Intro
Instruktion
Underlaget för ett flytande golv ska vara plant. Största acceptabla nivåskillnad är plus/minus 2 mm per 200 cm, och det kollar man med en 2 m lång rätbräda. De högsta topparna slipas av, medan resten av nivelleringen klaras med självnivellerande, lättflytande gipsspackelmassa. Den kan användas på nästan alla underlag i tjocklekar mellan 1 och 20 mm.
När golvet har tvättats med målarsoda, stryks det med en primer för att spackelmassan ska fästa ordentligt. Pri-mern gör också att underlaget inte suger all fukt ur spackelmassan, som i så fall lätt förlorar fästet.
Ta bort de gamla socklarna så att du kan nivellera hela golvet. Om du ska återanvända socklarna är det bäst att du lossar dem försiktigt. Då kanske du också slipper skador på väggen efter skruvarna.
Lägg en 2 m lång rätbräda eller ett lika långt vattenpass på golvet. Flytta brädan flera gånger och se om det är luft mellan den och golvet. Tips: Markera alla vågtoppar och vågdalar med blyertspenna.
Med diamantslipskiva i vinkelslipen går det snabbt att ta bort de högsta topparna på det gamla golvet. VIKTIGT! Använd skyddsglasögon hörselskydd, andningsmask och ett par rejäla arbetshandskar.
Tvätta golvet noga med målarsoda och låt det torka. Fördela sedan primern över hela golvet med mjuk borste. Blanda 1 del primer och 3 delar vatten. När du lägger på primern är den mjölkvit. När den har torkat är den transparent.
Gipsspackelmassan köps i säckar på 25 kg. En säck blandas med cirka 6 liter kallt vatten. Du behöver en stark borrmaskin och en färgomrörare för att blanda spackelmassan. Fortsätt tills massan är mjuk, smidig och nästan fluffig.

När man lägger ett flytande trägolv ovanpå ett klinker- eller betonggolv är det viktigt att du också lägger en fuktspärr ovanpå klinkern eller betongen, och att du sedan lägger ett stegljudsdämpande underlag innan trägolvet läggs. Det finns flera olika underlag att välja bland. Här används en kombinerad produkt, Softstep, som dessutom är lätt att arbeta med.
Det golvunderlag som vi använder består av ett plastmembran som på undersidan är belagt med en filt av syntetfiber. På ovansidan av plasten ligger en råpapp och längs kanterna, som har överlappning, finns en självhäftande remsa som ser till att det blir tätt mellan våderna.
Plankorna är försedda med klick-spår (notade och spontade i kortändarna) och klickas snabbt ihop. Enligt läggningsanvisningarna är det inte nödvändigt att limma ett klickgolv som detta, men vi valde ändå att lägga en tunn limstäng i fogarna. Dels för att få ett helt tätt golv, dels för att slippa knarr - och dels för att vi inte har tänkt att ta upp golvet igen, vilket man annars kan med klickgolv.
Underlaget rullas ut på det fullspacklade golvet. Det är viktigt med en överlappning på cirka 10 cm för att det ska bli fullständigt tätt. VIKTIGT! Det är bara överlappskanten som ska överlappa - inte filt och papp!
Vik upp den löst lagda våden. Ta sedan bort skyddsfolien på tejpen på den sist lagda våden och lägg ner våden igen och pressa ihop kanterna. Om du arbetar med ett underlag som inte har tejpkanter bör du tejpa med ångspärrstejp.
Lägg en hel planka ovanpå den sist lagda mot väggen. Fäst en penna på en 12 mm kloss - det motsvarar avståndet mellan vägg och färdigt golv - och dra ett streck. Därefter kan du såga av brädan längs strecket.
Eftersom plankorna kan klickas ihop behöver du inte limma dem på långsidorna. Det gjorde vi ändå och limmet ströks på sponten. VIKTIGT! För mycket lim kan göra det svårt att foga ihop lamellplankorna.
Plankan klickas först fast på långsidan och sedan knackas den försiktigt på plats med slag mot kortänden. Använd slagkloss eller liknande för annars skadar du noten på kortänden och i så fall blir det svårt att få ett plant golv.
Om du måste kapa en planka så bör du såga med sticksåg från undersidan. Då får du ett rent sågspår på ovansidan. Den del som du sågar bort från den sist lagda plankan används som startplanka i nästa rad.
Material
• Målarsoda
• Primer (Bostik 6000)
• Golvspackelmassa (Bostik S21)
• Stegljudsdämpande underlag,
Softstep från Icopal
• Golv, lamellplankor, 14 x 190 x 1900 mm
• Parkettlim
• Golvolja (Natur Trip Trap)
Specialverktyg
• Vinkelslip med diamantslipskiva
• Borrmaskin med omrörare
• Tandspackel
• Rätbräda, 2 m lång
Tidsförbrukning
Räkna med 2-3 dagar för ett rum på 25 m2 + torktid för olja
Pris
Beroende på val av golv kostar det 450-700 kr per kvadratmeter inkl. material
Svårighetsgrad
Det är betydligt enklare att spackla klinkergolvet plant än att försöka slipa det
Video
Tips & Tricks
Skydda väggen
Oavsett om du ska sätta upp låga eller höga socklar - eller kanske inte någon alls - så bör du skydda väggarna när du arbetar med spackelmassan. Maskera den nedre delen av väggen så slipper du stänk.
Spackelmassan behöver hjälp att flyta ut
Även om spackelmassan är av självnivellerande typ, så kan du inte bara hälla ut ett antal liter i ena änden av rummet och sedan vänta på att massan flyter ut över hela golvet. Nej, den behöver din hjälp. Fördela massan med en tandspackel - så bred som möjligt. Då flyter massan ut fint och täcker själv spåren efter tänderna i tandspackeln. Det kan vara nödvändigt att dra tandspackeln åt flera håll. Du har bara en kvart på dig innan massan stelnar så mycket att den inte längre kan bearbetas. Blir du inte nöjd lägger du på ett skikt till, men först när massan har härdat och sedan du har primat ytterligare en gång.
Snabb montering
Eftersom noten i kortändarna är utförd som en vanlig not, är det viktigt att du inte glömmer att limma. När plankorna har knackats ihop blir fogarna så täta att du knappt kan se dem. Då tränger det heller inte ner vatten i dem när du tvättar golvet.
Underhåll av bambugolv
Obehandlade golv bör alltid ytbehandlas. Välj mellan olja, lack, såpa och vax. Vi polerade golvet med Trip Trap Trägolv-olja. Det är bäst att använda polermaskin eller slipmaskin med polerrondeller. Det oljebehandlade golvet tvättas regelbundet med golvsåpa som innehåller lite olja. Då förbättras skyddet varje gång du tvättar golv. Daglig städning utförs med dammsugare eller väl urvriden fuktig trasa.
Bambu växer snabbt
Bambu är en av världens snabbast växande arter. Den sort som ofta används till golv, bl.a. det vi har lagt, heter Mao zhu och växer i sydvästra Kina där klimatet är gynnsamt. Redan det första året kan plantan bli 20 meter hög, och innan den är fem år gammal har den hunnit bli cirka 35 meter hög! Då är diametern cirka 13 cm och skalet ungefär 23 mm tjockt. När man har fällt en stam, växer det upp en annan från rotnätet, som kan bli upp till 15 km!
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.


