13 irriterande golvproblem

Knarrar tröskeln eller har det blivit en repa i parkettgolvet? Se här hur du löser de irriterande golvproblemen.

Om trägolvet knakar eller har tydliga märken och fläckar kan detta utvecklas till ett vardagligt irritationsmoment.

Lyckligtvis kan du bli av med problemen – en del väldigt lätt, medan andra kräver en lite större arbetsinsats.

1. Lite för vild med tomteblossen

Tonåringens lite för lekfulla lek med tomtebloss på julafton resulterade i ett brännmärke i det ljusa Pergo-golvet. Synd, för laminatgolvet är lagt med spont not, så det är inte möjligt att bara byta ut den delen med brännmärke på. Pergo-golvet kan inte slipas då det förstör golvets ytbehandling, så ett sätt att bli av med de mörka fläckarna är att dutta lite färg på, som matchar golvets färg så bra som möjligt.

2. ångrar du att golvet är målat?

Ett målat golv är ett givet alternativ om du har ett slitet golv som inte kan slipas, och om du inte har lust att lägga ett nytt.

Skulle du ångra att du målat det finns det ingen lätt genväg.

Antingen får du måla igen med en annan färg, eller så får du välja den något dyrare lösningen - att lägga nytt golv.

3. Plugga igen hålet från den gamla radiatorn

Har du tagit bort en radiator från ett rum med trägolv efterlämnar den ett hål där röret har suttit. En källa till daglig irritation, om du inte gör något åt det. Den snyggaste lösningen får du genom att täppa igen hålet med en plugg, som du borrar ut ur en brädbit och limmar fast i hålet. När du slipat till den kommer du inte lägga märke till reparationen.

1

Lägg en plywood-skiva ovanför hålet, och borra genom skivan med ett borr som är lite större än hålet. Rita ut pluggen på en bräda och såga ut den.

2

Stryk på trälim på pluggen, och slå den på plats i hålet med en kloss och en hammare. Slipa kanterna med grovt slippapper och se till att den passar.

3

Slipa pluggen, så den blir jämn med golvet. Använd ev. ett stämjärn eller en multicutter först, om mycket trä sticker upp. Pluggen får patina med tiden.

4. Slipp ringa snickaren p.g.a spillt vin

Har du haft en lite för rolig fest och spillt rött vin på ditt ljusa trägolv är det ingen katastrof. Även torkade rödvinsfläckar går att få bort med metoden vi visar här. Behandlingen kan gå hårt åt träet så det är en bra idé ge det en inoljning, såpa eller liknande efteråt, beroende på vad golvet ursprungligen är behandlat med.

1

Häll rikligt med glycerol på fläcken, och täck den med en bomullstrasa och plast. Låt verka i ett dygn, och glycerolen kommer suga upp det mesta pigmentet i trasan.

2

Tvätta med vatten och såpa, och låt torka. Ta 3-procentig väteperoxid på en trasa, gnid och låt verka 3 min. Neutralisera med 24-procentig ättika och tvätta rent.

5. Hjälp, röret låter en del!

Har du en golvbräda som ska sågas till så att den kan gå runt ett rör som sticker upp, t.ex. till en radiator, ska du vara noga när du mäter.

1

Det gäller att golvbrädan har minst 1 cm avstånd till röret, så att du inte riskerar att det skapas ett knakande ljud mellan rör och golv.

2

Borra ett hål i brädan och såga snett in mot hålet. Den avsågade biten sågas därefter till och limmas fast.

6. Skruv stoppar knarrandet

Det är så irriterande om trägolvet knakar på samma ställe, varje gång du trampar ner. Ofta beror det på att det blivit krympsprickor i reglarna som brädorna sitter i, så spiken vandrar uppåt och håller inte längre brädorna på plats.

Skruva fast dem med tunna skruvar, ex. 4,8 x 70 mm, i motsatt sida till spiken, så du inte träffar sprickan. Förborra först, så träet inte spricker.

7. Avlägsna repor med en inlusning

En repa i parkettgolvet kan verka så stor att du tror att golvet behöver bytas ut, men det är inte nödvändigt.

Du kan nöja dig med att ersätta den stav som är förstörd, med en s.k. inlusning - en träbit utskuren från en bit parkett.

1

Mät upp hur stor lagningsbiten ska vara.

2

Gör en mall i en skivbit, där du har gjort ett hål som motsvarar lagningsbiten. Mallen fästs med dubbelhäftande tejp runt den trasiga delen i golvet. Se till att den sitter precis längs med skarvarna.

3

Fräs ett hål till lagningsbiten efter mallen. Hålet ska ha ett djup som motsvarar bitens tjocklek. Du kan inte fräsa vinkelräta hörn, så bitens hörn slipas till.

4

Slå lagningsbiten på plats i hålet med en gummihammare. Stryk först trälim på lagningsbiten och i hålet.

5

Slipa biten slät med golvytan. Till sist ska golvet behandlas med den ytbehandling som resten av golvet har.

8. Slitet lack kräver den stora insatsen

Om lacket är slitet på en del ställen på ditt lackade trägolv, och träet har börjat mörkna, finns det inga enkla lösningar. Allt lack ska skrapas bort, golvet ska slipas ner helt, och du får lacka helt från grunden igen med två-tre lager lack. Kom ihåg att ta bort allt slipdamm och att hålla torktiderna mellan de olika lagren. Lacket stryks på i träets längdriktning.

Tvätta med målartvätt när allt löst lack är borta.

9. Hjälp, där är hål från kryp!

Gamla hål från trädgnagare som härjat, s.k. or, är inte snyggt på ett vitt trägolv. Men du blir lätt av med dem.

Fyll bara upp hålen med vit reparationsmassa. Innan du börjar ska du se till att rengöra hålen, så att det inte sitter smuts i dem. Det görs med en styv borste. Därefter dammsuger du, och sen är hålen klara att fyllas upp med reparationsmassa.

10. Stoppa oljudet från tröskeln

Det blir snabbt ett dagligt irritationsmoment om tröskeln gör ljud ifrån sig varje gång du trampar på den. Orsaken är att tröskelbrädan inte har tillräckligt stöd under sig och därför ger med sig när du går på den. Om du vill slippa knakande ljud ska du kila upp tröskeln ordentligt.

Lösningen med träkilar kräver att den gamla understöttningen tas bort och att det finns ett ordentligt underlag. Annars måste du först ordna detta, innan du kan börja kila upp.

1

Kila upp tröskeln med träkilar, som sätts parvis på mitten och i sidorna. Första kilen skjuts in med den tjocka änden först, den andra i motsats riktning ovanpå.

2

Ta bort den del av kilen som sticker ut med ett vasst stämjärn, så du kan sätta dit listen. Det är viktigt att tröskeln inte klossas upp så den bågnar och stöter mot dörren.

11. Försegla hålet efter väggen med en bräda

River du väggen mellan två rum står du ibland med ett långt, smalt hål i golvet. Det ska stängas igen så golvet blir “helt”. Det blir ganska fint om du använder en lång bräda - helst en som matchar med de övriga golvbrädorna. Brädan sågas till en rejäl förstärkning, så det inte knakar när du går på den. Kan du inte fästa något på de underliggande reglarna vid hålet, går det även att palla upp med kilar som skruvas fast i undergolvet.

1
2

12. Strykjärnet fixar hacket

Lägg en våt handduk på hacket, skruva upp värmen rejält på strykjärnet, och dra det fram och tillbaka över hacket. Upprepa ev. behandlingen, tills hacket försvunnit.

Det låter kanske konstigt - att köra med ett varmt strykjärn över ett trägolv. Men det är faktiskt så du får ordning på ett hack, om du varit så oaktsam att tappa något tungt. Droppa först lite vatten i hacket och låt det tränga in i träet. Detta får träfibren att resa sig en del, och därefter kör du över hacket med strykjärnet. Det fungerar endast om träfibren inte är förstörda; annars får du göra en inlusning i stället.

13. Hallå, spik sticker upp!

Ingen panik, spiken slås bara ner igen med en hammare om de har börjat att vandra upp.

Det är en bra idé att skydda golvet med en kloss eller en bit kraftig papp, så du inte gör märken i golvet.

Om de lyckas ta sig upp igen är det sannolikt för att spiken sitter i krympsprickorna. Och då är skruvar mycket mer effektiva.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trägolv