Vad är mina karmmått?

Foderna runt fönstret har tagits bort så att det går att ta ett exakt mått.

Foderna runt fönstret har tagits bort så att det går att ta ett exakt mått.

Fråga

Vad är mina karmmått?

Svar

De flesta fönster består av en karm och en ram. Ramen sitter fäst vid karmen. Mäter man från ytterkant till ytterkant på fönsterkarmen, så får man det aktuella fönstrets karmyttermått.

När du ska köpa ett nytt fönster kommer du att få frågan om dina karmyttermått, som du så klart kan ta direkt från det gamla fönstret, men vi vill dock rekommendera att du satsar på både livrem och hängslen. Ditt gamla fönster kan ha förändrats lite. Därför bör du också mäta hålet i väggen och få modulmåttet, som anges i decimeter.

Med modulmåttet kan du också enkelt räkna ut karmmåttet, som motsvarar modulmåttet minus ca 20 mm på alla sidor. Om modulmåttet är 10 x 8 dm blir karmmåttet ca 97 x 77 cm.

I regel är det enkelt att ta både karm- och modulmått, men om du exempelvis bor i ett hus med träfasad, så har du förmodligen också foder runt dina fönster, som måste tas bort innan du kan ta exakta mått.

Om nya fönster ska tillverkas efter specifika mått kan du naturligtvis låta gamla fönster sitta i även om det kan vara frestande att ta ut dem. Om det dröjer en längre tid innan nya fönster levereras bör foder och annat som skyddar fasaden också sättas tillbaka.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fönster