Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Avsluta med pluggar

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om du vill göra något extra med golvet har golvläggaren här ett tips om hur du får en flott maritim känsla i ett golv med träpluggar.

För att göra det möjligt måste du investera i en så kallad pluggborr-set. I setet används det ena borrstålet till att göra proppar och det andra till att göra hål för samma proppar. Pluggarna borras ut med hjälp av ett borrstativ.

Väljer du ett ljust golv kan du med fördel välja ett mörkare trä till dina pluggar. Färgskillnaden ger ett vackert färgspel.Man behöver inte borra helt igenom med pluggborren. Pluggarna kan sedan lätt knäckas av med hjälp av ett stämjärn.

Nu är pluggarna klara. Nästa steg är att montera golvet. Golvläggaren är mycket noga med uppmätningen för pluggarna. Minsta avvikelse blir mycket iögonenfallande på en större yta.

Här har vi valt att sätta skruvarna 3 cm in från långsidorna. När vi mätt upp för pluggarna ska vi förborra. Först borrar golvläggaren en centimeter ner vid varje markering med borren från pluggborrsetet. Sedan drar han i skruvar i samtliga hål.

LÄS OCKSÅ: Pluggborr – en snabbguide

Som vi kan se hamnar skruvarna så långt ner i hålen att de lätt kan täckas med pluggarna. Golvläggaren stryker lim på pluggen och knackar sedan ner den försiktigt i hålet.

Ådringen i träpluggen ska läggas ens med ådringen i golvplankan. Den del av pluggen som nu sticker upp över plankan ska stämmas bort. Golvläggaren börjar i pluggens övre del för att se vilket håll pluggens fibrer vänder åt.

Fiberriktningen avgör hur stämjärnet drar när han knackar på det. Går stämjärnet nedåt måste man vända på eggen, så att man inte oavsiktligt stämmer ner i golvplankan.

Pluggen är nu så gott som i nivå med golvet och golvläggaren avslutar med en slipning med sandpapper, korn 120. Processen upprepas nu på resten av golvet, och även om det tar lång tid får du ett vackert och annorlunda golv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka