Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 klassiska ytbehandlingar av trägolvet

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

De tre vanligaste ytbehandlingarna av ett nytt, obehandlat eller nyslipat trägolv är såpa, olja och lack. Vilken typ som ger snyggast resultat beror helt på vilket sorts golv du har, och din personliga smak. Se för- och nackdelar med de tre metoderna här.

3 klassiska ytbehandlingar av trägolvet

Olja, såpa eller lack?

Såpa, olja och lack har olika inverkan på träet, golvets slitstyrka och utseende, samt hur mycket underhåll det kräver.

Vilken typ som ger snyggast resultat beror helt på vilket sorts golv du har, och din personliga smak. Du kan också ge golvet en lutbehandling, men golvet klarar sig aldrig på egen hand med enbart lut utan ska alltid avslutas med någon av de tre skyddande ytbehandlingarna.

Lut finns i antingen natur eller vitt och framhäver träets struktur. Det används ofta till att ljusa upp redan ljust trä (ex. ask, bok och furu). Luta aldrig av ett golv av ek, då detta innehåller mycket syra och därför missfärgas av lut. Lut hindrar även träet från att gulna på grund av ljuspåverkan.

Behandling med såpa

Såpa ger ett snyggt, matt utseende men tränger inte ner i träet och mättar inte på djupet.

Såpalagret byggs upp i flera omgångar med starka såpablandningar. Ju fler lager med såpa, desto bättre skydd. Såpalagret gör ytan ickesugande och mer smutsavvisande. Lagret slits lätt, så det krävs upprepande behandlingar ofta.

I gengäld är det lätt att underhålla, då behandling och rengöring är densamma: Golvet rengörs endast med såpavatten. Behandlingen kan användas till de flesta ljusa träslag, ev. i kombination med lut.

3 klassiska ytor: Såpa

Såpabehandlingen består av flera lager med såpablandning, som fungerar som en skyddande hinna över träets yta.

Behandling med olja

Olja ger träet ett snyggt, matt och naturligt utseende med en härlig värme. Olja finns i flera varianter, ex. med olika infärgningar. Vanligast är oljor i natur och vitt – natur används ofta till mörka träslag, medan den vita används till ljusa träslag som ev. är lutbehandlade. Träets struktur träder fram tydligt och det känns “mjukt” att gå på.

Behandlingen ger en bra tålighet då oljan tränger väl ner i träet, så det blir skyddat på djupet. Den härdar samtidigt på ytan, men den skyddar inte mot repor.

Det är lite omständigt att göra en oljebehandling, eftersom det kräver en bra polering. Det kräver också en del underhåll med en speciell, vårdande olja. Slits oljan av är det lätt att behandla igen, och du kan nöja dig med att göra det på de områden där det behövs.

3 klassiska ytor: Olja

Olja tränger bra ner i träet och skyddar även ytan, men den är inte lika tålig och tät som lack.

Behandling med lack

Lack ger en stark, förseglad yta som är mycket slitstark och lätt att rengöra. Det är förhållandevis lätt att applicera med antingen roller eller pensel.

Lack finns i två olika färger, klar och vit, och flera olika grader av glans, från helmatt och halvmatt till högglans. Även om du väljer den helmatta lacken kommer golvet inte bli riktigt så matt som om du väljer såpa eller olja. Om ytan slits är det viktigt att lacka området på nytt, för om området slits ner helt måste du börja om från början med att slipa ner hela golvet och lacka i flera lager.

Underhållet av ett lackgolv sker endast med vanliga rengöringsmedel.

3 klassiska ytor: Lack

Lack tränger inte ner särskilt djupt i träet, men lägger sig som ett starkt, skyddande lager.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka