Så här målar du en mörk dörr

Det är lätt att fräscha upp inomhus, t.ex. genom att säga adjö till de gamla, tråkiga och mörka dörrarna, som målas ljusa och vänliga. Arbetet går rätt snabbt och du kan njuta av resultatet i många år. Men du ska känna till ett par knep för att måla en oljebehandlad teakdörr så att den blir snygg. De får du här.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
300 kronor

Intro

För inte så många år sedan var det givet att man valde bruna teak- eller gabon-dörrar, när man byggde nya bostäder. Men brunt är inte en innefärg och många vill byta ut dörrararna eller måla om dem. Det går att måla sådana innerdörrar, men du ska känna till ett par knep för att vara säker på att få ett bra resultat. Det går nämligen inte att utan vidare måla en oljebehandlad teakdörr.

Om dörren inte får korrekt grundbehandling kan oljan tränga igenom ytfär-gen och fläcka den, oavsett hur många gånger du målar. Efter rengöring ska dörren målas med häftgrundfärg och sedan räcker det med två strykningar med ytfärg för att få ett snyggt resultat.

PROBLEM:
Teakdörren är matt, tråkig och lite repig. Den passar inte till stilen i bostaden.

LÖSNING:
Efter en ordentlig grundbehandling och ny färg är dörren som ny igen.

Tidsförbrukning

Högst ett par timmar plus torktid mellan strykningarna.

Pris

Ett par hundra kronor per dörr beroende på hur mycket färgen kostar.

Svårighetsgrad

Det är lätt att tvätta dörren och sedan måla den.

Instruktion

01
Säker på succé 5 Steg

1

Börja med att skruva bort handtag och gångjärn. Du får ett bättre och snyggare resultat om du behandlar hela dörren i stället för att maskera handtag, gångjärn och nyckelhål.

2

Dörren ska tvättas noga. För att få bort fett, smuts och rester av oljebehandlingen ska dörren tvättas noga med t.ex. målarsoda och vatten. Torka av med vatten och trasor.

3

Nu ger vi oss på slipningen. När dörren har torkat slipas den lätt med fint slippapper, korn 120. Slipa endast längs ådringen. Det är i regel längs med dörren, alltså uppifrån och ner.

4

En ordentlig grundbehandling är viktig. Det lönar sig ofta att grundmåla två gånger. Respektera de torktider som anges på färgburken! Om dörren är repad eller skadad, spacklar du skaorna efter den första grundingen.

Vi använder en fin mikrofiberrulle som först sköljs och sedan får torka innan den används.

5

Avslutning och finish. När grundfärgen har torkat kan du finslipa med slippapper korn 240. Borsta rent och torka av med fuktig trasa. Färdigmåla med önskad färg. Ju blankare den är, desto lättare är det att torka av dörren.

Den gröna färgen har blandingen NCS S0560-G50Y.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrar