Du kan själv byta fönsterbleck

Det är inte svårt att själv vika och montera ett fönsterbleck. Men det är viktigt att du gör det, om blecket är skadat. Det ser nämligen till att leda bort vatten från väggen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
65 kr/m

Intro

Har du nyligen kollat fönsterblecken för att se hur de har det? Nej, säkert inte. Men det är förnuftigt att göra det regelbundet. För om blecket inte fungerar som det ska, kan vatten från fönstret rinna in under karmen eller längs sidorna och tränga in i väggen. Och vatten leder alltid till problem.

Det finns i dag många material att välja bland: stålplåt, aluminium, galvaniserat stål och zinkliknande plåt. Och är du inte nöjd med urvalet på din byggmarknad, kan du hitta flera varianter på Internet. När du handlar upptäcker du att fönsterbleck ofta säljs i få längder. Det innebär att du själv ska klippa dem i de längder du behöver och det resulterar ofta i stort spill. Ska du byta många bleck kan det löna sig att beställa dem färdiga av en plåtslagare och själv montera dem.

Undvik att skarva fönsterbleck. För det första för att det är svårt att få en tät skarv, för det andra för att det sällan blir bra eller snyggt. Köp hellre för långt bleck och spara det du inte använder till en senare lagning.

Instruktion

01
Förberedelser 2 Steg

Det finns flera olika slags fönsterbleck att välja bland. Har har vi valt ett av galvaniserad stålplåt. Blecket har vikts och har redan en perfekt form för vårt fönster. Längs ena sidan finns en vågrät flik och den passar perfekt i det spår som de nya fönstren har nertill på karmen.

När du letar efter fönsterbleck kan det vara bra om du har ritat av profilen från de gamla blecken eller har mätt upp och ritat av hur det ser ut utanför karmen - om du inte har ett gammalt bleck. Det är nämligen fönstren och deras placering i fasaden som bestämmer vilken profil som är bäst.

1

Mät hur långt in i fasaden som karmen sitter. Olika tillverkare har olika karmmått. Vi vill att fönsterblecket ska sticka ut cirka 40 mm, och med en fönstersmyg på 22 mm blir det lagom att välja ett 60 mm brett fönsterbleck.

2

Så här kan ett fönsterbleck se ut i profil. Den övre, vågräta fliken trycks in i ett spår i karmen. Om du dessutom tätar med elastisk fogmassa i spåret kan vattnet inte rinna in bakom blecket. Du ska själv vika upp flikar i kortändarna.

02
Klipp och vik 7 Steg

1

Mät avståndet mellan smyglisterna på sidorna. Detta mått är lika med längden på fönsterblecket, men du ska dessutom lägga till cirka 15 mm på varje sida som vikmån. När sidorna viks upp sluter blecket helt tätt i fönsteröppningen.

2

Klipp bort de delar som har markerats med kryss på förra bilden. Om blecket är riktigt tjockt kan du klippa snett ut mot den bakre kanten så att det blir lättare att vika. Här går det bra att klippa rakt och sedan vika.

3

Använd en falstång att vika blecket med. Kanten ska vikas upp 90 grader och det görs bäst med falstång. Har du ingen sådan kan du använda en plattång, men håll tången så tätt intill den bakre kanten som möjligt.

4

Kläm ihop den del som sticker ut. Dra och vik den bakåt så att den hamnar precis i vinkeln mellan sidan och den bakre kanten.

5

Vänd fönsterblecket och lägg det över en regel eller bräda. Knacka in fliken bakom kanten och se till att den blir platt. Gör därefter likadant på den andra sidan av blecket. Kolla måttet noga innan du klipper av fönsterblecket.

6

Sätt fönsterblecket på plats, och tryck in det i spåret i karme. Vrid och vricka försiktigt tills det sitter rätt. Om det inte finns spår i karmen väljer du ett bleck med rak bakre kant. Blecket fästs med skruv och tätningsmassa mot träet.

7

Skruva eller spika fast blecket på cirka var 10:e cm. Börja från ena sidan och markera för skruvplaceringen. Det ser snyggast ut om skruvarna sitter lika långt från varandra. Använd fönsterbleck-skruv (eller -spik) med gummitätning.

Material

Tidsförbrukning

Cirka 1 timme per bleck

Pris

Fönsterbleck av aluminium kostar runt 65 kr/meter.

Svårighetsgrad

Med rätt verktyg går det ganska lätt att vika och montera nya fönsterbleck.

Dessa verktyg har du nytta av:

  • Hammare
  • Plåtsax
  • Falstång
  • Mätband
  • Vinkel

Du får inte kapa blecket med vinkelslip. Värmen kommer att fördärva ytbehandlingen på blecket.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Fönster