Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så enkelt lägger du ett klickgolv

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

De nyaste klickgolven läggs så lätt att alla kan klara av jobbet. Från det att du lägger den första brädan tills du kan flytta tillbaka alla möbler i rummet går det sällan mer än en dag. Här visar vi hur enkelt det är och vi visar dessutom hur du klarar av alla små detaljer.

GÖR KLART FÖR KLICKGOLVET

 1. Brädorna läggs i den del av rummet där du kommer att arbeta sist. Nästa alla brädor måste ligga ett antal dagar i rummet innan golvet läggs för att brädorna ska acklimatiseras.
 1. Om du lägger det nya klickgolvet på ett gammalt underlag är det ofta nödvändigt att såga bort en bit av foderlisterna. Såga längs en distanskloss med handsåg eller ett multiverktyg.
 1. För att minska stegljudet bör klickgolvet läggas på ett stegljudsdämpande underlag, som rullas ut på hela golvet. Se till att du inte lägger det dubbelt.
 1. Mät golvet så att du kan planera för hur brädorna ska läggas. Skarvar ska förskjutas minst 25 cm från rad till rad. Bitarna som avslutar raderna bör helst vara under 20–25 cm.
 1. Varje bräda sågas lätt och snabbt med sticksåg. Rak kapning gör du lättast med handsåg, cirkelsåg eller – allra bäst – en kap och geringssåg.

SMART METOD RITA ETT STRECK

När du har rullat ut det stegljudsdämpande underlaget är det smart att dra streck på det så att du hela tiden kan kolla att du har lagt brädorna rätt.

Läs också: Klickgolv

Snörslå ger dig snabbt ett streck som du kan lägga brädorna längs.

Om du har en snörslå så är det enklast att använda den för att rita ett streck, men du kan också använda ett långt vattenpass eller en rätskiva. Du kan också ”rita” med en tejpremsa som syns tidligt under läggningen.

Strecken används också när du ska mäta.

SÅ HÄR LÄGGER DU ETT KLICKGOLV

 1. Klickgolvet får inte läggas ända ut till väggen. Det ska vara minst 10 mm mellan golvet och väggen. Använd fasta avståndsklossar för att vara säker på att avståndet blir lika stort överallt.
 1. Brädorna klickas ihop på två ställen – längs ena kortsidan och längs långsidan. När flera brädor har satts ihop knackas de på plats med hammare. Använd en slagkloss, till exempel en brädbit.
 1. Längs väggen kan du trycka ihop brädorna med en kofot. Använd i så fall en träkloss för att skydda väggen när du drar åt med kofoten.
 1. Det kan vara svårt att klicka ihop en del brädor, till exempel den sista längs en vägg. Då kan du ta bort den nedre delen av klicklåset och limma ihop brädorna med snickarlim.
 1. Vid rör lägger du en lösbräda ända fram till rören så att du kan mäta, markera och såga. Mellan rören och väggen läggs en brädbit som limmas fast på den bräda som du har sågat till.
 1. Den sista brädan sågas till. Det brukar inte gå att klicka fast den och därför limmas den fast. Lägg en tjock limsträng på bägge brädor och pressa ihop dem med till exempel ett slagjärn.

TIPS: SE UPP MED FUKT

Om du ska lägga det nya klickgolvet på ett gjutet underlag, till exempel i källaren, blir det ofta nödvändigt att först lägga en fuktspärr. Den ska täcka hela golvet och gå upp en bit längs väggarna.

På teckningen har fuktspärren lagts mellan två stegljudsdämpande underlag och sitter i spänn bakom en avståndskloss bakom sockeln.

Supersmart klicksystem

Med den senaste generationens klickgolv har det blivit ännu enklare att lägga golv. Klickfogen i plast är hemligheten bakom G5-klicksystemet. När de korta ändarna på brädorna pressas ihop glider den flexibla tappen i spåret. Det betyder att brädan kan klickas fast i raden framför och samtidigt i brädan vid sidan om.

Klickgolv
Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Så enkelt lägger du ett klickgolv
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka