Först ska dörren slipas

Det är många ojämnheter på den här spegeldörren. De beror på målartejpen som använts mellan färgerna. Alla ojämnheter ska slipas ner så att vi får en helt slät yta att måla på. För att få en snabb avverkning används en excenterslip med sandpapper korn 80.

Därefter används papper med korn 220 för att släta ut slipspåren. Trycket och dörrbeslag ska monteras bort. Då slipper man måla på dem. Och den nya färgen hamnar under beslagen. När alla större ytor har slipats ner med excenterslipmaskinen använder målaren en praktisk deltaslipmaskin som når in i dörrspeglarna.

När man använder en slipmaskin gäller det att se upp så att inte kanterna på speglarna slipas runda. Till de minsta kanterna används en hopvikt bit sandpapper. Har man inte en slipmaskin kan man lika gärna slipa dörren med handkraft.

Efter slipningen lyfts dörren upp på högkant och allt slipdamm borstas av med en liten borste. När dammet är borta lägger man ner dörren och torkar av dem med en fuktig svamp. De sista slipresterna torkas av med handflatan.

Börja med att måla i mitten

Till de första lagren används en grund- och mellanfärg av god kvalitet. Grundfärgen gör dels att slutfärgen fäster bättre, dels täcker den så bra att man bara behöver slutmåla en gång. Dåren målas inifrån, det vill säga att man börjar med att måla i mitten av varje spegel och arbetar utåt.

Det sista som grundas är därför de långa, räta kanterna runt dörren. Först kortsidorna, sedan långsidorna, så att penseldragen följer träets ådring. När dörren är färdigmålad med grundfärg ska den torka i cirka sex timmar innan arbetet kan fortsätta.

Tänk på att mellanslipa före slutmålningen

Målar man utomhus bör man förvara dörren inomhus över natten. Dagen efter mellanslipas dörren med sandpapper korn 200. Det är nödvändigt att mellanslipa, för att få slutfärgen att fästa så bra som möjligt.

Sedan borstas dörren av. Även vid slutmålningen börjar man från mitten av speglarna. Först målas spegelramen. Kom ihåg att följa träets ådring för bäst resultat. På själva speglarna fördelas färgen över hela ytan innan den efterstryks, så att spåren efter penseln blir osynliga.

Efterstrykningen jämnar också ut färglagret över hela ytan. Sist av allt målas dörrkarmen runt om och den ena sidan är klar. Den andra sidan målas på samma sätt och den förr så färgsprakande dörren är förvandlad till en snygg vit dörr.