Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny fönsterinfattning

Skriv ut Spara artikel

Här har vi ett skräckexempel på hur man inte ska montera fönsterinfattningar. Den översta plankan ska inte sitta emellan de två sidoplankorna, den ska sitta ovanpå, så att det inte kan tränga in i mellanrummen och in i sidoplankornas ändträ.

Man ska inte heller försöka med att täcka de övre beslagen. Även det ger vattenskador på kort tid. Här finns inget annat att göra än att riva bort infattningen och börja om från början. Det är inga större problem att få bort sidoplankorna. Den är bara fäst med några små spikar. Och den övre plankan lossnar nästan av sig själv.

Även om konstruktionen är usel har fasadbeklädnaden ännu inte tagit skada. Hantverkaren mäter först upp den övre plankan, som ska sticka ut över båda sidoplankorna. Han sågar till infattningen av hyvlat 100x22 mm impregnerat furuträ.

Han förborrar med en försänkningsborr, så att skruvhuvudena går ner en bit i virket. Sedan monteras plankan med sex 5x60 mm rostfria skruvar – tre uppe och tre nere. Den nya plankan monteras självklart så att den inte täcker fönsterbeslagen. Sidoinfattningarna mäts upp så att de når ner till vinkeln i bottenlisten av aluminium.

Här ska de vara 52,5 cm. Även sidoinfattningarna sågas till av 100x22 mm impregnerat, hyvlat furuträ. Även de här listerna förborras med en försänkningsborr. Listerna monteras med 4,5x50 mm Climate-skruvar, som dras i en bit in från fönstersidan av plankan.

För att se till att det inte kommer in vatten bakom den övre infattningen lägger hantverkaren en sträng gummifog. Nu är den nya infattningen monterad på rätt sätt och kan målas i önskad färg.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Ny fönsterinfattning
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka