Så här rättar du upp dörren

En dörr som är sned eller hänger, är ett ständigt irritationsmoment. Den är svår att öppna och stänga och det kan bli dörrdrag. Det finns olika sätt att fixa en sned dörr på, beroende på orsaken till problemet.

Lägg en bit papp under dörren. Om pappen sitter fast, beror det på att dörren hugger.

Lägg en bit papp under dörren. Om pappen sitter fast, beror det på att dörren hugger.

Intro

En dörr som hänger och hugger är något av det mest irriterande som finns. Och det är lika bra att du rätar upp den hängande dörren med detsamma istället för att anpassa dig till den, för det är inte så svårt när du fått tag på rätt verktyg. Först ska du ta reda på om dörren hugger i dörrkarmens övre del eller i den nedre vid tröskeln. Om dörren sjunkit, syns det ofta på motsatta sidan av gångjärnen. Kolla med en tumstock, om det är lika stort avstånd hela vägen runt.

Du kan kolla om felet är vid tröskeln genom att föra in en bit tjock papp mellan dörrbladet och tröskeln. Du kan behöva ta bort en liten bit av dörren, antingen med hyvel eller slipmaskin, och då måste du vara försiktig så att du inte tar bort för mycket.

Häng med här och se hur du löser problemet.

DETTA BEHÖVER DU

Det är inte säkert att du behöver alla verktyg
– en slipmaskin och ett specialverktyg räcker ofta.

  • SLIPMASKIN
  • GÅNGJÄRNSRIKTARE
  • HYVEL
  • ELHYVEL

Instruktion

1

Börja med att kolla gångjärnen. Om en eller flera av skruvarna inte sitter ordentligt, kan du spänna dem eller byta ut dem.

2

Sätt på en ring. Om dörren hänger, kan du lyfta av den och sätta på en slitring. Det kan behövas mer än en. Dörren har nu lyfts över tröskeln.

3

Slipa tröskeln. Med en slipmaskin, till exempel en multislip eller slipmus, kan du avlägsna lite av tröskeln eller dörrkarmen.

4

Använd en gångjärnsriktare. Om gångjärnen är sneda, kan de i regel rätas upp med en gångjärnsriktare. Sätt den så att den får tag i nederkant av gångjärnet, och dra sedan in mot mitten av dörrhålet. Gångjärnsriktare finns att köpa i bygghandeln.

5

En hyvel kan ge extra utrymme. Går det inte att räta upp gångjärnen eller dörrkarmen, kan det bli nödvändigt att avlägsna lite av dörren. Försök först med en hyvel. Ta lite i taget och kolla om det är tillräckligt.

6

Använd en elhyvel, om mer måste tas bort. Var försiktig när du använder elhyveln, för den är snabb och effektiv!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrar