Byt glas och använd kitt i patron

Om du nånsin har försökt kitta fönster så vet du hur svårt det är. Men arbetet blir så mycket lättare om du i stället för kitt och kittkniv använder termokitt i fogpatron. Arbetsgången är densamma, men det är mycket lättare att kontrollera kittmängden.

Innan glaset läggs på plats ska du lägga på en tunn sträng kitt längs falsen. Lägg den inne vid ramen hela vägen runt. Se till att komma ut i hörnen. Nu kan du lägga glaset på plats och trycka ner glaset i kittet. Glasrutan ska hållas på plats med så kallade glasstift, som man försiktigt knackar in i ramen så att de sticker ut en aning över glaset för att hålla det på plats.

Fyra stift räcker gott till den här lilla rutan. Stiften säljs i längre stänger som är snittade i lagom längder så att det är lätt att böja och knäcka av dem. Börja med att skära av spetsen på fogpatronen så att diametern passar med önskad fogbredd. Och så börja i ena hörnet.

Man ska kitta i en lugn, glidande rörelse, så att massan fördelas jämnt. Den vätska som syns på ytan är olja, som alltid följer med ut i början med en ny tub. Arbeta dig runt ramen, lugnt och stilla, så att kittet når upp till överkanten. Använd gärna en kittkniv för att släta ut i efterhand.

Men det är faktiskt enklare att använda en fogpress, som här. Dra av det överskjutande kittet genom att köra fogskrapan läns kanten. Resultatet blir en slät och knivskarp kittfog som har tät kontakt med träet och glaset.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fönster