Köksgolv

Problem

Ska vi fortsätta på det trägolv vi har i vardagsrummet, eller är det ett bättre alternativ att lägga klinker?

Lösning

Det är främst tre saker ni bör tänka på när ni väljer beläggning på köksgolvet: hållbarhet, rengöringsvänlighet och hårdhet.

Hållbarheten eller slitstyrkan handlar om det som ett golv utsätts för i ett kök: vatten och andra vätskor, knivar och andra vassa föremål som faller i golvet. Här får trägolvet det svårt då det är mindre motståndskraftigt mot vatten än många av de övriga alternativen, och spetsen från en vass kniv kommer oundvikligen göra ett märke i träet.

Rengöringsvänligt innebär att golvet ska vara lätt att tvätta, och helst vara fritt från skarvar och liknande.

Slutligen är det hårdheten: Ett hårt golv krossar allt som tappas på det, både glas och porslin. Och så är det hårt att stå på under längre perioder.

DET MJUKA, DET HÅRDA OCH DET BÄSTA
Trägolv i köket TRÄGOLVFördel: mjukt att stå på. Nackdelar: sårbart för spillda vätskor och tappade föremål som t.ex. knivar.
Klinker i köket KLINKER Fördel: lätt att tvätta. Nackdelar: hårt mot glas och porslin, hårt att stå på, fogarna är sårbara för smuts.
Linoleum eller vinyl i köketLINOLEUM ELLER VINYL Fördelar: rengöringsvänligt, mjukt att stå på (och skonsamt mot föremål som tappas). Nackdel: ingen.