Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så här rättar du upp dörren

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

En dörr som är sned eller hänger, är ett ständigt irritationsmoment. Den är svår att öppna och stänga och det kan bli dörrdrag. Det finns olika sätt att fixa en sned dörr på, beroende på orsaken till problemet.

Lägg en bit papp under dörren. Om pappen sitter fast, beror det på att dörren hugger.

Lägg en bit papp under dörren. Om pappen sitter fast, beror det på att dörren hugger.

Intro

En dörr som hänger och hugger är något av det mest irriterande som finns. Och det är lika bra att du rätar upp den hängande dörren med detsamma istället för att anpassa dig till den, för det är inte så svårt när du fått tag på rätt verktyg. Först ska du ta reda på om dörren hugger i dörrkarmens övre del eller i den nedre vid tröskeln. Om dörren sjunkit, syns det ofta på motsatta sidan av gångjärnen. Kolla med en tumstock, om det är lika stort avstånd hela vägen runt.

Du kan kolla om felet är vid tröskeln genom att föra in en bit tjock papp mellan dörrbladet och tröskeln. Du kan behöva ta bort en liten bit av dörren, antingen med hyvel eller slipmaskin, och då måste du vara försiktig så att du inte tar bort för mycket.

Häng med här och se hur du löser problemet.

Därför går det galet

  • Gångjärnen har lossnat: Gångjärnen kan lossna med tiden, särskilt om det är en dörr som öppnas mycket eller om dörren jämt står och slår.

  • Tröskeln är sned: Underlaget till tröskeln kan vara förstört, och därför går det inte längre att öppna och stänga dörren som den ska.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Börja med att kolla gångjärnen. Om en eller flera av skruvarna inte sitter ordentligt, kan du spänna dem eller byta ut dem.

2

Sätt på en ring. Om dörren hänger, kan du lyfta av den och sätta på en slitring. Det kan behövas mer än en. Dörren har nu lyfts över tröskeln.

3

Slipa tröskeln. Med en slipmaskin, till exempel en multislip eller slipmus, kan du avlägsna lite av tröskeln eller dörrkarmen.

4

Använd en gångjärnsriktare. Om gångjärnen är sneda, kan de i regel rätas upp med en gångjärnsriktare. Sätt den så att den får tag i nederkant av gångjärnet, och dra sedan in mot mitten av dörrhålet. Gångjärnsriktare finns att köpa i bygghandeln.

5

En hyvel kan ge extra utrymme. Går det inte att räta upp gångjärnen eller dörrkarmen, kan det bli nödvändigt att avlägsna lite av dörren. Försök först med en hyvel. Ta lite i taget och kolla om det är tillräckligt.

6

Använd en elhyvel, om mer måste tas bort. Var försiktig när du använder elhyveln, för den är snabb och effektiv!

Material

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka