Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så bär du av ett plankgolv

Skriv ut Spara artikel

Ska du lägga ett massivt plankgolv på betongunderlag bör du lägga det på reglar. Här visar golvläggaren hur du gör.

Först mäts rummets läng och bredd. Vi tar tumstockens mått – 2,4 m. De yttersta golvreglarna som sedan läggs ut ska ligga minst 6 cm från väggen. Kring en skorsten eller eldstad ska avståndet vara minst 10 cm. Golvet rita ut på golvet var den första regeln ska ligga.

Det får vara högst 60 cm mellan reglarna, här blir avståndet alltså 57 cm om vi lägger 5 reglar. Därför mäter golvläggaren upp på golvet och markerar var 57:e cm. Nu läggs en regel mot väggen. Måtten på golvet förs över till regeln med hjälp av en vinkelhake.

Golvläggaren sätter kryss för att markera på vilket håll reglarna ska ligga. Detta gör han för alla 5 reglarna. Sedan flyttas mätregeln ut på golvet så att markeringarna kan föras över till golvet.

Men först ser golvläggaren till att regeln ligger lika långt från väggen i vardera änden. Nu är måtten rätt och markeringarna på regeln kan överföras till golvet. Golvreglarna kan nu lätt läggas ut efter markeringarna.

LÄS OCKSÅ: Lägga golvspånskivor

Kom ihåg att betonggolvet ska vara rent när reglarna läggs ut. I detta exempel har vi en dörröppning att ta hänsyn till. Här bör man regelverket förstärkas med fler reglar, så att golvet tål att många går in och ut genom dörren. Här lägger vi tre extra reglar, som är cirka 40 cm långa.

Även här ser golvläggaren till att det är 6 cm mellan regeln och väggen. Om det ska läggas nytt golv även på andra sidan dörren ska reglarna fortsätta genom dörröppningen. Klossar placeras under reglarna.

Under allting läggs en bit tjärpapp som hindrar fukt från att stiga upp i reglarna. På tjärpappen lägger golvläggaren en kloss som sågats ur en mdf-skiva. Den är mycket formstabil men samtidigt lättbearbetad.

Det får som mest vara 60 cm mellan klossarna för att golvet ska bli stabilt. De extra reglarna klossas självklart upp i båda ändar, även om de bara är 40 cm långa. För att få golvet helt plant använder golvläggaren kilar. Här använder han två kilar som knackas samman så att de låser i varandra.

Kilarna placeras ovanpå mdf-klossarna. Försök att klossa upp så lite som möjligt. Det vanliga är mellan 3 och 5 centimeter beroende på om golvet gränsar till ett annat golv. När alla kilarna placerats ut kontrollerar golvläggaren att reglarna inte har flyttat sig.

Med vattenpasset kontrollerar golvläggaren alla reglar och justerar eventuellt höjden med hjälp av kilarna, så att golvet verkligen är plant. Ju längre vattenpass, desto bättre precision.

Alternativt kan man använda en rätskiva att lägga vattenpasset på. Det är viktigt för slutresultatet att reglarna är vågräta överallt. För att hålla reglarna på plats kan du med fördel fästa en tunn bräda eller liknande tvärs över reglarna.

Om spikarna inte slås ner helt och hållet är det lättare att dra ut dem när golvet ska läggas. Det är avgörande för hållbarheten att alla kilarna fixeras så att det inte kan glida isär. Golvläggaren slår först en spik genom kilarna som håller fast dem i mdf-klossen.

Sedan slås nästa spik snett genom regeln så att den går igenom både kilarna och klossen. Om man inte spikar fast kilarna kan golvet i värsta fall börja sacka när kilarna glider isär. Regelverket är klart och avburet och golvet kan läggas.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Så bär du av ett plankgolv
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka