Gör ditt eget kupfönster

Det tar sin tid att göra ett handgjort kupfönster. I gengäld får det helt rätt känsla. Vi visar hur du själv gör det perfekta fönstret.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
600 kronor
Den sista finishen klaras enklast av med en sliprondell i borrmaskinen. När maskinen spänns fast i borrstativet, kan du flytta materialet fritt.

Den sista finishen klaras enklast av med en sliprondell i borrmaskinen. När maskinen spänns fast i borrstativet, kan du flytta materialet fritt.

Intro

Visst kan du måttbeställa ett ovalt kupfönster av trä och aluminium som det bara är att sätta upp, men på gamla hus passar inte moderna fönster så bra in i stilen. Så är du sugen på precisionsarbete, kan du själv snickra det perfekta fönstret. Och det blir riktigt roligt: Du får nämligen tillfälle att plocka fram hela batteriet av sågar, fräsar, slipmaskiner och stämjärn.

Det handgjorda fönstret av ekträ tar sin tid att göra, men då passar det också perfekt i det 100 år gamla huset.

Beskrivning

01
Ramen 5 Steg

Originalfönstret bestod av fyra delar som bildade en oval, och det ska vårt också göra. För att få snygga och täta skarvar mellan de fyra delarna ska ändträna sågas exakt på millimetern.

Vi använder oss av en bit hyvlat ekträ som är 500 mm tjockt och knappt en meter långt. Det blir lite otympligt i bandsågen, och därför sågas alla fyra delarna i tre omgångar. Först grovt, så man får fyra delar där ytterkantens kontur får plats och det finns marginal till ändarna och in mot mitten.

1

Gör en mall som har exakt samma mått som en av de fyra bitar trä som det gamla fönstret bestod av. Kan du inte såga kanten helt slät, får du slipa den. Det nya fönstret får nämligen samma form som mallen.

2

Placera mallen på den första biten ekträ och markera noga på materialet. Undvik att mallen går utanför materialet, eftersom det då blir för tunt.

3

Lägg materialet till rätta i bandsågen och följ markeringen noga. Det krävs lite träning för att använda en bandsåg, men då blir också resultatet för det mesta mer exakt än med en sticksåg.

4

Såga till ändarna. Snitten ska vara väldigt exakta, eftersom fogarna annars kommer “glappa”. Vi använder en justersåg, men en kapsåg kan också användas. Viktigast är att såga exakt i markeringen.

5

Lägg upp de fyra bitarna som utgör den nya fönsterramen och kolla så att proportionerna stämmer. Kolla också att skarvarna inte glappar där ändarna möts.

02
Fogarna 6 Steg

Är fogarna inte helt täta, kommer du snabbt se att de “glappar” och inte ser ut att vara färdiga, precis som styrkan inte kommer vara optimal.

För att få ihop delarna med helt jämna skarvar har vi därför valt att använda en så kallad förbindningsfräs, eller lamellfräs. Med den fräser vi avlånga hål i materialet som vi därefter fyller med lim och medföljande plugg - kex, lameller eller dominobrickor - innan vi tvingar ihop fönstret över natten.

1

Sätt ett märke halvvägs inne på fönsterramen ovanpå alla de fyra skarvarna. Markera på både framsidan och baksidan av de fyra delarna.

2

Placera förbindningsfräsen framför änden av en bit och centrera den, så att den stämmer med markeringen. Tryck fräsen in i träet och upprepa processen tills du har fräst två fördjupningar i alla ändarna.

3

Påför rejält med lim i alla hål. Därefter kan pluggen försiktigt bankas i. Stryk lim på alla ändarna och på själva pluggen och tryck ihop de fyra delarna. Efterspänn eventuellt med ett spännband.

Se till att banka försiktigt så du inte skadar pluggen.

4

Efter ett dygn slipas de plana ytorna på både in- och utsidan av fönsterramen helt jämna. Utrusta eventuellt din borrmaskin med en sliprondell och placera den i ett borrstativ. Då kan du arbeta helt fritt.

5

Kolla regelbundet med vinkelhake att sidorna är helt lodräta. Är de inte helt lodräta, får du fortsätta slipa.

6

Slipa bort överflödigt lim med en excenterslip. Undvik att runda kanterna med slipen.

03
Spröjsarna 7 Steg

Vi har valt ett klassiskt kryss till spröjsarna och börjar med att stämma ut i ramen. Därefter sågar vi till spröjsarna på en bordscirkelsåg. Handöverfräsen ska också sättas igång, när det ska göras en kant i ramen för fönsterglas och spröjs.

Det är en bra idé att träna lite på en överbliven träbit, innan du ger dig i kast med kanten på spröjsarna. På så sätt kan du säkerställa att falsdjupet är korrekt inställt.

1

Rita upp profilen på de gamla spröjsarna på en eklist (här 20 x 50 mm). Genom att såga de nya spröjsarna på utsidan av markeringen, gör vi dem lite kraftigare än de ursprungliga.

2

Vi sågar de nya spröjsarna i cirka 16 graders vinkel på bordscirkelsågen. Lutningen ska börja 20 mm ovanför listens nersida.

3

Fräs en fals i spröjsen till fönsterrutan. Falsen ska vara 7 mm bred och 19 mm djup. För att komma ner på rätt djup, behöver du fräsa 3-4 omgångar.

4

Håll spröjsen mot insidan av fönsterramen och markera. Såga två 7-8 mm djupa spår och hugg därefter bort tre kanten med stämjärnet. Stick därefter kanterna och botten rena med stämjärnet.

5

Fräs en fals i fönsterramen till fönsterrutan. Falsen ska åter vara 7 mm bred och 19 mm djup. Du behöver därför fräsa 3-4 gånger, precis som du gjorde med spröjsen.

Det är på insidan av fönsterramen som vi stämmer ut för spröjsarna.

6

När glasfalsen har frästs färdigt, kan spröjsarna monteras. Vi använder bara trälim och undviker därför spik, skruv och tvingar. Spröjsarna sågas så att de passar tajt i fönsterramen. Därefter är det bara att vänta i ett dygn tills limmet har torkat.

När limmet har torkat, slipas fönsterramen med korn 120 och därefter med korn 180, så den blir helt slät.

Var uppmärksam på att det också ska stämmas ut i den genomgående spröjsen för de två små spröjsarna.

7

Grunda ramen med linolja med fungicider så att den inte angrips av mögel. Och sedan återstår bara att kitta fast glasen och måla fönstret i vilken färg du vill.

Material

• Massiv ek: en bit på ca 5 x 50 x 100 cm och en list på ca 2 x 5 x 120 cm
• PU-lim D4 (t ex Dana Lim 421)

Specialverktyg

• Förbindningsfräs med plugg
• Bordscirkelsåg
• Bandsåg
• Handöverfräs
• Sliprondell

Tidsåtgång

Det tar lång tid. Det är mycket att slipa och limma. Räkna med 3-4 dagar, där du emellanåt har många pauser.

Pris

Ca. 600 kr.

Svårighetsgrad

Det krävs viss erfarenhet för att få snyggt resultat. Mätning och sågsnitt måste vara exakt, och spröjsarna ska sitta “mitt i prick”.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fönster