Nytt golv på en dag

Bli inte förtvivlad bara för att golvet är slitet. Det tar bara en enda dag att lägga ett nytt och läckert golv – och priset är förnuftigt.

Intro

Ett snyggt golv är verkligen något som syns när köparna går husesyn i din bostad. Och eftersom de uppskattar det får man inte undervärdera golvens betydelse för en eventuell affär. Om ett golv är gammalt och har slipats flera gånger så går det kanske inte att renovera det mer. Då är det dags att tänka i nya banor. Du kan ev. bryta upp det gamla golvet och lägga ett nytt massivt trägolv på reglarna och bjälkarna. Men det är ett stort och omfattande projekt och gäller det ett köksgolv kan det bli nödvändigt att ta bort alla underskåp och högskåp.

Redaktionen rekommenderar: De 8 bästa köksgolven

Flytande golv

I sådana lägen kommer de flytande golven till sin rätt. De läggs ju ovanpå ett befintligt golv. Då slipper du det tunga arbetet med att bryta upp gamla golvbrädor, flytta köksskåp, köra bort det gamla golvet och vara utan köket en tid. Med ”flytande” menas att golvet ligger löst. Det ska nämligen kunna arbeta, alltså röra sig några millimeter i sidled i takt med att luftfuktighet och temperatur ändras. Därför ska det flytande golvet inte limmas eller skruvas fast på underlaget. Det ska också läggas med en springa på 10–15 mm mot omgivande väggar och springan döljs av en sockellist.

Innan du lägger golvet

Det går snabbt att lägga golv när du väl sätter i gång. Vårt golv på 22 m2 blev klart på en dag. Förberedelserna kan dock ta längre tid. Underlaget måste vara plant för om det finns svackor eller toppar som avviker mer än 2 mm måste golvet spacklas och spackelmassan få tid att härda.

Instruktion

01
Förbered för det flytande golvet 8 Steg

Eftersom det nya golvet ska läggas ovanpå det gamla är det viktigt att det gamla är så plant som möjligt. Eventuella ojämnheter spacklas eller slipas bort. När massan har härdat rullas det stegljudsdämpande underlaget på, skärs till och tejpas ihop.

Det finns många olika slags underlag, några tunnare och billigare än andra. Vi rekommenderar att du väljer ett av god kvalitet så att det inte trycks ojämnt utan fungerar i många år.

1

Börja med att bryta bort alla smyglister. Det är inte nödvändigt att ta bort socklarna, men om det är rätt lätt så gör du det. Det underlättar läggningen.

2

Kolla var golvet måste spacklas eller slipas. Beroende på det underlag du har valt får det inte finnas nivåskillnader som är större än 2 mm per meter. Kolla golvet med en lång rätskiva.

3

Här kan du se att golvet har satt sg vid dörren. Nivåskillnaden är cirka 10 mm och därför ska golvet spacklas.

4

Spackelmassan läggs på med en spckel och dras ut med en lång rak bräda eller rätskiva. För att vara säker på att spackelmassan fäster på underlaget ska golvet först tvättas och helst primas.

5

När spackelmassan har härdat rullas underlaget ut på golvet. Du ska inte lägga ångspärr eller annan plast på golvet - endast underlaget.

6

När två våder skarvas behövs inget skärunderlag. Låt den ena våden överlappa den andra, lägg stållinjalen ovanpå och skär igenom både underlagen och ta bort de delar som skurits loss.

7

Tejpa ihop våderna så att du kan vara säker på att de blir liggande under läggningen av golvet.

8

Pressa ner underlaget mot sockeln (eller väggen) och skär rent. Det kan du göra på fri hand med en vass hobbykniv. Dra ut bladet en bit så går det lättare att skära av underlaget.

02
Packa upp brädorna och mät golvet 3 Steg

När du har lagt underlag på hela golvet är det dags för själva läggningen. Men först ska du mäta rummet. För om du börjar med en hel bräda är det risk att du måste avsluta med en kort stump - och det ser inte snyggt ut. Genom att först mäta kan du räkna ut hur långa bitar du ska använda dig av.

Ett gott råd: lägg brädorna i det nya golvet vinkelrätt över de gamla. Då kan du vara säker på att golvet blir planare och stadigare och att det inte påverkas av ojämnheter i det gamla golvet.

1

Börja med att öppna tre paket brädor. Genom att ta en bräda från varje paket får du den bästa variationen i mönstret. Det kan nämligen vara små nyansskillnader mellan brädorna i olika paket.

2

Genom att markera brädornas bredd på en list blir det lättare att räkna ut hur bred den sista brädan ska vara för att få plats. Det klan vara klokt att såga till den yttre brädan på varje sida av golvet för att slippa en smal remsa på ena sidan.

3

Brädorna kapas snabbt och lätt om du har en kap- och geringssåg. Har du ingen bör du använda geringslåda.

03
Lägg golvet - klick för klick 5 Steg

Om du lägger golvat tätt intill väggarna så har det ingen chans att arbeta, dvs. utvidgas i takt med att luftfuktigheten ökar. Därför måste du lägga golvet med ett avstånd på cirka 10 mm till alla fasta hinder som väggar och underskåp.

Innan du börjar läggningen kan du såga till ett antal träbitar från en 10 mm list eller plywoodskiva och använda dem som distanshållare. Det går också bra att använda plastklossar eller -kilar.

1

Se till att avsluta läggningen cirka 10 mm från alla fasta hinder som väggar och underskåp. Använd listbitar eller kilar för att hålla samma avstånd överallt.

2

Golvet kloickas snabbt och lätt ihop. Brädan sticks ner med sponten i noten på föregående bräda och trycks långsamt ner. Då sugs brädorna ihop.

3

Med en så kallad baksmälla knackas brädorna närmast väggen på plats. Försök inte med en kofot för det blir fula märken i väggen eller på sockeln.

4

En slagkloss med not är bra att ha när brädorna ska knackas ihop. Passa på att köpa en kloss tillsammans med andra tillbehör när du köper ditt nya golv.

5

Nu går det undan. Bräda efter bräda klickas fast i den föregående. Den bit som sågas bort från sista brädan i en rad används som första bräda i nästa rad för då får du nästan inget spill och samtidigt förskjuts skarvarna automatiskt.

Material

• Golv av trä, lamell eller laminat, här Parador Trendtime, 350 kr/m2
• Golvunderlag, stegljudsdämpande akustikmatta, 90 kr/m2
• Tejp
• Spackelmassa

Verktyg

• Hobbykniv
• Kap- och geringssåg
• Sticksåg
• Slagkloss och distansklossar (kan köpas i paket)
• Baksmälla/slagjärn
• Kofot
• Hammare
• Stämjärn och spackel
• Tång

Tips & Tricks

Lägg golv runt olika hinder

Eftersom det flytande golvet ska kunna arbeta (röra sig) så får du inte ställa köksskåpen på det, ej heller tunga saker som kyl och frys. Det innebär att du måste lägga golvet runt alla hinder, t.ex. en köksö, och då hålla ett avstånd på 10 mm.

Fördelen med att lägga flytande golv är att du kan låta underskåpen stå kvar och i stället lägga golvet runt dem.

När du kommer till ett hinder kan du spänna en lina längs sockeln. Mät sedan från distansklossen till linan.

Överför måttet till den bräda som ska sågas till

Osynliga skarvar runt rör

När du lägger det flytande golvet runt ett eller flera rör gäller samma princip som vid läggning mot vägg: du ska hålla ett litet avstånd mot rören så att golvet kan arbeta.

Därför ska hålen i golvbrädan borras större än rörens diameter. När du har borrat sågar du snett in mot hålen från kanten på brädan (45 garder). Lägg brädan på plats och stryk lim på den lilla bitens kanter innan den läggs på plats. Lägg gärna bakpapper på golvet så limmar du inte fast brädan. Kila fast biten medan limmet härdar.

Stryk lim på kanterna av den lilla biten och lägg bakpapper på golvet

Sätt den lilla biten på plats och sätt den i spänn med ett par kilar mot väggen

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Golv