Intro
Instruktion
01
Placering och storlek
3
Steg
Det här huset består av en murad yttervägg med en gipsklädd reglad trästomme på insidan.
Väggen är inte bärande, så vi slipper stötta den och mura in en tegelbalk utan kan nöja oss med att såga i gipsväggen för att ta reda på exakt var de stående reglarna befinner sig.
Lyckligtvis är avståndet mellan reglarna så stort att vi inte behöver ändra träkonstruktionen så mycket.
Maskeringstejp är perfekt när man ska markera på en vägg. Istället för tusch markerar vi fönsterna på väggen med tejp. Det är mycket enklare att arbeta med och flytta runt.
Borra hål genom väggen från utsidan så att du kan se hur höga fönsterna maximalt kan vara. Använd ett 50 cm långt borr. Det ska användas även när du vid ett senare tillfälle ska såga hål i väggen.
02
Såga hål i väggen
6
Steg
Det smutsar ner något våldsamt att såga i tegel (och betong för den delen). Vill du minska dammet kan du hyra en såg som tillför vatten som kan binda dammet.
Du kan också använda en större skiva, så att du kan såga igenom direkt. Vi måste ta den sista centimetern tegel med tigersågen och ett specialblad.
Se till att täcka över ordentligt inomhus - tegeldammet letar sig in i alla husets rum.
Fönsterhålens placering markeras inifrån. Borra inifrån och ut i hörnen på fönsterhålen. Kom ihåg att lägga till 3 cm på höjden och bredden, så att det blir 1,5 cm fog runt om.
Hålen sågas. Med en stor betongsåg med diamantkapskiva går det hyfsat lätt att såga ut hålen. Markera från markeringshål till markeringshål och såga 5-6 mm djupa spår längs strecken.
Följ spåren och såga igenom. Om skivan går rakt igenom, såga då bara ut en tredjedel åt gången, så att det hela inte välter ut i huvudet på dig. Såga, ta bort sten och fortsätt sedan med nästa tredjedel.
Här sågar vi sedan med tigersågen eftersom skivan på betongsågen inte nådde hela vägen igenom. Även här sågar vi bort bara lite åt gången med tanke på säkerheten.
Det första hålet är klart. Hålet har sågats och tegelstenarna är borta. Den mörka gaveln har blivit röd av tegeldamm. Det kunde vi undvikit med en vattenkyld såg.
Kanterna jämnas till. Först “knäcks” de vassa tegelkanterna med en bit av en tegelsten som dras upp och ner längs kanterna. Därefter putsas alla sidor med murbruk. Det är mycket lättare att göra det innan fönsterna sätts i, och det har härdat till nästa dag.
Sidorna putsas så att de blir snörraka och ev sågspår döljs. Tröskeln putsas så att den lutar lätt utåt.
03
Montering av fönster
5
Steg
Vid monteringen måste ni vara två personer. 3-glasfönster väger 30 kg per kvadratmeter, och våra två fönster väger 46 respektive 76 kg.
Sugkoppar för glas kommer också vara till stor hjälp när fönsterna ska lyftas och sättas på plats.
Du kan palla upp fönsterna på plastkilar eller träkilar, men enklast är att använda uppblåsbara kilar, så kallade winbags. De är superenkla att justera så att fönstret hamnar exakt i lod och våg innan det skruvas fast.
Sätt fönstret på plats. Se till att det står en person inne i huset, som kan hålla fönstret så att det inte välter. De stora fönsterna är ganska otympliga, så det är optimalt om ni är tre personer som gör jobbet.
Från insidan sätts winbags på plats längs fönstret - två nederst och två på varje sida, uppe och nere. Sedan ska de blåsas upp och justeras tills fönstrets undersida är vågrät och sidorna lodräta åt båda hållen.
Winbagarna finjusteras innan hål borras genom karmen och in i väggen. Här borrar vi med ett 6 mm träborr följt av ett 6 mm stenborr. Karmskruvarna är 7,5 mm tjocka och borrar sig fast i väggen.
Karmskruvarna monteras. 3 skruvar sätts på varje sida och 1-2 skruvar överst, och skruvarna skruvas ända in. De har inte något egentligt huvud, så de försvinner in i karmen och täcks med ett plastlock.
04
Isolering och fog
7
Steg
Fogarna runt fönsterna ska hålla vatten borta från husets konstruktion, men ska samtidigt låta fukt som kommer från insidan passera ut. Därför gör vi en traditionell fog som kan andas.
Den byggs upp med drevremsa av mineralull i mellanrummet och en fog av bruk utanpå.
En del väljer att fylla fogen med en bottningslist av plast med byggsilikon utanpå, men den kan inte andas, det är inte enklare och den kan inte lagas senare, som fogen av murbruk kan.
Fogarna stoppas med mineralull. Du kan mycket väl återanvända isoleringen från den gamla väggen, men du slipper skära upp den i strimlor om du köper så kallad drevremsa på rulle som här.
Isoleringen stoppas in, men inte för hårt. Använd en linjal eller som här en vinkelhake. Isoleringen ska kännas fast men inte vara för hårt packad, då försvinner isoleringsförmågan.
Gipsväggen byggs upp igen. Mineralullsskivor läggs in i väggen och ångspärr sätts upp. Utanpå ångspärren skruvas upp gipsskivor och skarvarna spacklas.
De utvändiga fogarna fylls med bruk. Det är också möjligt (och lite enklare) att använda expanderande fogband som köps på rulle. Men väljer du att foga med murbruk, använd då ett färdigblandat torrbruk.
Bruket fylls i fogarna. När torrbruket har blandats med vatten, stoppas det i fogarna med en fogslev som är lika bred som fogen. Tryck in fogen och jämna till med fogsleven.
Överflödigt bruk tas bort med en våt trasa. Du kan inte undvika att lite bruk hamnar fel, men bara du tar bort bruket innan den torkar har ingen skada skett.
05
Montering av fönstersmyg
5
Steg
De invändiga smygarna kläs med gips så att man inte kan se där det har sågats hål i väggen.
Hörnen på skivorna är inte så starka, så de förstärks med hörnskydd. I det här fallet använder vi hörnprofiler av metall som skruvas på och spacklas över ett par gånger.
Till slut sätter vi glasfilt på väggar och i fönstersmyg, och alltihop målas.
Smygarna görs färdiga med gipsskivor och hörnprofiler, innan de spacklas och det hela kläs med glasfilt och målas. Hörnskydd finns i metall som skruvas på, och i ett självhäftande plastmaterial.
Väggen är nästan färdig. Alla skarvar har spacklats och förstärkts med hörnskydd eller armeringsremsa. Utanpå kläs med filt. Det enda som saknas är 2-3 lager färg och fönsterbräda där nere.
Hålen i golvet ska naturligtvis täppas igen. Vi väljer trälister som målas i samma färg som fönstersmygarna.
Fönsterbrädorna kapas och målas innan de monteras. Om de inte ska kunna tas av är det enklast att fästa dem med montagelim. Det sitter efter några minuter - och det håller.
Material
- 3-glasfönster, 70 x 210 cm och 120 x 210 cm
- 7,5 x 152 mm betong-/karmskruv
- 2 x 6 cm drevremsa
- Murbruk
- Fogbruk
Specialverktyg
- 50 cm borr
- Betongsåg med diamantkapskiva
- Tigersåg med blad för tegel
- 6 winbags
- Eventuellt vakuumsugkoppar
- Långt och kort vattenpass
- Fogslev
Tidsförbrukning
2-3 helger.
Pris
Ca 30.000 kr för material. Hyra av eventuella maskiner tillkommer.
Svårighetsgrad
Du måste vara noga vid mätningen och så krävs det en medhjälpare för att sätta in stora fönster.