Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byt till en bottningslist av aluminium

Skriv ut Spara artikel

Källarfönster är mycket utsatta för regnvatten, vilket gör att bottningslisten lätt förstörs. Och det är precis vad som hänt här. Därför ska den bytas ut.

Plocka försiktigt bort den förstörda listen med ett stämjärn, så att inte karmen skadas. Den är det oftast inget fel på. Skrapa falsen ren och plocka bort eventuella gamla gummilister. Det kan även sitta en del gamla spikar där, som måste plockas bort för att falsen ska bli helt slät och fin.

En snabb koll visar att det inte är något fel på det underliggande virket även om den gamla glaslisten var helt genomrutten. Om träet är så kompakt att det inte går att sticka ner skruvmejseln mer än så här, så duger det. Här har vi valt att sätta en aluminiumlist i stället för en ny trälist. Innan listen monteras ska man fästa montagebeslaget, så att listen kommer upp en aning från virket.

Markera nu listens höjd och lägg till 5 mm. Det ska nämligen vara 5 millimeters luft mellan aluminiumlistens överkant och sidolisternas underkanter, så att regnvattnet kan droppa av, ner på bottningslisten, i stället för att rinna in i träkonstruktionen. En multicutter är perfekt till att kapa sidolisterna i rätt höjd. Den är mycket lättare att komma till med än vad en såg hade varit. Notera att snittet är vinklat, för att följa aluminiumlisten. Innan bottningslisten monteras ska karmen vara helt ren och det är en bra idé att ge den en omgång grundolja eller träskyddsmedel.

Den här typen av bottningslist ska knäppas på de medföljande plastbeslagen. Det sitter en vinklad tunga på beslagen, som gör att de ska passa till vinklade karmar. Men den här karmen är helt rät, så tungan skärs av. Det gör man enkelt med en hobbykniv.

Beslagen fästs omkring 10 cm in från vartdera hörnet och därefter med ett avstånd på 30 cm inbördes. Det betyder att här ska vi använda 4 beslag, som monteras liggande an mot rutan. Aluminiumlisterna säljs i standardlängder, så hantverkaren får mäta ut hur mycket den ska kortas för att passa till det här fönstret.

Markera på listen var den ska kortas och spänn fast den ordentligt i ett skruvstäd. Sen är det bara att kapa den med en bågfil. Placera clipsen över de monterade beslagen. Sen är det bara att trycka fast bottningslisten tills du hör ett tydligt klick. Den nya bottningslisten av aluminium är monterad och ser nu till att inget regnvatten läcker in i fönsterkonstruktionen.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Byt till en bottningslist av aluminium
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka