Totalrenoverad spegeldörr

Det är ett slitgöra som kräver tålamod att renovera en gammal spegeldörr, men genom att stryka på ett tjockt lager färg­borttagning kan du faktiskt skala av det mesta av färgen med en spackel. Resten får du skrapa och slipa bort - men då får du också en helt rå dörr som med en skvätt färg kan bli som ny.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar.
Pris
1.000 kronor.

Intro

Ser den gamla spegeldörren lite sliten och tråkig ut, förtvivla icke. Med lite tålamod och hårt arbete kan du lätt ge den gamla dörren ett nytt liv.

Du kan dessutom sätta din egen prägel på hur spegeldörren ska se ut, när du sedan målar den. På så sätt kan du antingen göra dörren mer modern eller få den att passa ihop med din inredningsstil i övrigt.

Instruktion

01
På med färg- och lackborttagning 5 Steg

Även om färgen på gamla spegeldörrar ofta börjar flagna av med åren, kan det vara lite av en utmaning att skrapa bort allt utan kemiska hjälpmedel.

Vi påför därför ett tjockt lager färgborttagning med en pensel. Därefter täcker vi över dörren med plast och låter den stå i 2-3 timmar. Ångorna från borttagningsmedlet är knappast hälsosamma, så om det är sommar och du har möjlighet att stå ute i det fria kan det vara att föredra.

1

Skruva av den gamla täckskylten av mässing så att du inte behöver slipa och måla runt om den under hela arbetsprocessen. När du har strukit det sista penseldraget på dörren, kan du sätta på den igen.

2

Häll färgborttagningen på dörren och se till att ha på ett par kraftiga gummihandskar. Det är dessutom en bra idé att lägga täckpapp eller mattor under arbetsplatsen för att skydda golvet från stänk.

3

Fördela lackborttagningen i ett tjockt lager med en pensel. Det är viktigt att komma in i alla fogar och skarvar, eftersom det är där det är svårast att senare komma åt med en skrapa eller excenterslip.

4

Täck över dörren med ett tunt lager plast och låt färgborttagningen arbeta sig ordentligt in i färgen i 2-3 timmar. Har du inte en stor bit tunn plast, kan du också klippa upp ett par sopsäckar och använda dem.

5

Efter 2-3 timmar kan du ta bort plasten och se hur färgen har börjat bubbla och spricka. Det är ett tecken på att färgen har tappat sitt fäste i träet på flera ställen.

02
Skrapa, borsta och värm upp 7 Steg

Eftersom alla spegeldörrar inte ser likadana ut är det svårt att peka på exakt vilka verktyg du ska använda. I vårt fall har vi använt både en spackel på de stora ytorna och en stålborste till profilerna, medan vi har använt en panelskrapa och en skrapa med smalt blad till de många speglarna. Och eftersom just färgen i speglarna kan vara svår att få bukt med använde vi också en varmluftspistol för att få färgen att släppa från träet.

1

Börja med att skrapa bort så mycket färg som möjligt på de stora ytorna med en liten spackel. Om du har tur kan du skrapa bort ganska stora sjok varje gång.

2

Skrapa därefter speglarna i den mån du kan komma åt med din spackel. Byt eventuellt till en mindre spackel, om du har en i verktygslådan.

3

Borsta profilerna noggrant med en mässingsborste. Borsten har fördelen att den formar sig efter profilerna i motsats till skrapor och spacklar.

4

Sitter färgen fortfarande fast på besvärliga ställen är en varmluftspistol ett bra verktyg. Genom att värma upp en panelskrapa går det ofta att få färgen att “hoppa” av när du drar den över profilerna.

5

Till de minsta detaljerna är en skrapa med ett smalt blad ofta den bästa lösningen. Men kom ihåg: Bladet är vasst och kan göra fula märken i både dörren och fingrarna.

6

Det kan vara en bra idé att ta ett steg tillbaka och få överblick över projektet. De stora ytorna går förhållandevis snabbt att skrapa och de rester som kan sitta kvar kan enkelt slipas med en excenterslip. Profilerna tar däremot lång tid, varför det kan behövas en paus eller två när man får mjölksyra i armarna.

7

Hål och sprickor fylls med träspackelmassa. Fyll hellre hålet eller sprickan med för mycket spackelmassa än för lite. Då slipper du spackla en extra gång, om det krymper mer än förväntat.

03
Slipa, grunda och måla dörren 8 Steg

När du har skrapat färdigt är resten av arbetet ett rent nöje. Vi slipar alla profiler för hand med sandpapper, medan de stora ytorna får en omgång med excenterslipen. Därefter tvättar vi hela dörren noga med målartvätt så att det inte finns några fett- eller färgrester kvar. Till sist återstår bara att grundmåla dörren, täcka med maskeringstejp och måla profilerna i önskad färg.

1

Slipa profilerna för hand men se upp så att du inte råkar runda av dem mer än vad de är från början. Vi använder sandpapper korn 60.

2

Slipa de stora ytorna med en excenter slip tills de känns helt släta. Borsta därefter bort damm från dörren med en mjuk kvast eller liknande.

3

Tvätta dörren med målartvätt och se till att komma ända in i alla hörn, vrår och skarvar. Fördela målartvätten med en tvättsvamp och skura eventuellt efteråt med mässingsborsten.

4

Måla hela dörren med en grundfärg som är gjord för trä inomhus. Se till att fördela grundfärgen jämnt så att det inte blir klumpar och streck, och låt den torka över natten.

5

Slipa hela dörren med lätt hand tills du har kommit åt alla små “toppar” och ojämnheter. Dörren ska kännas helt slät när du stryker med en hand över den. Använd gärna sandpapper korn 40.

6

Måla dörren med en inomhusträfärg. Använd en smal roller med en fin vals på de ställen där du kan komma åt. Profilerna behöver du måla med pensel.

7

När du har täckt noggrant med maskeringstejp kan du måla profilerna i den färg som du vill ha. Men kom nu ihåg att vara noggrann med tejpen så att profilerna kommer att framstå knivskarpt.

8

Nu återstår bara att låta färgen torka, skruva tillbaka täckskylten, hänga dörren på plats och njuta av synen av din “splitter nya” spegeldörr.

Material

 • 500 ml färg- och lackborttagning
 • Målartvätt
 • Trägrund, inomhus
 • Träfärg, inomhus
 • Sandpapper
 • Plast för övertäckning

Specialverktyg

 • Penslar i olika storlekar
 • Smal roller
 • Spackel, skrapor, stålborste
 • Excenterslip
 • Värmepistol

Tidsförbrukning

Tre dagar inklusive torktid, om du målar dörren två gånger

Pris

Ca 1.000 kronor.

Svårighetsgrad

Det är inte svårt, men det kräver krafter och tålamod att skrapa och slipa bort all färg.

Video

TIPS: Slipp lösa penselhår i färgen

TIPS: Stäng av värmen när du målar

VERKTYG: Så här använder du excenterslipen

I den här videon lär du dig allt om excenterslipens möjligheter. Den är det självklara valet när du ska slipa större vågräta ytor, oavsett om du ska ta bort gammal färg och lack eller om du ska finslipa samlingar och obehandlat trä. Men den klarar också finare polering, t ex om bänkskivan i köket ska oljas om.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Dörrar