Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fönsterbrädan passar perfekt

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det kan vara knepigt att få en fönsterbräda på plats när smygen inte är lika djup överallt. Men följ expertens råd och mät rätt, så lyckas du lätt med jobbet.

Det gör inget om det inte är lika djupt överallt i fönsteröppningen.

Intro

Fönsterbrädan eller -bänken kan vara av marmor eller annat stenmaterial, men vanligast är trä. Normalt ska brädan vara rektangulär med vinkelräta hörn, men det förutsätter att fönstersmygen är lika djup överallt.

Men det är den inte alltid, framför allt inte i äldre hus. Därför måste man anpassa fönsterbrädan, och det är inte så svårt som det kanske verkar. I varje fall inte om man vet hur man mäter. Den tekniken lär vi dig här och den kan användas även i andra sammanhang.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Sätt ett litet märke cirka på mitten av fönsterkarmen. Här sätter vi ett märke vid 60 cm. Detta märke blir sedan utgångspunkt för all mätning.

2

Fönstersmygens väggar är inte vinkelräta mot karmen. Det är den aktuella vinkeln som ska överföras till fönsterbrädan, så att den passar när den läggs på plats.

3

Håll vinkeln vid ditt märke. Mät från vinkeln till bägge sidor av smygen. De mått du nu får ska överföras till brädan. Mät både längs karmen och längs fönsterväggen.

4

Sätt ett märke mitt på fönsterbrädan och dra ett vinkelrätt streck tvärs över brädan. Det är från detta streck som måtten ska överföras - dels längs fönsterkarmen, dels längs väggen.

5

Den inre delen av fönsterbrädan ska vara vinkelrät. Den sticker ju in en bit mot rummet och den sista biten ska inte följa smygens skevhet.

6

Såga till brädan med fintandad såg (här är det en laminatskiva). Vi använder sticksåg, för det går snabbare. En laminatskiva bör alltid sågas underfrån för då trasas inte laminatet sönder. Det gör det annars.

Såga underifrån så blir det lätt att följa strecket.

7

Fasa kanten en aning. Men bara på den del som hamnar innanför smygen. Brädan är bredast vid karmen och kan inte skjutas in utan måste tippas ner på plats.

8

Lägg brädan precis intill karmen och skjut in den i spåret i karmen. Eftersom vi har fasat av kanterna går det lätt att lägga ner den - först i ena änden och sedan i den andra.

9

Palla upp brädan så att den ligger vågrätt. Använd små plastbrickor eller bitar av masonit. Har du mätt rätt och använt vår teknik så ligger fönsterbrädan där den ska.

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka