Så här vänder du en dörr

Det verkar hur lätt som helst att vända dörren, men det tar en dag och kräver en viss insats.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
150 kronor

Intro

Det är naturligtvis bäst om dörren kan öppnas helt, utan att stöta in i en möbel eller på annat sätt vara i vägen. Men det är inte alltid det går. Små rum kombinerat med många möbler gör det ofta svårt och det är förstås tokigt när den öppna dörren blockerar tv-n eller slår in i bokhyllan. Visserligen har en arkitekt säkert funderat och tänkt över hur dörren skulle öppnas - när huset byggdes. Men ombyggnader, ändringar i inredningen och andra vanor kan göra att dörren känns hopplös.

Den bästa lösningen är kanske att ta bort dörren helt, men vill du ha den kvar så bör du försöka vända den. Men tänk då på att både karm och dörrfoder måste plockas bort och att väggarna lätt skadas. Du måste därför räkna med lite spackling och målning efteråt. Gångjärnen rör vi däremot inte.

Instruktion

01
180 grader på endast en dag 12 Steg

Skär rätt igenom färgen. På så sätt är det ingen risk att färgen spricker upp i flagor när du plockar bort foderlisten. Det är en fördel när du återanvänder listerna.

Det finns tre sätt att ta bort foderlisterna på. Om fodret sitter fast med små dyckertar så kan du använda ett platt men brett bräckjärn. Det går också bra med ett kasserat stämjärn. Ta det försiktigt så att foderlisterna inte spricker när de bänds loss.

Med ett bågfilsblad kapar du större spikar mellan lister och karm men du måste först bända isär delarna en aning. Sätt en kil mellan listen och karmen medan du sågar så att bladet inte kläms fast.

Det är ofta enklast att slå dyckerterna genom foderlisterna med hammare och spikdrivare. Men för att hitta dyckerterna måste du först skrapa bort lite färg. Sitter fodret med skruvar så skruvas dessa ut.

Såga loss karmen om den har spikats fast. Har den skruvats lossas skruvarna. Om det inte går så sågas de av. Om det är trångt bakom karmen kan du använda ett löst bågfilsblad eller en bajonettsåg.

Karmen lossas lätt när skruvar och spikar har tagits bort tillsammans med kilarna. Såga rent längs utsidan av karmen. Därefter kan karmen vändas 180 grader och sättas på plats i dörrhålet igen.

Justera in karmen i gångjärnssidan så att den står lodrätt. Kila fast karmen både upptill och nertill.

Fäst gångjärnssidan i väggen med justerbara karmskruvar. Du skall ev. förborra beroende på väggmaterial. Följ anvisningarna på förpackningen till karmskruven.

Häng upp dörren försiktigt och stäng den - även det försiktigt för karmen sitter ju bara fast i ena sidan. Om det är tungt att lyfta dörren kan du göra det med en liten bräda som lagts på en kloss som hävstång.

Justera nu karmen i låssidan med kilar tills den sitter lodrätt och dörren lätt kan öppnas och stängas. Kolla att karmbotten-stycket (tröskeln) har pallats upp och att det är vågrätt.

Fäst karmen i låssidan på samma sätt som du gjorde det i gångjärnssidan. Förborra med träborr i karmen (som tidigare satt fast med spikar) för karmskruven. Använd pluggar i tegel- och betongväggar.

Spika fast dörrfodret. Använd större dyckertar eller placera dem på nya ställen. Om du har en spikpistol kan du styra foderlisterna med ena handen medan du spikar med den andra. Hörn spikas från båda hållen.

Material

• Justerbara karmskruvar (tänk på att få med en specialnyckel för justering av skruven – karmskruvarna säljs i byggfackhandeln)
• Dyckertar

Dessutom:
• Kilar
• Snickarspackel, slippapper och färg till lagning av väggar och dörrfoder

Tidsförbrukning

1 dag

Pris

Cirka 150 kr

Video

TEKNIK: Montering av dörrkarm

Med kilar och karmskruvar kommer karmen helt i vinkel

Video

TEKNIK: Montering av dörrfoder

Med dyckert blir hörnfogen helt tät

Video

VERKTYG: Så här använder du spikpistolen

I den här videon lär du dig om spikpistolens funktioner och inställningsmöjligheter. Pistolen är till stor hjälp vid en lång rak olika arbetsuppgifter där du helst vill spika snabbt och med ena handen fri för att hålla i materialet, t ex vid montering av golvlister, dörrfoder, taklister, klädselbrädor och takfotsbrädor.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrar