Välj rätt golv till badrummet

Ett badrumsgolv ska först och främst vara tätt, och det ska helst också vara snyggt, lättstädat och skönt att gå på. Här är de vanligaste alternativen.

Utseendet är naturligtvis viktigt, men när man väljer golv till badrummet är det också andra faktorer som spelar in. Golvet ska vara lättstädat, skönt att gå på och det ska framför allt vara tätt.

Att välja golvbeläggning till badrummet kan väl inte vara svårt. Det finns i princip endast fyra alternativ, och dem presenterar vi här. Men bland dem dominerar klinker och vinyl. Vill du ha golvvärme är klinker en bättre lösning eftersom plattorna fördelar värmen lite lättare. Vill du ha ett mycket lättstädat golv är vinyl en bra lösning eftersom den läggs utan skarvar som samla smuts.

Terrazzo, som var vanlig golvbeläggning på 40- och 50-talet upplever en renässans, och allt fler vill ha terrazzogolv – gärna med personligt mönster. Men terrazzo, som är en blandning av marmor och betong, kräver ett mycket stabilt underlag eftersom det är tungt. Därför är terrazzo sällan ett realistiskt val på övervåningen i trävillor.

LÄS OCKSÅ: Enkel terrazzo med få material

3 möjligheter

Underlaget till ett badrumsgolv kan för övrigt byggas upp på tre olika sätt:

  1. Betongbjälklag – vanligt i flerfamiljshus och i hus som byggs direkt på gjuten sula. Betongen läggs med fall.
  2. Betong på träbjälklag förekommer mest vid renovering av äldre fastigheter med träbjälklag och framför allt när man vill etablera ett badrum, där det inte har funnits ett.
  3. Skivunderlag t.ex. golvspånskiva eller fibergips på träbjälklag. Det är en lätt konstruktion och för att göra den stark och styv ska avståndet mellan reglarna vara högts 30 cm.

Klinker

FAKTA:
Golvbeläggning av keramiska plattor kallas klinker. Kakel sätts på väggen. Klinker är i dag den vanligaste beläggningen, och man kan få dem i alla möjliga färger, storlekar och tjocklekar. Andra alternativ till klinker är marmor, granit och plattor av andra stenar. Alla lämpliga i badrum.

FÖRDELAR:
• Klinker, marmor, granit etc. finns i ett mycket stort antal färger, storlekar, design, ytbehandlingar och priser.
• Relativt enkla att lägga och därför perfekta för gör-det-självare.
• Slitstarka, vattenavvisande och lätta att hålla snygga.

NACKDELAR:
• En del plattor blir mycket hala när de är våta. Ju flera fogar, desto mindre halkrisk. Därför är mosaik bättre än klinker.

STÄDNING:
De allra flesta keramiska plattor, plattor av granit och andra bergarter tål all slags rengöringsmedel. Det finns dock undantag som t.ex. marmor, som är ömtåligare och inte tål kalkborttagningsmedel, ättika och andra syror.

Terrazzo

FAKTA:
Terrazzo består av pyttesmå skärvor och bitar av marmor som har blandats med betong. Efter läggning slipas ytan och då framkommer det speciella mönstret. Det är vanligast med vita, grå och svarta marmorpartiklar, men även bruna förekommer ofta.

FÖRDELAR:
• Slitstarkt, vattentätt och utan fogar och skarvar.
• Finns i riktigt många färgkombinationer.

NACKDELAR:
• Golvet känns kallt utan golvvärme.
• Terrazzogolv är tunga och kräver ett rejält underlag. Därför kan man inte lägga terrazzo överallt.
• Det är mycket svårt att själv lägga ett terrazzogolv för det kräver slipning. Det kan vara svårt att få tag på en golvläggare/murare som vill lägga terrazzo.

STÄDNING:
Golvet tvättas med tvålflingelösning som mättar ytan. Terrazzo tål liksom marmor varken avkalkningsmedel eller tvättmedel som innehåller syra.

Vinyl

FAKTA:
Vinyl är tillverkat av plast, oftast pvc, och fyllnadsmedel. Säljs på rulle och vinylmattor ska hellimmas på underlaget samt svetsas i alla skarvar.

FÖRDELAR:
• Absolut vattentät yta - när skarvarna har svetsats.
• Många mönster och färger att välja bland.
• Slitstark, ljuddämpande och lättstädad beläggning.
• Känns skönt att gå på.
• Prisbilligt och väger nästan inget. Bra i badrum på träbjälklag eftersom golvet inte behöver förstärkas.

NACKDELAR:
• Läggning av vinyl kräver specialverktyg. Arbetet ska utföras av hantverkare som har specialutbildning och auktorisation från GVK.

STÄDNING:
Tål allt, men ej aceton, skurpulver och syror.

Trä

FAKTA:
Golvbranschens Våtrumskontroll (GVK) har utarbetat regler för hur golv i våtrum byggs upp. I dessa regler nämns inte trägolv, och de är därför inte godkända. Trots detta är det många som vill ha trägolv och de läggs med ädelträ, i regel teak, och nåtas med gummifog. Vill du ha trägolv i ditt badrum, ska du först tala med ditt försäkringsbolag.

FÖRDELAR:
• Känns skönt och varmt att gå på.

NACKDELAR:
• Kan aldrig bli vattentätt. Limmas därför på vattentätt och godkänt underlag av t.ex. vinyl eller klinker.
• Lägg inte trägolv i duschen.
• Stor risk för fukt- eller mögelangrepp. Badrummet ska vara mycket väl ventilerat. Ev. skador täcks nog ej av försäkringen.
• Ska fogas överallt. Kan ej läggas över brunn.

STÄDNING:
Underhålls med träolja. Torkas av varje dag med hårt urvriden trasa. Använd endast specialrengöringsmedel.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Golv