– inte minst när du arbetar med så små ämnen.

4

Applicera lite vitt trälim på den nya träpluggen, och fördela limmet med en liten pensel, alternativt med ditt finger.

5

Tryck in den tunna änden av träpluggen i hålet, och slå ner den med din hammare. Har du råkat göra den lite för lång, rättar du till detta med ditt stämjärn.

6

Skruva på beslaget igen. Du behöver inte vänta tills limmet torkat. När skruven skruvas in i träpluggen, utvidgar den sig och kommer sitta riktigt ordentligt fast.

Video

TEKNIK: Gipsplugg för tung upphängning

Hålrumsplugg ger extra stor bärförmåga

TEKNIK: Gipsplugg för lätt upphängning

Finns både med och utan självborrande gängning

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik