Intro
Instruktion
01
Mätning och provuppläggning
3
Steg
Innan du kan börja lägga golvet ska du göra en provuppläggning, som visar hur golvet ska ligga för att bli så fint som möjligt.
Du ska använda två sorters stavar: A och B. De köps i var sitt paket, så du måste se till att ha tillräckligt av bägge. I den här provuppläggningen använder vi dessutom B-stavar som hjälpbrädor, som säkerställer att brädorna läggs helt rakt, kant mot kant.
Stavarna har klicksystem på alla fyra kanter. På den ena kortsidan och den ena långsidan finns ett spår (en not). På de två övriga sidorna finns en spont (fjäder), som passar in i noten. För att ha koll på allt vänder vi noterna in mot den vägg vi startar från. Här har vi markerat tre av ”väggarna” med reglar.
Markera mitten av rummet. Kontrollera att din mittlinje är vinkelrät mot den vägg du har som utgångspunkt. När du påbörjar uppläggningen måste mitten antingen träffa en spets eller en botten i fiskbensmönstret.
Lägg de första stavarna. Staven B sågar vi med ett 45-graders snitt i not-änden. Långsidans not vänder mot väggen som du har som utgångspunkt. Vicka fast stav A på änden av B. även noten på A-stavens långsida vänder mot väggen.
02
Först måste du planera
3
Steg
Nu ska vi få golvet att ligga jämnt och snyggt i förhållande till väggarna.
Att mäta upp som vi gör här är ingen förutsättning för att kunna lägga golvet, men det ser till att de kapade stavarna i bägge ändar av rummet blir ungefär lika stora. Det ger vackrast resultat, och det tar inte många extra minuter.
Glöm inte att golvet, liksom alla andra flytande golv, ska ha ett litet avstånd till väggarna. Annars riskerar du att det utvidgar sig och helt plötsligt bågnar, för att det inte finns tillräckligt med plats mellan väggarna. Det är lätt att säkerställa avståndet med små plastbrickor som du kan köpa på bygghandeln eller där du köper golvet.
Måttet vi tog tidigare visade att golvet måste förskjutas 2 cm för att spetsen ska pricka mittlinjen.
Rita upp 2 cm från änden av staven B. Det är de 2 cm vi ska flytta vårt golv åt vänster. Glöm inte att sätta avståndsklossen mellan golv och vägg, så att det blir ungefär 1 cm luft.
Golvet kan skjutas på plats, när staven B är tillsågad efter markeringen. Då hamnar vårt mönsters spets precis på mittlinjen (2 cm åt vänster).
03
Nu ska den första delen läggas
2
Steg
Nu är det ordning på både riktning och fördelning, och du kan äntligen börja klicka ihop golvet.
Du har inget behov av fler hjälpbrädor, för nu stöttar stavarna upp varandra. Men se till att hela tiden klicka ihop stavarna ordentligt, och följ mittlinjen så att de inte ändrar riktning. När du har lagt en halvmeter golv ska du stoppa.
Mönstret passar och ska nu bara fortsätta. De lösa brädorna måste skjutas och klickas på plats, och så kan du fortsätta på mönstret. Kom ihåg avståndsbrickorna längs med väggarna.
04
Om det inte finns plats att klicka
3
Steg
När du ska passa in en stav mot en vägg finns det inte alltid plats nog till att klicka den på plats. Då får du kapa den i längden, ta bort ”klicket”, och limma ihop stavarna.
Om en stav inte kan klickas på plats får du avlägsna hälften av utsticket i notänden. Då behöver inte stavarna lyftas på plats i "klicket" för att passa ihop utan bara skjutas ihop.
Kapa den utstickande klickdelen i notänden. Avlägsna hälften av utstick-et, så att klicket försvinner.
05
Avsluta läggningen mot den första väggen
3
Steg
När du ska avsluta golvet mot väggen är det enklast att kapa det, så att det passar.
Det verkar kanske lite extremt att kapa ditt nylagda golv rakt av. Men det är det enklaste sättet att komma vidare på. Alternativet - att märka upp alla stavar med nummer, separera golvet, kapa alla stavar var för sig, för att avslutningsvis bygga ihop allt igen - är alldeles för bökigt. Så använd en sänksåg på skena, och en sticksåg som kan kapa de sista stavarna. Dem kan sänksågen nämligen inte nå eftersom den stöter emot väggen.
Kapa golvet med en sänksåg. Genom att såga av spetsarna passar golvet in mot väggen. Det är lättare än alternativet, som är att passa in en massa små stumpar in mot väggen.
Lyft upp de sista stavarna. Sänksågen kan inte komma hela vägen in mot väggen, så de yttersta stavarna måste lyftas upp och kapas för var sig med en sticksåg.
06
Resten av golvet läggs och avslutas
5
Steg
Nu blir det lättare: Du ska bara fortsätta på samma mönster som du har påbörjat.
Se till att du hela tiden följer mittlinjen, och att du klickar ihop alla skarvar 100 % tätt, särskilt i ändarna. Annars kommer mönstret inte hålla ihop.
När du närmar dig avslutningen vid den motsatta väggen ska du mäta de spetsar du sågade av tidigare. Delar av dem kan användas till avslutningen.
När golvet är lagt kan du efterbehandla det (om det är parkett) eller bara torka av det med en fuktig trasa (om det är laminat).
Fortsätt läggningen när du har skjutit upp det av sågade golvet mot väggen. Receptet för att lyckas är exakt det samma som hittills. Se till att alla stavar klickas ihop tätt.
Mät upp för de sista stavarna när du når ned till den motsatta väggen. Mät gärna två gånger då det kan vara lite svårt.
Använd spetsarna du sågade av, om det passar. Här har vi tur, och det går helt jämnt ut. Oftast brukar du bara kunna använda delar av spetsarna till avslutningen.
Klicka spetsarna (eller delar av dem) på plats. De passar in i mönstret på samma sätt som tidigare.
Material
- Klickgolv (Berry Alloc)
- Dämpande underlag
- Avståndsbrickor
- Trälim
Specialverktyg
- Kapsåg
- Sänksåg med skena
Tidsförbrukning
Ta tid på dig. Räkna med ett par dagar för ett golv på 20 kvm.
Pris
Ca. 400 kr./kvm för laminatvarianten, ca. 800 kr./kvm för ekparkett. I bägge fall måste du köpa till ett underlag.
Svårighetsgrad
Detta är det enklaste sättet att lägga ett fiskbensgolv på, men det är ändå inte helt lätt. Det kräver erfarenhet, precision och tålamod.