Klicka dig till vinylgolv

När väggar slås ut och rum byggs ihop lämnar det ofta ett virrvarr av golvbrädor i olika färger, lagda i olika riktningar. Vill du slippa kaoset finns det inga genvägar. Du måste helt enkelt lägga ett nytt och genomgående golv.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kr./m2
Vinylgolv

Det är extremt enkelt att lägga ett vinylkorkgolv. Vi visar hur du klarar de 4 svåraste utmaningarna.

Intro

I stället för små rum och mörka gångar väljer många gör det självare att riva en eller flera väggar. Det ger stora, ljusa och härliga rum utan alltför många mörka skrymslen. Men när väggarna rivs blir ofta ett kaosartat golv kvar, med brädor i olika riktningar, träslag, bredder och lagningar med helt nya golvbrädor. Även om du hyvlar golvet och ger det samma olje-, lack- eller såpabehandling, blir resultatet sällan helt optimalt. Vill du verkligen göra någonting åt ditt golvkaos får du lägga ett nytt golv.

Redaktionen rekommenderar: Stort tema: Allt om att lägga golv

Vinylgolv med träutseende

Här var utgångspunkten ett virrvarr av hela sju olika golv, som sammanfogats till ett enda golv. Vi har valt att lägga ett vinylgolv som liknar ett klassiskt trägolv. Det är extremt enkelt både att lägga och att underhålla. Dessutom fungerar korklagret på golvets undersida ljuddämpande. Mellan det nya golvet och underlaget lägger vi ett No Noise-underlag, som dämpar ljudet ytterligare och samtidigt absorberar små ojämnheter.

Klickgolvet är ett flytande golv som läggs med avstånd till alla väggar. Detsamma gäller vid köket. Om det placeras ovanpå golvet blir golvet låst, vilket bör undvikas.

Instruktion

FÖRE
Det gamla golvet bestod av sju olika golv lagda i olika riktningar och med diverse olika lagningar.

EFTER
Vinylgolvet liknar ett helt vanligt trägolv, och ger ett genomgående golv, som ligger i samma stycke i både kök och vardagsrum.

Kontrollera underlaget

När du lägger klickgolv måste du först säkerställa att underlaget är plant. Exakt hur plant det ska vara beror på golvtillverkarens krav. Se dessutom till att golvet är rent. Ojämnheter som färg och liknande ska avlägsnas, och golvet ska dammsugas noggrannt.

Lägger du det nya golvet ovanpå ett gammalt trägolv, kan det också vara en riktigt bra idé att kontrollera om det finns några knarrande områden som behöver åtgärdas först.

1

Kontrollera om underlaget är plant nog med en 2 meter lång rätskena. Om så inte är fallet, ska golvet först riktas upp innan du lägger ditt nya klickgolv.

2

Avlägsna limrester, färg och liknande, innan du lägger det nya golvet. Det är viktigt att du är noggrann. Se till att dammsuga och göra ordentligt rent.

Mät upp för den första brädan

När du mäter upp för den första brädan är det viktigt att du även har koll på de sista brädorna. Annars riskerar du att golvet avslutas med små golvstumpar.

Kom samtidigt ihåg att golvet kanske inte bara ska ligga från vägg till vägg. Det kan finnas en köksö, spis eller annat som golvet måste läggas runt.

Om du behöver göra din första bräda smalare och inte börja med en hel bräda så gör du det. Korrekt mätning är avgörande för ett bra slutresultat.

1

För över måttet till den första brädan med ett snörslå. Kom ihåg att du ska ha luft mot väggen, så att golvet kan röra sig. Måttet motsvarar därför bredden på den första brädan plus 1 cm luft.

2

Gör en provuppläggning med den första brädan. Brädan ska linjera med kritstrecket hela vägen. Kotrollera att det är 1 cm luft mot väggen längs hela brädan. Om inte sågar du till brädan med en sticksåg.

3

Underlaget rullas ut när provbrädan är borttagen igen. Innan dess har vi satt ännu ett kritstreck på golvet, 1 m längre ut än det första. Det beror på att underlaget täcker det innersta strecket.

4

Den första brädan läggs med klossar mellan bräda och vägg, så att vi säkert håller avståndet på 1 cm. Vi sätter klossar i alla skarvar samt på ytterligare två ställen på varje bräda.

5

Första raden klossas upp, så att det är exakt 100 cm till kritstrecket. Det är viktigt att du tar god tid på dig och är mycket noggrann. Att första raden ligger perfekt har stor betydelse för resten av golvet.

Lägg resterande rader i förband

När nästkommande rader läggs är det viktigt att det görs i förband. Det vill säga att skarvarna i de olika raderna är förskjutna med minst 50 cm. Överlappet är viktigt för styrkan och stabiliteten i golvet.

För att minska spill påbörjas andra raden med det avsågade från den första raden. Ger det inte önskat överlapp, påbörjas andra raden med en halv längd. Avsågningen från första används då i tredje raden. Avsågningen från den andra raden används i fjärde osv.

1

Hela nästa rad sågas till och läggs ut innan den klickas samman med den första raden. Kom ihåg att säkerställa ett överlapp mellan skarvarna på minst 50 cm.

2

Ge varje rad ett slag med slagklossen, så att du är säker på att de ligger helt tätt. Slagklossen fördelar trycket över en större yta, så att brädan inte skadas.

Lägg sista brädan

Sista brädan ska sågas till så att den passar väggen. Kom ihåg att det ska vara 1 cm luft mellan golv och vägg.

Det är inte är säkert att väggen är helt parallell med ditt golv, därför är det också viktigt att du mäter i bägge ändar av brädan samt på 1-2 ställen på mitten.

1

Den sista raden mäts. Lägger du upp brädan där den ska användas kan måtten överföras direkt. Därefter sågas brädan till i längden. Om det är nödvändigt sågas den även till i långsidan som ligger mot väggen.

2

Ändskarvarna i den sista raden måste limmas, då skarvarna är tillsågade och har blivit smalare. När hela raden är sågad sätts den ihop innan den klickas på plats.

3

Slå den sista raden på plats med ett slagjärn. Ett koben kan göra fula märken och förstöra väggen.

Ta dig förbi hörnen

Även om det vid första anblick kan se så ut, kan du inte räkna med att alla väggar är parallella. Så när du ska runt om hörnen, ska de nästkommande brädorna läggas i förlängning av golvet, och inte i förlängning av väggen. Det görs genom att slå ett kritstreck i skarven mellan brädorna på båda sidor av hörnet.

1

Slå ett streck med snörslå i skarven, där golvet ska förlängas. Då får du någonting att lägga golvet efter.

2

Klicka fast brädorna på det redan lagda golvet, och kontrollera att kritstrecken är korrekta innan du fortsätter.

Lägg golv runt rören

METOD 1: PARALLELLT MED RÖR

När du ska ta dig runt om rören till radiatorn kan du med fördel se till att ha en skarv där rören ska igenom golvet. Då kan du såga ut för rören i kanten av en eller två brädor, och hålen kan täckas av en manchett.

Hur du ska ta dig an uppgiften beror på åt vilket håll golvet ligger i förhållande till rören. Se till att få 1 centimeter luft till rören.

1

Mät ut för rören. Såga ut i brädorna med en sticksåg. Kom ihåg att det ska vara luft runt rören. Såga underifrån, så att du inte förstör kanten.

2

De sågade brädstyckena limmas i skarven och vickas på plats. Skarven täcks med en manchett, som även täcker hålet mellan de två rören.

METOD 2: VINKELRÄTT MOT RÖR

1

Mät ut för rören, och överför måtten till brädan. Se till att du har 1 centimeter luft runt om rören.

2

Gör snitten med en sticksåg – från undersidan, så att du inte river upp kanten – och lägg brädan på plats.

3

Limma fast den lilla biten bakom rören med vitt trälim, så att den inte lossnar efter ett tag

Lägg golv runt en köksö

Ett flytande klickgolv ska ligga fritt och ha möjlighet att röra sig. Därför får kökselement och annat inte monteras ovanpå ett klickgolv, eftersom det låser fast golvet.

1

Underlaget rullas ut och klipps till, så att det passar runt om sockeln.

2

Brädorna läggs runt sockeln och bankas på plats med en slagkloss. Glöm inte 1 cm luft till sockeln på bägge sidor.

3

Såga till en bräda som binder ihop golvet igen, när du kommer till änden av köksön.

Såga ut i fodret

Det är nödvändigt att ta av golvlisterna när man lägger golv, men för att slippa måla om låter man oftast dörrfodret sitta kvar. För att det nya golvet ska kunna glida in under dörrfodret sågas botten av med en multimaskin eller listsåg,

1

Såga av det nedersta av fodret, så att det blir plats för både underlag och golvbräda under.

2

“Låsen” i brädans spont skärs bort med ca. 30 cm med en hobbykniv, eftersom fodret förhindrar golvet från att vicka.

3

Brädorna limmas samman. VIKTIGT Limma bara där låsen är bortskurna. Då kan golvet röra sig.

Material

  • Vinylkork-klickgolv (här Parador)
  • Ljuddämpande underlag (här No Noise)

Specialverktyg

  • Slagkloss
  • Slagjärn
  • Snörslå

Tidsförbrukning

Det tar ungefär en dag att lägga golv i ett rum.

Pris

Ca. 500 kr./m2

Svårighetsgrad

Om du är noggrann med mätningen, och underlaget är plant, är själva klickgolvet lätt att lägga.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Golv