Foder: Foder sätter pricken över i, när den nya dörren eller det nya fönstret är monterat.

Foder sätter pricken över i, när den nya dörren eller det nya fönstret är monterat.

Hur används foder?

Det vanligaste är att fodret köps som metervara, men de finns även som färdiga set som levereras med tilltagna mått som går att kapa.

Man börjar med att markera på karmen var den vågräta delen och de två lodräta delarna ska sitta, ca 10 mm in från kanten. Därefter hålls delarna upp mot markeringarna, så att snitten kan ritas upp på alla tre delar.

Foder: Man börjar med att markera på karmen var den vågräta delen och de två lodräta delarna ska sitta

Foder sågas lättast, snabbast och mest precist till med en kap och gersåg, men en geringslåda och en fintandad såg går också lika bra.

Fodren spikas fast med dyckert – börja med den vågräta delen. När de lodräta och vågräta delarna passar perfekt, fixeras varje hörn med dyckert från varje sida.

Foder: Fodren spikas fast med dyckert – börja med den vågräta delen

Målat eller obehandlat?

En del foder är förmålade med vit färg (RAL 9010). Dessa foder är alltid av furu. Med förmålade foder sparar man ett eller två lager färg, men man slipper inte helt att måla. När fodren är monterade ska dyckertena spacklas över och därefter ska infattningarna få ett sista lager med färg.

Bland de omålade infattningarna är furu de allra vanligaste och även de billigaste, men hos välsorterade byggmarknader finns även andra träslag som ex. mahogny, teak, merbau, körsbär och ek.

Arbetar du med omålade foder som du själv ska måla är det en fördel att måla listerna innan du monterar dem. Baksidan ska nämligen också ha ett lager med färg, för att säkra att träet inte slår sig.

Särskilt om foder

Har man en stor plånbok kan man låta tillverka foder med precis den profil man önskar. Det kan vara värt pengarna om man är i farten med att restaurera och ska ha foder som liknar de befintliga. Ta med en bit av ett gammalt foder som mall, som de nya fodren kan tillverkas efter.

Dimensioner

  • Plastfoder finns endast i få storlekar, oftast omkring 15 x 65 cm.

  • Släta foder finns ofta i standardtjocklekarna 9, 15 och 21 mm och i bredderna 43, 55, 68 och 92 mm.

  • Allmogeprofiler finns i otaliga dimensioner. De vanligaste tjocklekarna är från 14 till 22 mm, men det finns mycket mer profilerade varianter på ända upp till en tjocklek på 34 mm. Profilerna finns i bredder från 68 mm och ända upp till 138 mm.