Massivt trägolv FRÅN GRUNDEN

Drömmer du om att byta ut ditt gamla golv mot ett massivt brädgolv, så tveka inte att sätta igång själv. Vi visar dig hur du tar bort det gamla golvet, isolerar och lägger det nya. Det enda du behöver är några brädor, en låda skruvar och ett bra golvlack.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
8.000 kronor.
Det krävs långa och kraftiga skruvar när de befintliga bjälkarna ska jämnas till. Våra skruvar mäter 6 x 150 mm.

Det krävs långa och kraftiga skruvar när de befintliga bjälkarna ska jämnas till. Våra skruvar mäter 6 x 150 mm.

Intro

När det blir tal om nytt golv rusar många iväg och ringer den lokala snickaren eller golvläggaren för att vara på den säkra sidan. För vad gör man om golvet blir skevt?

Den oron ska man inte bortse ifrån, men om du anstränger dig och följer några få grundläggande principer, är det faktiskt enklare än vad du tror. Har du sådan tur att du har ett undergolv som är helt i våg kan du lägga brädorna direkt på det.

Är du inte så lyckligt lottad får du precis som vi ta bort det befintliga golvet tills du kommer ända ner till bjälklaget. Lägger du ett vattenpass på ett par av de gamla bjälkarna upptäcker du förmodligen att de inte är helt i våg. Därför behöver du höja de gamla bjälkarna lite. När väl det är gjort är det bara att isolera, skruva fast golvet och lacka.

Vi visar dig hur du förvandlar ett gammalt slitet kök till ett inbjudande kontor genom att lägga ett splitter nytt golv av 30 mm tjocka, massiva furubrädor.

Instruktion

01
Bort med golvet 5 Steg

Golv kan vara lagda på många olika sätt. Vissa är uppreglade på en betongplatta medan andra ligger direkt på det gamla bjälklaget.

I vårt fall behövde vi ta bort ett klickgolv, ett undergolv och slutligen det ursprungliga trägolvet innan vi kom ner till bjälklaget. Vissa golv kan enkelt tas bort med en skruvdragare och en kofot medan andra kräver att du plockar fram både tigersåg och vinkelslip. Med en rejäl arbetsinsats och lite uppfinningsrikedom går det dock ganska snabbt att ta bort golvet.

1

Ta bort det gamla klickgolvet med kofot. Vårt låg så löst att man nästan kunde lyfta bort det för hand. Se dessutom till att röja undan allt onödigt i rummet, så att du får gott om svängrum att arbeta.

2

Nu är det undergolvets tur. Börja med att skruva ut så många skruvar som möjligt. Kan du inte bryta upp skivorna med hjälp av en kofot, får du kapa resterande skruvar med en vinkelslip.

3

När du tagit bort den första golvbrädan är det bara att bort resten med kofoten. Gör dig av med brädorna så snart de har lossats. De tar plats och är fulla av spik.

4

Ta bort trä, spik och skruv från bjälkarna. Det är en bra idé att ta på sig ett par arbetsskor, eftersom det lätt kan sticka upp spik både här och där.

5

Ta bort den gamla fyllningen. Använd spade om det behövs. Har du 8-10 hinkar kan du med använda dem. Det går lättare än att fylla säckar, de är enkla att bära och de kan tömmas direkt på släpet.

02
Jämna till bjälkarna 4 Steg

För att få golvet helt jämnt måste de underliggande bjälkarna ligga lika högt. Ligger den ena bjälken för lågt, kommer brädorna att tryckas ner när du skruvar fast dem. I vårt fall är bjälkarna nästan 100 år gamla, varför de har bågnat lite med tiden.

Vi skruvar därför reglar på sidan av de befintliga bjälkarna i exakt samma höjd. När vi är säkra på att de ligger helt i våg, vet vi att brädgolvet blir helt jämnt.

1

Sätt en regel på önskad höjd. Det är ovansidan på den första regeln som kommer att bestämma höjden på resten av reglarna och därmed på den slutliga golvhöjden. Förborra och sätt den första skruven. Räta upp med vattenpasset och sätt en skruv till i regeln när den är helt i våg.

2

Klossa upp nästa regel så att den kommer i höjd med den först monterade regeln. Låt vattenpasset vila på båda reglarna och fäst den nya regeln först när den är helt i våg. Upprepa processen tills alla reglar är monterade. Ska du sätta många reglar, kan du även använda ett murarsnöre att räta in reglarna efter.

3

När reglarna har monterats kan du sopa upp den sista fyllningen, träbitar och gamla skruvar innan du gör färdigt för att isolera.

4

Lägg isolering över alltihop. På de gamla bjälkarna blir lagret lite tunnare, eftersom utrymmet är lite mindre. Har du inte en isoleringskniv, kan du använda en brödkniv.

03
Första brädan ska sitta perfekt 10 Steg

När själva golvet ska läggas är det viktigt att lägga den förste brädan helt rakt. Är rummet snett måste du såga till brädan. När den första brädan har skruvats fast går det snabbt att lägga golvet.

Massiva brädor som de här med spont och not skruvas bara fast genom sponten - och därmed bara på den ena sidan av brädan. Sponten på den förra brädan håller nämligen ner den nästkommande brädan.

1

Skjut eller limma en remsa golvunderlag på varje regel. Underlaget reducerar knarr-ljud och utjämnar eventuella ojämnheter på reglarna.

2

Såga till den första brädan. Det ska vara ca 5 mm luft till väggen i båda ändar, så att träet kan röra sig. Men kom ihåg att det inte ska vara så mycket luft att golvlisten inte kan täcka glipan.

3

Lägg den första brädan upp mot väggen och kolla så att den ligger helt rakt i förhållande till resten av rummet. En liten ojämnhet kan lätt se stor ut, i takt med att fler brädor läggs.

4

Börja med att sätta en skruv lodrätt ner i den första brädan ett par cm från väggen. Vi kan inte dölja den innersta skruven, så vi accepterar bara skruvhålet och täcker det när hela golvet har lagts.

5

Sätt en skruv i en vinkel på ca 45 grader rakt över sponten och skruva fast den. Skruven ska skruvas ner så långt att den inte sitter i vägen för nästa bräda men utan att förstöra sponten.

6

Lägg nästa bräda på plats så att noten vänds in mot den första brädans spont. Använd en liten brädbit som kloss och banka brädan på plats. Det är viktigt att brädan sluter helt tätt mot den föregående.

7

Fortsätt med att lägga brädorna efter samma princip. Det går snabbt framåt när du väl har lärt dig tekniken med att lägga brädan till rätta, banka den på plats och skruva fast den i respektive reglar.

8

Det är viktigt att skruvarna får bra tag i reglarna så att de inte riskerar att lossna med tiden. Det skulle vara förargligt att behöva byta en bräda efter ett par år när resten av golvet ligger perfekt.

9

Såga ut för vattenrör om det behövs. I vårt fall räcker det med ett par enkla snitt. Luften mellen vattenrören och brädorna täcks av att de här rören har “kragar” som trycks ner i hålet.

10

Vi avslutar med en bräda med halv bredd eftersom den ändå kommer att döljas av ett element. Alternativt kunde vi ha sågat av lite från den första brädan och på så sätt ha fått plats med en bredare bräda här.

04
Slipa och lacka 5 Steg

Trägolv kan efterbehandlas på många sätt och det är till stor del en fråga om tycke och smak. Vissa väljer lut medan andra föredrar olja.

Vi har emellertid valt en lösning med en matt lack, eftersom vi vill ha lackens slitstyrka och samtidig en naturligt känsla där träet behåller sin ljusa lyster utan att gulna. En annan fördel med att efterbehandla med lack är att den förseglade ytan till stor del förhindrar att rödvin, kaffe och annat gott tränger ner i brädorna.

1

Dölj skruvhålen på de två yttersta brädorna. Du kan köpa träfiller till en lång rad olika träslag eller så kan du precis som vi röra ihop sågspån i lite lack som därefter droppas ner i hålen.

2

Slipa golvet med sandpapper (korn 120). Har golvet blivit smutsigt kan du eventuellt använda en excenterslip. I vårt fall kunde vi nöja oss med en slipkloss monterad på ett kvastskaft. Slipa lätt.

3

Påför lacket med pensel eller roller, efter att du har blandat lack och härdare enligt tillverkarens anvisningar. När lacket har härdat kommer brädorna att kännas lite råa. Det är bubblorna i lacket som har härdat.

4

Slipa golvet lätt med korn 180 och dammsug sedan golvet noga. Stryk på ännu ett lager lack och upprepa processen tills brädorna känns släta och behagliga. Det slutade med att vi lackade golvet fyra gånger.

5

Voila! Det gamla köket har nu blivit til ett ombonat kontor med ett massivt furugolv som inte går att slita ner.

Material

  • Reglar, 45 x 70 mm
  • Golvbrädor av massiv furu 30 x 180 mm eller liknande
  • Lack, Aqua-Seal RoyalMat
  • Montageskruv, 4,2 x 55 mm och 6 x 150 mm

Specialverktyg

  • Långt vattenpass

Tidsförbrukning

En helg (10 m²)

Pris

Ca 8.000 kronor.

Svårighetsgrad

När du väl har fått bjälklaget i våg och i samma höjd, är resten av arbetet ganska enkelt.

Ritning

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Exakt anpassning av isolering

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trägolv