Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lägga golvspånskivor

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Ska du lägga ett flytande golv är golvspånskivor ett utmärkt underlag. De är både formstabila och lätta att arbeta med.

Golvspånskivor läggs i stort sett som vanliga golvplankor. Här lägger vi dem på en rad uppklossade reglar som om det var ett riktigt golv. Reglarnas placering ritas ut på plattorna. Då är det lättare att fästa golvspånplattorna mitt i reglarna.

Golvspånskivan sviktar nästan inte alls. Därför behöver du inte hålla det annars obligatoriska avståndet på 10.12 mm till väggen. Ett par mm räcker. Med en timmermansvinkel ritas regelns placering ut på hela spånplattan.

LÄS OCKSÅ: Så här arbetar du med spånskivor

Det är nu inte svårt fästa plattan med skruvar mitt i regeln. Minst tre skruvar ska dras i vae regel. När nästa platta lagts upp på reglarna stryks det trälim på den första plattans fjäder. Alla fogar ska limmas för att nå maximal stabilitet.

Fogen mellan golvspånskivor ska vara så liten som möjligt. Därför använder vi en plankbit för att knacka ihop skivorna helt och hållet. Reglarnas placering ritas ut på den nya plattan med timmermansvinkeln.

Innan plattan skrivas fast ser golvläggaren till att fogen inte glipar. Genom att lägga knäet på regeln när golvspånskivor knackats samman är man säker på att fogen hålls tätt ihop. Plattan skruvas nu fast vid reglarna.Ska du, som här, sätta plattor efter varandra ska fogen alltid ligga mitt på en regel.

Då är du säker på att golvet blir stabilt.Vid såna sammanfogningar ska lim strykas på dels i längdled, dels i kortändan. Plattans not ska nu knackas in över fjädern, så att de två plattorna sitter tätt mot varandra.

Återigen används en slagkloss. Slår man direkt på skivan med hammaren kan man förstöra antingen fjädern eller noten. När alla golvspånskivor lagts ut bör du spackla över skruvhålen.

Då är du säker på att ytan blir helt slät, vilket är en förutsättning för ett bra resultat när man till exempel lägger korkplattor.Spacklingen utförs med vanligt snickarspackel. Nu är underlaget klart och man kan lägga allt från laminat till massiva trägolv.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Lägga golvspånskivor
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka