Golvet ska hålla tyst

Laminatgolv är fantastiskt starka och till på köpet lättskötta. Men det har sitt pris, för laminaten är hård och därför väsnas det en hel del när man går på den. Ljudet sprider sig både uppåt och neråt så något måste göras. Vi har kikat på olika alternativ som minskar stegljudet och som gör det skönare att gå på laminatgolvet.

Laminatgolvet har många fördelar. Det går snabbt att lägga, det håller sig snyggt i många år och det är lätt att underhålla och tvätta. Det är med andra ord inte så underligt att det har blivit populärt.

Men, och det finns ett men, laminatgolvet är mycket hårt och det är hårdheten som gör att golvet håller länge. Det känns också hårt att gå på golvet och det låter dessutom högt för varje steg man tar. På våningen under hörs stegljuden mycket tydligt och det gör du också själv. Stegljudet är hårt och tränger igenom allt, och det orsakar ett kort eko i lokaler som inte är ljuddämpade.

LÄS OCKSÅ: Så här minimerar du ljudnivån i bostaden

Detta står du inte ut med i längden så något ska förstås göras. Det vet också tillverkarna av laminatgolv för de har tagit fram ett antal olika produkter som kan användas - från tunn skumplast på rulle och träfiberskivor med gummiduk till lumppapper och hårda skumskivor. Du bestämmer själv om du vill nöja dig med att dämpa stegljudet som tränger ner genom bjälklaget eller det ljud som sprids i rummet där golvet ligger. Vilken lösning och vilka produkter du väljer har att göra med hur stor gångtrafiken är. I allrummet ska det vara tyst, men det gör kanske inte så mycket om det väsnas lite i köket.

Vi har sett närmare på ett urval stegljudsdämpande underlag så att du kan få ett hum om vilka möjligheterna är och så att du väljer rätt när du köper laminatgolv.

Undergolvet ska ligga fast

Du kan lägga laminatgolv på betong, på brädgolv, på linoleum och på ett undergolv av t.ex. plywood eller spånskiva.

Skivor för undergolv har not och spont längs både sidor och kortändar, så de är lättlagda och blir ett mycket stadigt underlag för laminatgolv. Men de bör helst skruvas fast på reglar eller bjälklag för att de inte ska knarra när de tyngs ner.

Tunn skumplast

Billigt, men inte optimalt

Det billigaste och säkert också det vanligaste stegljudsdämpande underlaget för hemmahantverkare är tunn skumplast som säljs i stora rullar. Skumplasten reducerar stegljud lika bra som andra material men den ställer stora krav på undergolvet. Det måste vara fullständigt plant för skumplasten kan inte eliminera små ojämnheter.

 • Tjocklek: 2 mm
 • Stegljudsreduktion: 18-20 dB
 • Gångljudsreduktion: Ingen
 • Utjämningsförmåga: Upp till 1 mm
 • Densitet: 20 kg/m3
 • Prisbild: 8 kr/m2

Träfiberskivor tar bort mindre ojämnheter

Om du vill ljuddämpa ett ojämnt golv, ska du lägga träfiberskivor under laminatgolvet. Skivorna kan eliminera upp till 3mm ojämnheter i undergolvet samtidigt som de suger upp ljud.

Här lägger vi Pergo Wisperwalk Comfort-skivor som både dämpar ljudet från det hårda golvet och gör det skönare att gå på det. Skivorna är av hårt pressade träfibrer och kan jämföras med mjuk masonit. När skivorna har lagts ska laminatgolvet helst läggas vinkelrätt ovanpå för att skarvarna inte ska ligga på varandra.

 • Tjocklek: 4 mm
 • Stegljudsreduk.: 17-19 dB
 • Gångljudsreduktion: Ingen
 • Utjämning: Upp till 3 mm
 • Densitet: 300 kg/m3
 • Prisbild: 25-40 kr/m2

Smart skumunderlag

Ett tjockt underlag av skummaterial som ger en bra ljuddämpning är en kort beskrivning av Pergo Smart Underlay. Det är ett underlag som vikts ihop som ett dragspel och kan dras ut till 10 kvadratmeter. Underlaget eliminerar små ojämnheter. Det enda du ska göra är att vika ut underlaget och lägga det, sedan kan du lägga ditt laminatgolv.

Bitarna ska inte överlappa utan skjutas ihop kant mot kant. Även om skumskivan är tjock så skärs den lätt med hobbykniv när den ska anpassas vid rör.

 • Tjocklek: 3 mm
 • Stegljudsreduktion: 18-20 dB
 • Gångljudsreduktion: 6 %
 • Utjämningsförmåga: Upp till 2 mm
 • Densitet: 40 kg/m3
 • Prisbild: 25-30 kr/m2
1

Underlaget viks snabbt ut.

2

Underlaget ligger still och tål att du går på det.

3

Det är lätt att skära till underlaget runt rör.

Ljuddämpare med fuktspärr

VÅR FAVORIT

Om du vill lägga laminatgolv på betong kan du använda alla stegljudsdämpande underlag så länge du börjar med en plastfolie som fuktspärr. Men varför inte lägga underlag och fuktspärr på en gång?

Här är det en akustisk matta från Pergo som läggs. Den består av en elastisk polymermatta som har limmats ihop med en specialfolie av metall med fuktspärrande egenskaper.

Inte nog med att underlaget skyddar mot fukt. Det har bäst reduktion av stegljud och gångljud.

 • Tjocklek: 4 mm
 • Stegljudsreduktion: 22 dB
 • Gångljudsreduktion: 32 %
 • Utjämningsförmåga: Upp till 1,5 mm
 • Densitet: 100 kg/m3
 • Prisbild: 55-70 kr/m2
1

Det akustiska underlaget kan läggas direkt på betong eftersom det är ett kombinerat fuktskydd.

2

Skarvarna försluts med specialtejp.

Miniordbok med artikelns tekniska uttryck

Stegljud är det ljud man hör i rummen under, ovanför eller vid sidan av det rum du går i. Den hårda laminatytan ger ett högt stegljud och därför ska du välja ett underlag med stor stegljudsreduktion. Dämpningen, som uttrycks i decibel (dB), ska vara så stor som möjligt.

Gångljud (som också kallas trumljud) är det ljud du hör i rummet när du går på golvet. Det ska också reduceras och därför ska du se efter hur stor reduktionen av gångljud är. Dämpningen anges i procent (%).

Densitet är ett uttryck som används för att beskriva hur mycket materialet väger per kubikmeter och därmed hur tätt det är och hur mycket tryck det kan klara utan att pressas ihop. När luften pressas ut ur materialet förlorar det sin ljuddämpande effekt. Skumplast har låg densitet, träfiber hög.

Utjämningsförmåga är ett uttryck för hur mycket eller lite som ett material kan utjämna små nivåskillnader av kvistar, skarvar, spikhuvuden etc. i golvet. I våra tabeller anger vi utjämningsförmågan i millimeter.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Golv