Så enkelt lägger du ett klickgolv

De nyaste klickgolven är så lätta att lägga att alla kan klara jobbet. Här visar vi hur enkelt det är. Och vi visar hur du enklast klarar av de små detaljerna.

De nyaste klickgolven läggs så lätt att alla kan klara av jobbet. Från det att du lägger den första brädan tills du kan flytta tillbaka alla möbler i rummet går det sällan mer än en dag.

Här visar vi hur enkelt det är och vi visar dessutom hur du klarar av alla små detaljer.

Gör klart för klickgolvet

1

Brädorna läggs i den del av rummet där du kommer att arbeta sist. Nästa alla brädor måste ligga ett antal dagar i rummet innan golvet läggs för att brädorna ska acklimatiseras.

2

Om du lägger det nya klickgolvet på ett gammalt underlag är det ofta nödvändigt att såga bort en bit av foderlisterna. Såga längs en distanskloss med handsåg eller ett multiverktyg.

3

För att minska stegljudet bör klickgolvet läggas på ett stegljudsdämpande underlag, som rullas ut på hela golvet. Se till att du inte lägger det dubbelt.

4

Mät golvet så att du kan planera för hur brädorna ska läggas. Skarvar ska förskjutas minst 25 cm från rad till rad. Bitarna som avslutar raderna bör helst vara under 20–25 cm.

5

Varje bräda sågas lätt och snabbt med sticksåg. Rak kapning gör du lättast med handsåg, cirkelsåg eller – allra bäst – en kap och geringssåg.

Smart metod: Rita dett streck

När du har rullat ut det stegljudsdämpande underlaget är det smart att dra streck på det så att du hela tiden kan kolla att du har lagt brädorna rätt.

Läs också: Klickgolv

Om du har en snörslå så är det enklast att använda den för att rita ett streck, men du kan också använda ett långt vattenpass eller en rätskiva. Du kan också ”rita” med en tejpremsa som syns tidligt under läggningen.

Så här lägger du ett klickgolv

1

Klickgolvet får inte läggas ända ut till väggen. Det ska vara minst 10 mm mellan golvet och väggen. Använd fasta avståndsklossar för att vara säker på att avståndet blir lika stort överallt.

2

Brädorna klickas ihop på två ställen – längs ena kortsidan och längs långsidan. När flera brädor har satts ihop knackas de på plats med hammare. Använd en slagkloss, till exempel en brädbit.

3

Längs väggen kan du trycka ihop brädorna med en kofot. Använd i så fall en träkloss för att skydda väggen när du drar åt med kofoten.

4

Det kan vara svårt att klicka ihop en del brädor, till exempel den sista längs en vägg. Då kan du ta bort den nedre delen av klicklåset och limma ihop brädorna med snickarlim.

5

Vid rör lägger du en lösbräda ända fram till rören så att du kan mäta, markera och såga. Mellan rören och väggen läggs en brädbit som limmas fast på den bräda som du har sågat till.

6

Den sista brädan sågas till. Det brukar inte gå att klicka fast den och därför limmas den fast. Lägg en tjock limsträng på bägge brädor och pressa ihop dem med till exempel ett slagjärn.

Supersmart klicksystem

Med den senaste generationens klickgolv har det blivit ännu enklare att lägga golv.

Klickfogen i plast är hemligheten bakom G5-klicksystemet.

När de korta ändarna på brädorna pressas ihop glider den flexibla tappen i spåret. Det betyder att brädan kan klickas fast i raden framför och samtidigt i brädan vid sidan om.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Golv