Exakta långa spår

Du behöver inte ge en förmögenhet för en sågskena. Gör en själv för 50 kr och såga sedan fullständigt rakt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
50 kronor

Intro

När du ska såga långa och raka spår med din cirkelsåg, kan du underlätta sågningen och få ett bättre resultat än genom att på vanligt sätt föra sågen längs ett anhåll.

Du ska förstås använda en sågskena, men du behöver inte köpa en. Gör den i stället själv av en bit mdf-skiva, som du limmar fast en stödlist på. När du för sågen på den breda skenan (eller rälsen, som en del säger), trycks den lätt mot stödlisten och då får du fullständig koll på sågen.

Kanten på skenan sågar du av med din såg, och därför vet du att oavsett var du lägger skenan, så sågar du exakt kant i kant med den. Enklare och mer exakt kan det inte vara.

LÄS OCKSÅ: Test av cirkelsågar

Lägg sågskenan på skivan där du ska såga.

Fixera skenan på skivan med tvingar.

För sågen framåt i skenan medan du trycker den lätt mot stödlisten. Då sågar du bort allt det du ser utanför skenan och med rak, jämn kant.

Instruktion

01
Så här snickrar du en extralång sågskena 7 Steg

En enkel variant av sågskenan får du om du limmar fast en cirka 30 mm bred remsa på högkant längs ena långsidan på en 22 cm bred mdf-skiva. När limmet har torkat startar du sågen och för den längs listen så att skenan sågas till samma bredd som sulan under sågen.

Här visar vi hur du gör en 285 cm lång skena av två delar som limmas ihop. Med en så lång skena kan du dela alla byggskivor på upp till 250 cm längd.

1

Mät frihöjden från sågens sula till utstickande delar. Stödlisten ska vara så hög som möjligt, men inte så hög att någon del på sågen stöter in i listen. Här är frihöjden 32 mm så vi gör listen 30 mm hög.

2

Mät sedan bredden på sulan. Inte hela sulan utan från ena kanten till insidan på sågklingan. På denna såg är det 16 cm. Vi lägger till 3 cm för stödlisten (B) och 6 cm för bottnen (A).

3

Nu ska du limma ihop dina skivor kortände mot kortände så att du får en skena som är 285 cm. Limfogen förstärks med pluggar eller lameller.

4

Stödlisten (B) sågas ut ur bottnen (A), men först när limmet har härdat. Markera såglinjen mycket noga. Använd rätskiva eller liknande när du ritar.

5

På bottnen (A) drar du nu ett rakt streck 6 cm från sågspåret, för där ska du fästa stödlisten (B). Se till att sulan på sågen får plats på återstoden av skivan.

6

Stödlisten (B) fästs på bottnen (A) med lim och skruvas underifrån. Vänd listen så att dess skarv inte hamnar rakt ovanför fogen i skenan.

7

Såga till kanten på den färdiga sågskenan när limmet har härdat. För sågen mot stödlisten så får du en rak och jämn kant för framtida sågning.

Material

19 mm mdf-skiva, minst 26 cm bred:
Två bitar som tillsammans är cirka 285 cm långa. De två bitarna sågas upp i:

  • Bottenskiva (A), 285 x 22 cm
  • Stödlist (B), 285 x 3 cm

Bredderna ska anpassas efter din såg. Kanten sågas sist.

Dessutom:

  • Pluggar eller lameller
  • Vanligt trälim

Tidsförbrukning

1 timme plus torktid.

Pris

Inte mer än 50 kr.

Svårighetsgrad

Lätt. Du ska dock se till att stödlisten sitter rakt. En lång skena kräver att du pluggar ihop delarna.

Ritning

Såg och sågskena ska passa ihop

Det geniala med vår sågskena är att det är din såg som bestämmer bredden, när du sågar till kanten. Därför kommer sågen alltid att såga längs samma kant när den följer stödlisten.

Sågskenan består av en botten, som sulan glider på, och en stödlist, som sågen ska tryckas in emot när du sågar. Skenan är 285 cm lång och det är tillräckligt för att du ska kunna såga upp alla byggskivor på upp till 250 cm längd. Sågskenan tillverkas ett par centimeter för bred, och det är först när stödlisten har fästs på skenan, som den får sin slutliga bredd. För sågen längs skenan medan den trycks lätt mot stödlisten och såga. I framtiden kommer sågklingan alltid att följa kanten på skenan.

Stödlisten ställs på högkant så att sågen kan stöttas mot den när du ska dela en skiva. Listen gör sågskenan styvare och starkare.

Såg och sågskena ska passa ihop

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik