Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Därför älskar vi klickgolv

Skriv ut Spara artikel

Klickgolven revolutionerade golvmarknaden när de lanserades. Det var slut på lim, och det gick märkbart lättare och snabbare att lägga ett golv. Sedan dess har klicklåsen utvecklats, och med den senaste generationens klickgolv har det blivit ännu enklare att lägga golv. Hemligheten som gör att vi älskar att lägga klickgolv, är den lilla plastbiten.

Klickgolv

G5 är en liten röd tapp som ser ut som en bit vingummi. Den gör att brädorna kan klickas samman på båda sidor samtidigt.

När vi här på Gör Det Själv för många år sedan för första gången testade det nya konceptet “klickgolv”, var det med stor förtjusning. Hittills hade parkettgolvet satts ihop med lim mellan not och spont, och nu var det ”som att rulla ut en matta”, som våra hantverkare entusiatiskt utbrast 2004 (ja, äldre är konceptet faktiskt inte. Pergo tog patent 2001).

Redaktionen rekommenderar: Lägg klickgolv med fin akustik

Men trots att det hade blivit enklare att lägga golv, framgår det i den gamla artikeln att det fortfarande behövdes lirkas, vridas och bankas för att få allt att passa. Särskilt utmanande var att golvbrädorna först skulle monteras i rader i hela rummets bredd, och sen skulle raden klickas ihop med föregående rad. Ofta krävdes det två man för att hantera de långa, sammanlänkade bitarna. Men idéen var ändå ett så pass stort steg framåt att den på bara några år blev det gängse sättet att lägga parkett. Många klickgolv monteras fortfarande så.

Det senaste tillskottet är – efter flera vidareutvecklingar av klicksystemet – G5. Det är femte generations klicksystem, och med det kan du lägga en bräda åt gången, tack vare en flexibel not- och spontlösning på brädornas kortsida. Det är nästan en lika stor nyhet som när klickgolvet kom 2004. Vi är – återigen – entusiastiska.

Nedan kan du se hur klicksystemet fungerar:

Klickgolv
Klickgolv

Så var de första klickgolven

De första klicksystemen hölls samman med lås som detta. Hade du satt en bräda på långsidan kunde du inte klicka ihop de korta ändarna, eftersom låsen inte gick att fästa på två ställen samtidigt. Du behövde därför göra en hel rad åt gången, ände mot ände. Sen kunde hela raden klickas in i raden framför.

Klickgolv
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Därför älskar vi klickgolv
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka