Så målar du en spegeldörr

Gamla spegeldörrar av bra kvalitet kan hålla i det närmaste för evigt, och bara de målas med en ny blank färg då och då förblir de raka och vackra. Själva renoveringsarbetet är lite omständligt, eftersom det är många moment och långa torktider. Dessutom handlar det om att arbeta snabbt när varje nytt lager ska målas, för att undvika ränder i färgen.

Snygg spegeldörr – så får du perfekt finish när du målar.

Se hur du får en perfekt finish när du målar spegeldörren. Du ska hålla tungan rätt i mun och arbeta effektivt, så att färgen inte torkar mitt i allt.

Om spegeldörren ska målas, utan att det efterlämnar ränder, ska du vara både effektiv och noggrann.

Vattenbaserad färg torkar utifrån och in. Det gör det svårt att få ett fint och jämnt resultat utan ränder – särskilt på en spegeldörr med många detaljer och skiftande ådringsriktningar. Men frukta inte. Vår expert visar dig hur du ska bära dig åt.

Det är viktigt att du arbetar riktigt snabbt – särskilt när du grundar träet. Det är dessutom en bra idé att hålla rumstemperaturen nere och luftfuktigheten uppe. Det kan göras genom att skruva ner värmen och placera några hinkar med vatten i rummet i förväg.

Du ska måla längs med ådringen, och det är viktigt att inte ta pauser innan varje lager är färdigmålat.

Till trädörrar bör du välja en färg med glans 40 eller högre. Ju högre glans, desto blankare blir ytan, och desto lättare är den att rengöra – och desto svårare att få ett fint resultat.

SÅ HÄR FÖRBEREDS DÖRREN

1. När handtag och bricka tagits bort, fylls håligheterna med papper, så att det inte tränger in damm och färg i låset.

2. Hela dörren slipas. Använd gärna en planslip eller excenterslip för de stora, jämna ytorna. Använd sandpapper korn 120 och slipa ytan helt slät. Det ger snyggast resultat när du målar.

3. Kanter och profiler slipas för hand. Använd en listbit som slipkloss till speglarnas kanter och sandpapper utan kloss till profilerna. Dammsug först och torka sedan med en urvriden trasa.

4. Gångjärn och andra metalldelar på dörren slipas och målas därefter med rostskyddsfärg.

5. Finns det kvistar på dörren ska de förseglas med kvistlack för att förhindra kåda att tränga igenom färgen. Stryk kvistarna två gånger med en halvtimmes mellanrum.

SÅ HÄR MÅLAS DÖRREN

1. Börja måla speglarna. Första strykningen görs med en grundfärg som täcker bra och torkar snabbt. Måla också den rundade profilen längs kanterna.

2. Se till att löpande torka av med en bomullstrasa, om det kommer färg utanför kantprofilerna.

3. Därefter målas det stående ramverket och så det liggande. Det gäller att hela tiden hålla färgens kanter så fuktiga att färgen kan flyta ihop.

4. Måla det liggande träet över fogarna till det stående, och stryk därefter på den stående sidan. Färgen får inte torka, så växla mellan de stående brädorna.

5. Till sist målas dörrens sidor. Måla med en oval pensel i storlek 45 mm så går det snabbt.

6. När grundfärgen är torr, ska det spacklas. Akrylspackelmassa går lätt att arbeta med och att slipa. Djupare skador och sprickor spacklas flera gånger.

7. Allt spackel slipas för hand, när spackelmassan härdat klart. Även grundfärgen slipas lätt på de ställen där den känns ojämn.

8. När slutfärgen ska strykas på gör på samma sätt som med grundfärgen. Räkna med 2-3 lager med slipning däremellan, sandpapper korn 180.

Tips vid stora skador

Större hål och sprickor kan fyllas med kemiskt trä. Det köps i ett set med en “trä”-massa och en härdare. När de två komponenterna blandats, får man en spackelmassa som härdar på ca 20 minuter. Massan är enkel att slipa och blir hård som trä.

Kemiskt trä består av två komponenter som ska blandas: en större behållare/tub med spackelmassa och en mindre med en härdare.

Kemiskt trä består av två komponenter som ska blandas: en större behållare/tub med spackelmassa och en mindre med en härdare.

Viktigt!

När man slipar ytor som ska grundas, spacklas och målas, måste allt slipdamm bort! Annars fastnar det som små “gryn”. Använd dammsugare eller en mjuk borste, och tvätta därefter med en fuktig trasa.

Se hur du målar en spegeldörr

I filmklippet här nedan kan du se hur man målar en spegeldörr, och längre ner i artikeln får du en beskrivning av vad som sker i filmklippet.

Först ska dörren slipas

Det är många ojämnheter på den här spegeldörren. De beror på målartejpen som använts mellan färgerna. Alla ojämnheter ska slipas ner så att vi får en helt slät yta att måla på. För att få en snabb avverkning används en excenterslip med sandpapper korn 80.

Därefter används papper med korn 220 för att släta ut slipspåren. Trycket och dörrbeslag ska monteras bort. Då slipper man måla på dem. Och den nya färgen hamnar under beslagen. När alla större ytor har slipats ner med excenterslipmaskinen använder målaren en praktisk deltaslipmaskin som når in i dörrspeglarna.

När man använder en slipmaskin gäller det att se upp så att inte kanterna på speglarna slipas runda. Till de minsta kanterna används en hopvikt bit sandpapper. Har man inte en slipmaskin kan man lika gärna slipa dörren med handkraft.

Efter slipningen lyfts dörren upp på högkant och allt slipdamm borstas av med en liten borste. När dammet är borta lägger man ner dörren och torkar av dem med en fuktig svamp. De sista slipresterna torkas av med handflatan.

Börja med att måla i mitten

Till de första lagren används en grund- och mellanfärg av god kvalitet. Grundfärgen gör dels att slutfärgen fäster bättre, dels täcker den så bra att man bara behöver slutmåla en gång. Dåren målas inifrån, det vill säga att man börjar med att måla i mitten av varje spegel och arbetar utåt.

Det sista som grundas är därför de långa, räta kanterna runt dörren. Först kortsidorna, sedan långsidorna, så att penseldragen följer träets ådring. När dörren är färdigmålad med grundfärg ska den torka i cirka sex timmar innan arbetet kan fortsätta.

Tänk på att mellanslipa före slutmålningen

Målar man utomhus bör man förvara dörren inomhus över natten. Dagen efter mellanslipas dörren med sandpapper korn 200. Det är nödvändigt att mellanslipa, för att få slutfärgen att fästa så bra som möjligt.

Sedan borstas dörren av. Även vid slutmålningen börjar man från mitten av speglarna. Först målas spegelramen. Kom ihåg att följa träets ådring för bäst resultat. På själva speglarna fördelas färgen över hela ytan innan den efterstryks, så att spåren efter penseln blir osynliga.

Efterstrykningen jämnar också ut färglagret över hela ytan. Sist av allt målas dörrkarmen runt om och den ena sidan är klar. Den andra sidan målas på samma sätt och den förr så färgsprakande dörren är förvandlad till en snygg vit dörr.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrar