Pluggen är lös: Så sätter du fast den igen

Fogen håller inte för rörelser och belastning. Om du kan, borra i tegelstenen i stället.

Det är inte alltid man själv bestämmer var alla skruvar ska placeras, när något ska hängas upp på en vägg. Här har vi för länge sedan satt upp en handdukshållare i köket. Den är fastskruvad med två skruvar i varje ände – tyvärr har skruvarna i den ena änden träffat en fog.

I början satt hållaren fast väldigt bra, men efterhand har beslaget lossnat, och hålet runt pluggen är så stort att inget längre kan få fäste i det. ’

Slopa pluggen

En tegelfog är inte tillräckligt hård för att kunna hålla för de rörelser som uppstår varje gång någon ska använda en grytlapp eller ett förkläde. Så med tiden kommer även den bästa pluggen lossna. Samma sak kan inträffa om du inte har varit tillräckligt noga med att dammsuga hålet efter att du har borrat, och innan pluggen sätts i.

Här löser vi problemet på det gamla, goda sättet. Det är faktiskt ofta lättare än att behöva hitta en ny och bättre plugg, och att satsa på att monteringen ska lyckas med samma skruvar. En liten träbit och en gnutta lim är allt du behöver.

Pluggen är lös: Detta behöver du

Därför går det galet

  • Borret har träffat en tegelfog. Fogen är för porös för att klara av de små vibrationer och beslastningar som sker över lång tid. Förr eller senare kommer den lossna.

  • Fel plugg. Problemet kan också ha uppstått på grund av en felvald plugg som inte är anpassad för mur verk, eller p.g.a en billig plastplugg.

  • Bristande dammsugning. Om du inte är noga med att dammsuga borrhålet ligger det damm mellan pluggen och hålets sidor, och då får pluggen inte ordentligt fäste.