Intro
Instruktion
Linoleumrutorna läggs här som ett flytande golv. Det innebär att rutorna inte limmas fast på underlaget utan ligger löst på det gamla golvet.
Förutsättningen för själva läggningen är att underlaget är plant. Med plant menar vi att största höjdskillnaden mellan två punkter är 2 mm eller mindre - på en sträcka av två meter. Finns det större höjdskillnader måste du eliminera dem med exempelvis spackling eller slipning.
Små skillnader försvinner automatiskt när du lägger stegljudsdämpande underlag av t.ex. skumplast eller liknande.
Håll 5 mm avstånd till väggar och socklar med hjälp av små brickor.
Ta bort smyglister och ev. också socklarna. Här täcks springan vid det gamla vinylgolvet av smyglister av plast. De lirkas försiktigt loss.
Såga av foderlisterna. Lägg en listsåg eller fogsvans på golvpapp och en linoleumruta och såga. Då får du av precis så mycket att en ruta kan skjutas in under foderlisten.
Använd multisåg, om du har en sådan. Det är inte alltid det går att komma åt med fogsvans. Det kan man däremot med multisågen, och det går fort.
Ta bort de bortsågade bitarna. Ibland kan du lätt plocka bort den avsågade biten, ibland måste du dela den till mindre bitar med stämjärn.
Kolla om golvet är plant. Lägg en 200 cm lång rätskiva, lång rak bräda eller ett 200 cm vattenpass på golvet och se hur stora höjdskillnaderna är. Det får inte vara mer än 2 mm avvikelser.
Rulla ut en kraftig golvpapp på golvet, och skär av den cirka 10 mm från hinder som väggar och skåp. Pappen får inte läggas med överlappning, utan våderna ska skjutas ihop kant mot kant.
Lägg ett antal rutor i två korsande rader - ungefär som du tror att de ska ligga. När du har pusslat ihop rutorna så att de slutar snyggt mot dörröppningar, skåp och andra hinder, drar du ett streck. Detta ska vara parallellt med en vägg. Det blir det om du mäter från väggen ut till mitten på plattorna. Detta mått avsätter du på två ställen från väggen och drar sedan en linje mellan dem.
Rita sedan ett kryss där två rutor möts (se bild 2) så har du en krysspunkt.
Eftersom du vill lägga dem diagonalt ska du dra ett streck till, nämligen i 45 graders vinkel mot krysset.
Lägg två rader linoleumrutor mitt på golvet och i rät vinkel mot varandra. Justera placeringen så att du slipper småbitar längs socklar och väggar. Dra ett streck tvärs över rutorna.
Samma avstånd från sockeln till mittlinjen.
Markera en krysspunkt när du har bestämt hur mönstret ska ligga. Krysset anger mittlinjen, men det kan hända att några plattor hamnar snett vid väggar eller socklar. Det justerar du snabbt.
Ta bort rutorna och skriv färgerna vid krysset.
Undvik småbitar. Ett säkert sätt att undvika småbitar är att låta de två yttersta plattorna överlappa lite vid provläggningen. Såga bort en bit av spetsen på den yttersta i stället för att lägga en liten bit.
Klicka ihop en rad rutor och lägg raden precis intill strecket Y. Låt klicklåsen vara kvar på alla fyra sidor på rutrna i den första raden Håll ett öga på krysset så att raden hamnar rätt.
Fortsätt med rutor som du har skurit till och där en del av klicklåset saknas. De ska bilda en ny rad vid sidan av den första - osv. Fortsätt med hela rader fram till ett hörn.
När du lägger en ruta, börjar du med att stryka lim på två av sidorna. Lägg en sträng längs den övre delen av noten så att skarven förseglas av lim.
Håll rutan snett uppåt medan du sticker in den i klicklåset. Vricka den lite så att limmet pressas upp. Lägg ner den på golvet när den kommit i rätt läge.
Knacka rutan på plats. Skjut in en slagkloss av en bit av en ruta mot den nyss lagda rutan och slå på slagklossen tills rutan trycks in i den föregående. Tryck samtidigt lätt neråt på den.
Torka bort överflödigt lim med en lätt fuktad bomullstrasa, som hela tiden ska hållas ren. Vrid ur trasan hårt innan du torkar av.
När du markerar för ett urtag kan det vara bra att tillfälligt lägga nästa ruta på plats. Då kan du mäta åt tre håll.
Lägg den sista raden. Se upp så att du inte trampar på kanten på de nyss lagda rutorna. Det klarar de inte utan går i stället sönder.
Håll avstånd till väggarna. Det flytande golvetska sluta minst 5 mm från väggar, socklar och andra hinder. Till det kan du använda plastbrickor som är 5 mm tjocka. De tas bort när limmet är torrt.
Lirka de sista rutorna på plats. De sista rutorna i den sista raden kan inte knackas på plats med slagkloss. Pressa i stället fast dem med kofot. Använd gärna en kloss som skydd mot sockeln.
Såga till smyglisterna. Kapa dem på gering med faner- eller listsåg i geringslåda (eller med geringssåg eller rent av en kapsåg). Du kan spika fast listerna men det går snabbare med dyckertpistol.
Material
• Forbo Marmoleum click, 30 x 30 cm (färger: Eternity och Silver Shadow)
• Golvpapp
• Tejp
• Plastbrickor eller liknande
• Parkettlim
• Smyglister, 8 x 15 mm, vitlackerade
• 25 x 1,4 mm dyckertar
Specialverktyg
• Ev. multisåg: Genial när du ska korta av dörrfoder
• Geringssåg, fanersåg eller kap- och geringssåg: Till finsågning av smyglister
• Ev. dyckertpistol: Montering av smyglister
Tidsförbrukning
Klart på en helg
Pris
Cirka 525 kr per kvadratmeter
Ritning
Tips & Tricks
Ett material med fina egenskaper
Konstruktion
Marmoleum Click har ett toppskikt av linoleum som är ett naturmaterial. Det tillverkas av linfröolja som blandas med harts, trämjöl och kalksten. Blandningen tillsätts också miljövänliga färgpigment innan den pressas ner på juteväv, som håller ihop massan.
Massan limmas på en hård träf berskiva (HDF) som ger stabilitet. Under skivan finns en ljuddämpande baksida av kork. Kärnan gör att rutorna ska förvaras liggande och i oöppnad förpackning 2-3 dagar i det rum de ska läggas.
Gultoning
Eftersom linoleum tillverkas av naturliga råvaror kan det finnas skillnader i färger, nyans och struktur mellan olika produktionsserier liksom mellan prover och de varor man får levererade. Eftersom linfröolja gulnar när den torkar så kan det finnas en gultoning på plattorna. Men gul-toningen försvinner tämligen snabbt i dagsljus. Det är sällan man kan se gultoning på rutorna mer än ett dygn efter att de har lagts.
Städning
Marmoleum Click har en stark och skyddande yta som gör det mer än enkelt att hålla golvet rent. Om du dammsuger golvet regelbundet och då och då torkar av det med en hårt urvriden trasa med pH-neutralt rengöringsmedel, så håller sig golvet snyggt.
Det går snabbare med en multisåg
Det är inte nödvändigt att du plockar ner alla dörrfoder för att skapa plats för det nya golvet under foderlisterna. Med lite ihärdighet och finurlighet kan du kapa dem på plats med listsåg. Men med en multisåg gör du det snabbt och lätt.
För att få ett bra resultat måste du mäta golvet noga och sedan göra en provläggning, men jäkta inte. Ju noggrannare du är, desto bättre resultat får du.
Sträva efter att få en snygg avslutning
När golvet läggs är det inte så viktigt att ha lika stora bitar av delade rutor på båda sidor av golvet. Ibland kan det bli snyggare om du låter plattorna följa en sockel eller ett annat hinder. Men det är möjligt att du måste ta hänsyn till andra faktorer. Det är anledningen till att provläggningen är så viktig för resultatet.
Så klarar du små hinder
Lägg under foderlister
När rutorna ska lirkas in under foderlisterna kan de inte klickas ihop på vanligt sätt. Här måste du lägga dem utan klicklås och med not och spont, oavsett om de läggs diagonalt eller ej.

Små plastbrickor gör det lätt att hålla avstånd
Det flytande golvet läggs med 5 mm springa mot väggar och socklar. För att rutorna inte ska pressas ut under läggningen sätter vi avståndsbrickor mellan vägg och rutor. Brickorna finns i olika tjocklekar.

Skjut fast smyglisterna med dyckertpistol
Du kan spara en hel del besvär och tid på att skjuta fast dina smyglister i stället för att använda hammare och dyckertar. Vi lånade en gasdriven pistol, men alla fungerar på samma sätt, och de skjuter in dyckertarna utan att listen spricker.
Låt golvet torka innan du bjuder in till fest
Det gör inget om du går på golvet direkt efter läggningen och innan limmet har torkat, så länge du är försiktig. Men bjud inte hem släkten på middag förrän limmet har torkat. Det tar ett par dygn.
Tidningsartikel
Ladda ner tidningsartikeln
Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.


