Hantverkarnas tips för nya fönster

Professionella hantverkare använder många små knep i sitt dagliga arbete. Som tur är kan du också dra nytta av deras smarta tips och trick.

Fönster tips fogar

En så här smal fog blir svår att täta och dölja. Dessutom syns ojämnheter tydligt.

1. Mät på rätt sätt och spara plats för en fog

Det händer att ett fönster eller en dörr inte passar i det hål som fönstret eller dörren hade beställts till. Oavsett om det är du som har mätt upp eller om det är en leverantör, så ska du kontrollera att orderbekräftelsen innehåller korrekta mått. Och när leveransen sedan kommer, ska du kontrollera måtten igen. Det är otroligt viktigt att du håller isär karmmåttet från hålmåttet, som är den öppning som finns i fasaden.

Skillnaden är viktig eftersom både fönster och dörrar ska ha ett karmyttermått som är cirka 30 mm mindre lodrätt och vågratt för att få plats för en fog. Skillnaden mellan måtten är drevutrymmet. Fogen mellan karm och vägg ska tätas och isoleras.

2. Luft håller karmen när du skruvar fast den

Innan du skruvar fast en karm ska den justeras så att den sitter lodrätt åt alla håll och vågrätt. Till detta har man i alla tider använt små kilar – förr av trä, numera av plast. Men det går minst lika snabbt och är mycket enklare att använda små luftkuddar, winbags, som du lätt pumpar upp.

Luftkudden sätts mellan karm och vägg där den pumpas upp tills den klämmer mot karmen. Ska karmen justeras släpper du ut lite luft (eller pumpar in mera). Låt kuddarna sitta kvar tills du har skruvat fast karmen.

3. Fäst karmskruvar i närheten av gångjärnen

Vid montering av en karm är det viktigt att infästningen på karmsidan utförs ordentligt. Tunga dörrar och fönster belastar gångjärnen extra mycket, framför allt när ett fönster eller en dörr är öppen. Därför ska karmskruvarna placeras nära gångjärnen. Ibland kan det vara nödvändigt att sätta i en extra karmskruv ovanför det övre gångjärnet.

Fönster tips karmskruvar

Tunga dörrar och fönster bör monteras med en extra skruv över eller under varje gångjärn.

4. Fogband försluter fogen snabbt och lätt

Om du har försökt foga med murbruk mellan en karm och en vägg, så vet du att det ar svårt att få fogen snygg och fin. Den utvändiga fogen ska vara diffusionsöppen, och till den kan du välja expanderande fogband av skumgummi.

Fogbandet är självhäftande och fästs på sidan av karmen – en liten bit in – och efter ett tag utvidgas bandet tills det har fyllt fogen helt. Bandet kan anpassa sig efter ojämnheterna i en tegelvägg. Fogband finns i flera tjocklekar för olika breda fogar och i ett par färger om du vill att bandet ska vara synligt. Annars kan du avsluta med en list mellan karm och vägg.

Fönster tips fogband

Fogbandet är självhäftande och trycks fast på karmen 1–1,5 mm från kanten.