Hur rätar jag upp en skev dörr?

Problem:

Dörren mellan vårt vardagsrum och kök hänger lite och skrapar mot tröskeln när den ska stängas. Dörren är av äldre datum, och det finns till synes inga justeringsmöjligheter inbyggda i gångjärnen. Jag har övervägt att ta bort lite av dörren, men det skulle förstöra den fina strukturen, så det är ingen bra lösning. Vad göra?

Lösning:

Om det finns plats ovanför dörren är den enklaste åtgärden att lägga små brickor på gångjärnen. Brickor finns i många storlekar och material. Om det inte duger, till exempel för att det inte finns plats att lyfta dörren, måste du
skaffa en gångjärnsriktare.

Det är ett verktyg som du trär ner över gångjärnet och så vrider du helt enkelt gångjärnet åt det håll det ska rätas upp. Om inget annat hjälper kan du hyvla eller slipa av dörren lite, men en sådan hängande dörr ger ofta även andra problem, till exempel att den glider upp helt när den inte är stängd ordentligt, och mot det problemet hjälper naturligtvis slipning av dörrbladet inte det minsta. Gångjärnsriktaren måste alltså användas i detta fall.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Dörrar