Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Få fast den lösa pluggen igen

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Med rätt skruvar och pluggar går allt att sätta upp på väggen. Men en del gånger är det inte så lätt. Här hade pluggen satts i en fog, och med tiden har den lossnat. Det fixar vi med ett bra, gammalt snickartrick.

Pluggen är lös: Så sätter du fast den igen

Fogen håller inte för rörelser och belastning. Om du kan, borra i tegelstenen i stället.

Intro

Det är inte alltid man själv bestämmer var alla skruvar ska placeras, när något ska hängas upp på en vägg. Här har vi för länge sedan satt upp en handdukshållare i köket. Den är fastskruvad med två skruvar i varje ände – tyvärr har skruvarna i den ena änden träffat en fog.

I början satt hållaren fast väldigt bra, men efterhand har beslaget lossnat, och hålet runt pluggen är så stort att inget längre kan få fäste i det. ’

Slopa pluggen

En tegelfog är inte tillräckligt hård för att kunna hålla för de rörelser som uppstår varje gång någon ska använda en grytlapp eller ett förkläde. Så med tiden kommer även den bästa pluggen lossna. Samma sak kan inträffa om du inte har varit tillräckligt noga med att dammsuga hålet efter att du har borrat, och innan pluggen sätts i.

Här löser vi problemet på det gamla, goda sättet. Det är faktiskt ofta lättare än att behöva hitta en ny och bättre plugg, och att satsa på att monteringen ska lyckas med samma skruvar. En liten träbit och en gnutta lim är allt du behöver.

Därför går det galet

  • Borret har träffat en tegelfog. Fogen är för porös för att klara av de små vibrationer och beslastningar som sker över lång tid. Förr eller senare kommer den lossna.
  • Fel plugg. Problemet kan också ha uppstått på grund av en felvald plugg som inte är anpassad för mur verk, eller p.g.a en billig plastplugg.
  • Bristande dammsugning. Om du inte är noga med att dammsuga borrhålet ligger det damm mellan pluggen och hålets sidor, och då får pluggen inte ordentligt fäste.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Hitta en lämplig träbit. Det spelar ingen roll vad du väljer. Stick in en penna i hålet för att ta reda på hur lång den nya träpluggen ska vara. Gör den minst 5 mm kortare än hålets djup.

2

Leta reda på ett vasst stämjärn. Använd stämjärnet till att göra en plugg av trä.

3

Jämna till träpluggen med stämjärnet. Denna träplugg ska slås in i en porös fog som kommer ge med sig lite. Vi kan därför göra den 3-4 mm tjockare än hålets diameter. Spetsa till toppen en aning, så den lättare hittar ner i hålet. Jämna till träpluggen om den inte passar riktigt första gången.

4

Applicera lite vitt trälim på den nya träpluggen, och fördela limmet med en liten pensel, alternativt med ditt finger.

5

Tryck in den tunna änden av träpluggen i hålet, och slå ner den med din hammare. Har du råkat göra den lite för lång, rättar du till detta med ditt stämjärn.

6

Skruva på beslaget igen. Du behöver inte vänta tills limmet torkat. När skruven skruvas in i träpluggen, utvidgar den sig och kommer sitta riktigt ordentligt fast.

Video

TEKNIK: Gipsplugg för tung upphängning

Hålrumsplugg ger extra stor bärförmåga

TEKNIK: Gipsplugg för lätt upphängning

Finns både med och utan självborrande gängning

Tips & Tricks

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka