6 geniala mallar

Ibland kan det vara värt att ta en omväg för att i slutändan komma både snabbare och smidigare i mål. Ska du genomföra ett moment flera gånger är det ingen dum idé att använda en mall som kan hjälpa dig att göra arbetet lätt, snabbt och korrekt.

Mallen är din vän när du ska upprepa en process flera gånger och det ska helst gå snabbt och bli HELT exakt. Läs våra förslag på sex geniala mallar som är jättelätta att bygga.

  1. Borra exakt: Mall för skåp- och lådhandtag
  2. Skeva vinklar: Pappers- och kartongmallar
  3. Sneda ändar: Såga stolpändarna exakt likadant
  4. Fräs en kopia: Massproducera med din handöverfräs
  5. Extra händer: Gör en jigg i sin enklaste form
  6. Samma avstånd: Om du ska använda samma mått om och om igen

1: Mall för skåp- och lådhandtag

När det nya köket har satts in och handtagen ska monteras på fronterna kan du antingen mäta ut varje enskilt skruvhål noggrannt - eller så kan du göra det en gång för alla - på en mall.

SÅ BYGGER DU MALLEN:
Såga ut en bit skiva, min. 6 mm tjock, något längre än handtagen. Borra två hål på långsidan och ett på kortsidan. Sätt träplugg i hålen, låt dem sticka ut till hälften på bägge sidor. Nu har du en skiva som kan hänga stabilt på ett hörn. Bestäm hur långt från kanter och hörn handtagen ska sitta. Vi har satt avståndet till 35 mm, som är bredden på en vinkelhake. Rita upp längs de två vinkelräta linjerna. Borra nu ett 3 mm hål i skärningspunkten och ett i handtagets skruvbredd från det första.

Du ska rita upp så att mallens originalhål borras på rätt plats.

SÅ ANVÄNDER DU MALLEN:
Nu kan du sätta mallen på hörnet av lådan och förborra för handtaget. Håll en kloss på baksidan. Eftersom pluggarna går rakt igenom, kan mallen spegelvändas och användas på både vänster- och högerhängda luckor. När du ska sätta på handtaget, ta bort pluggen på kortsidan, så att de två på långsidan glider på överkanten. Här mäter du ut mitten av lådan och märker ut den med en markering på mallen.

2 pappers- och kartongmallar

Ibland gör förhållandena det svårt att mäta ut någonting helt exakt. Kringelikrokar och skeva hörn kan inte alltid avläsas med vinkelhake och tumstock. Här är vanlig papp och papper till hjälp.

SÅ BYGGER DU MALLEN:
Ska du lägga ny beläggning på sned-trappan, kan du ”ta ett avtryck” genom att lägga en bit papper på steget och försiktigt trycka ett veck längs alla kanter. Vecket kan eventuellt förtydligas med blyerts. Nu kan konturerna klippas eller skäras ut och du har en korrekt mall att bygga steget utifrån.

Tips: Vill du ha en styv mall limmas papperet fast på kartong/papp innan båda lagren skärs till med en mattkniv.

Ska du t.ex. sätta upp en hylla i ett skevt hörn, är det en bra idé att göra en mall istället för att testa dig fram. Ta en bit kraftig kartong och tryck in den i hörnet. Rita upp med blyerts, så att konturerna av väggen hamnar på kartongen. Klipp eller skär nu ut mallen och kontrollera att den passar. Sedan är det bara att rita upp hyllan.

3: Mängder av sneda toppar

Stolpändarna på ditt nya staket kan du dessvärre inte såga till på förhand - om du inte lägger väldigt mycket tid på att sätta dem i exakt samma höjd. Men med en mall kan du lättare såga till dem när de är nedslagna i marken, och fäst ett snöre på för att markera den önskade höjden.

SÅ BYGGER DU MALLEN:
Såga av ändarna av två brädstumpar, eller tjock plywood i önskad vinkel och på var sitt led - gärna med kapsågen, så blir det helt jämnt. Sätt ihop de båda delarna med ett par skruvar så att du får ett hörn.

Du kan skruva på en skivstump i överkant, så att sågbladet har en plan yta att glida längs med. Nu är det bara att spänna fast mallen på stolpen med en skruvtving och såga loss.

4: Fräsmall

En överhandsfräs är verkstadens multikonstnär, och med en mall kan du använda den för att ”massproducera”.

Ett frässtål med kullager kan göra en kopia av en mall som ligger under materialet.

SÅ ANVÄNDER DU MALLEN:
Några frässtål är utrustade med ett litet kullager i botten. Det betyder att du kan fräsa en exakt kopia av vilken kontur som helst som du har liggande under materialet du ska fräsa i.

Ska du fräsa i kraftigare material, kan du köra med fräsens sula längs en profil. Frässpåret kommer att få ett fast avstånd från mallen, och därför inte nödvändigtvis vara en kopia.

5: Mallen är din vän när du ska bygga ihop flera delar

Ibland räcker inte händerna till för att hålla koll på allting. Om du ska sätta ihop många delar som kräver precision flera gånger, är det en god idé att bygga en mall, en så kallad ”jig”.

I sin enklaste utformning kan det vara ett par bitar regel som du skruvar fast i ett plant underlag, så de hamnar i perfekt vinkel. Nu kan du lägga delarna till rätta, eventuellt med avståndsklossar mellan, innan du sätter samman det hela i lugn och ro.

Mallen kan du ju självklart utforma efter uppgiften som du behöver ha den till.

SÅ BYGGER DU MALLEN:
Rita upp snitten på en skiva och sätt stödreglar som kan hålla materialet.

SÅ ANVÄNDER DU MALLEN:
Stödreglarna håller delarna på plats, medan du monterar ihop dem, och resultatet blir likadant varje gång.

6: Samma avstånd varje gång

Om du ska använda samma mått gång på gång, så gör en eller flera mallar istället för att plocka fram tumstock och blyertspenna varje gång. Gör mallen som en avståndshållare mellan två delar. Detta gör det betydligt enklare när du t.ex. ska lägga takläkt, sätta upp ett staket eller bygga spaljéer.

SÅ BYGGER DU MALLEN:
Du mäter upp noggrant en gång för alla. För över måtten till en list och såga till den. Sedan skruvar/limmar du fast en lite längre list ovanpå.

SÅ ANVÄNDER DU MALLEN:
Pressa delarna mot mallens sidor så att de ligger kloss an, då får du rätt avstånd och kan montera.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik