Lätt
Svår
Det mörka, lackerade golvet har försvunnit och de ljusa brädorna förvandlar hela rummet.

Det mörka, lackerade golvet har försvunnit och de ljusa brädorna förvandlar hela rummet.

Det dammar och väsnas otroligt och det tar ett par dagar att slipa ett trägolv. Men när det är klart kan du njuta av glädjen av att ha slipat bort ett mörkt golv och fått ett ljust med en sidenmatt yta som håller sig snygg i flera år.

Har du lust att gå fram och tillbaka i rummet i nästan två dagar med en 70 kg tung maskin framför dig så kan du spara många tusen kronor på att slippa betala en hantverkare för jobbet.

Men det kräver att du slipar golvet på rätt sätt för annars kostar det dig betydligt mer i maskinhyra och slippapper än vad hantverkaren ska ha. Det är också risk att golvet inte blir så snyggt och måste slipas om.

Innan du slipar trägolvet

Du måste förbereda arbetet genom att ta bort alla spikar som kan sticka upp och fördärva slippapperet. Ett ark kostar ju upp till 100 kr.

Du ska också välja rätt slippapper. Börjar du med för grovt papper slipar du bort onödigt mycket och får stort besvär med att få bort slipspåren från golvet. Börjar du med för fint papper tar arbetet onödigt lång tid och kostar mycket papper. Får du inte bort slipspåren och får fram en slät yta på träet kan det bli omöjligt att lackera golvet på ett hållbart sätt.

Det vanligaste felet när du sipar golv

Ett vanligt fel när man slipar golv är att man för snabbt byter till finare slippapper. Det gör att arbetet tar längre tid och är enormt dyrt för du använder onödigt många slippapper. Det grövsta slippapperet är det effektivaste och det ska därför användas för att slipa rent och få en plan yta. All lack, alla skador och jack ska bort. När det är klart handlar det uteslutande om att få bort slipspår genom att använda papper som ger finare spår. Slippapper korn 24 efterföljs av korn 40 som efterföljs av korn 80 osv. Med varje papper slipar du tills den sista vändan inte ger resultat.

Slipa färdigt med varje kornstorlek
Gammal golvlack: Det är den djupaste skadan som avgör hur långt du ska slipa ner träet. Börja med ett grovt slippapper.
Korn 24Korn 24 (t.ex.): Det grova papperet ska ta bort så mycket trä att du får en plan yta fast med grova slipspår.
Korn 60 Korn 60 (t.ex.) De grova slipspåren tar bort med finare slippapper, som lämnar nya men finare slipspår.
Korn 100 (t.ex.): Ännu finare och mindre effektivt slippapper gör slipspåren mindre och mindre utan att gå djupt.
Korn 150 (t.ex): Det finaste papperet slipar endast lite och tar bort minimalt och ger ytterst fina spår.

Ladda ned hela artikeln och se hur vi slipar och efterbehandlar det gamla plankgolvet.