När vi här på Gör Det Själv för många år sedan för första gången testade det nya konceptet “klickgolv”, var det med stor förtjusning. Hittills hade parkettgolvet satts ihop med lim mellan not och spont, och nu var det ”som att rulla ut en matta”, som våra hantverkare entusiatiskt utbrast 2004 (ja, äldre är konceptet faktiskt inte. Pergo tog patent 2001).
Redaktionen rekommenderar: Lägg klickgolv med fin akustik
Men trots att det hade blivit enklare att lägga golv, framgår det i den gamla artikeln att det fortfarande behövdes lirkas, vridas och bankas för att få allt att passa. Särskilt utmanande var att golvbrädorna först skulle monteras i rader i hela rummets bredd, och sen skulle raden klickas ihop med föregående rad. Ofta krävdes det två man för att hantera de långa, sammanlänkade bitarna. Men idéen var ändå ett så pass stort steg framåt att den på bara några år blev det gängse sättet att lägga parkett. Många klickgolv monteras fortfarande så.
Det senaste tillskottet är – efter flera vidareutvecklingar av klicksystemet – G5. Det är femte generations klicksystem, och med det kan du lägga en bräda åt gången, tack vare en flexibel not- och spontlösning på brädornas kortsida. Det är nästan en lika stor nyhet som när klickgolvet kom 2004. Vi är – återigen – entusiastiska.
Nedan kan du se hur klicksystemet fungerar:
Så var de första klickgolven
De första klicksystemen hölls samman med lås som detta. Hade du satt en bräda på långsidan kunde du inte klicka ihop de korta ändarna, eftersom låsen inte gick att fästa på två ställen samtidigt. Du behövde därför göra en hel rad åt gången, ände mot ände. Sen kunde hela raden klickas in i raden framför.