Få mer ljus i rummet med nya terrassdörrar

Vardagsrummet i det gamla huset var mörkt och instängt, så vi har tagit bort burspråket från 70-talet och låter istället nya terrassdörrar med stora glaspartier släppa in ljus från trädgården.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
20.000 kronor

Nya terrassdörrar med stora glaspartier släpper in mycket ljus i vardagsrummet, som känns större än vad det är.

Intro

I den här beskrivningen tar vi bort ett gammalt burspråk och ersätter det med nya terrassdörrar som ger maximalt ljusinsläpp genom tre stora glaspartier.

Vi tar det varligt och visar dig först hur vi tar bort burspråket skonsamt utan att skada huset eller smutsa ner onödigt mycket. På så sätt ser vi till att vi kan göra jobbet på en lång dag och vi sprider inte sågspån och gammal mineralull i hela huset.

Även om vi har måttbeställt dörren visar sig hålet i väggen vara lite för stort, så vi anpassar öppningen med trä och visar dessutom hur vi jämnar till golvet innan vi sätter in de nya terrassdörrarna i fasaden.

Det här är en principiell beskrivning som inte kan användas rakt av i alla hus.

Ut med burspråket

Huset byggdes med ett äkta 70-talsburspråk av trä med fönster av såväl klart som färgat glas med blyinfattning. Även om burspråket har en viss åldrad charm, precis som thujaplantor och plaststolar, så måste burspråket ändå offras, i samband med att huset även ska tilläggsisoleras från utsidan och uppdateras invändigt.

Fördelarna med att ta bort burspråket och ersätta det med stora terrassdörrar är inte bara estetiska. Dörrarna har totalt sett större glaspartier, och det betyder mer ljus i huset och en utgång direkt ut i trädgården. Båda delarna bidrar till att göra vardagsrummet mer användbart.

Även om burspråket främst består av glas, så begränsar det ljusinsläppet.

Instruktion

01
Burspråket tas bort från insidan 3 Steg

Innan vi kan sätta in de nya dörrarna måste det gamla burspråket tas bort, och även om det kan vara frestande att ta fram släggan så plockar vi ner burspråket lugnt och stilla. Då skadar vi inte de delar som ska sitta kvar.

Arbetet börjar från insidan, där vi först tar bort fönsterbrädan och därefter fönstersmygen, där burspråket ansluter till resten av huset. På så sätt kommer vi åt isoleringsmaterialet som vi lugnt tar bort, så att det inte sprider sig i resten av huset.

1

Först tar vi bort fönsterbrädan som här består av marmor. Plattorna är fastlimmade med montagelim, så de skärs försiktigt loss med en hobbykniv och lyfts därefter bort i hela bitar.

2

Dörrfoder och salningsbrädor tas därefter bort. Vi tar god tid på oss och ser till att inte mer än nödvändigt skada den del av huset som ska stå kvar, genom att lirka loss brädorna istället för att bara rycka bort dem.

3

Vi tar bort isoleringsmaterialet. När foder, lister och brädor har tagits bort, kan vi ta bort isoleringen från taket i burspråket och under fönsterna utan besvär. Arbetet görs med mask och handskar.

02
Burspråket tas bort från utsidan 7 Steg

Burspråket har tömts på isoleringsmaterial och trä inifrån, så vi fortsätter på utsidan där vi lyfter av de öppningsbara fönsterbågarna från de två sidofönsterna. Därefter sågar vi loss det stora fönsterpartiet med en tigersåg och tar bort det i ett stycke. Sedan är det enkelt att plocka ner resten av burspråket.

Till sist återstår bara lite golv som låg i burspråket. Det sågas loss. Sågspåret ska ligga där framkanten på den nya dörramen förväntas hamna.

1

Vi går utomhus och börjar med att lyfta av de öppningsbara fönsterbågarna från sina gångjärn.

2

Den fasta fönsterkarmen sågas loss. Vi använder en tigersåg för att få bort fönstret. Vi sågar nerifrån och snett upp 15 cm under fönstret, så att glaspartiet enkelt kan lyftas bort.

3

Fönstret lyfts bort med karm och allt. På så sätt är det enkelt att hantera det tunga glaset, som skyddas mot stötar. Fönstret lyfts ut med undersidan först och körs bort på en tralla eller säckkärra.

4

Vi markerar var dörren ska stå. Den lilla biten av golvet som låg i burspråket ska sågas till, så att det passar med framkanten på den nya terrassdörren.

5

Vi använder en sticksåg för att såga av golvet på längden, men du kan också använda en sänksåg. Det viktigaste är att du ställer in höjden så att sågbladet inte stöter mot något hårt.

6

Vi tar bort den bit av golvet som blir över. Även den bit av undergolvet som är överflödig tas bort. Var uppmärksam så att du inte destabiliserar någon del av det resterande golvet.

7

Glaset tas bort med karmen

Glasrutorna från det gamla burspråket är stora och ganska tunga. För att kunna ta bort dem enkelt och utan att de går sönder, tas de bort med karmen intakt och rullas bort på en tralla eller kärra.

03
Dörrhålet görs klart 7 Steg

Vi är nästan redo för att sätta i det nya dörrpartiet, men innan vi kan sätta i gång måste golvet stöttas upp längs kanten där sågen precis har kört. Vi använder kilar och klossar för att förstärka under golvet, som så klart sätts i våg, och så skruvar vi fast det i underlaget.

I det här fallet är väggen på ena sidan lite ojämn, och vägghålet är lite större än förväntat, så vi sätter en regel överst och på den ojämna sidan, så att hålet passar till dörren. OBS! Här har man använt tryckimpregnerat virke, men trä som byggs in ska vara obehandlat.

1

Golvet stöttas undertill med en bräda som vi trycker in under parketten, och vi fäster golv och bräda med sex skruvar längs med dörröppningen.

2

Vi rättar upp golvet med kilar så att det ligger i våg på tvären mot dörröppningen. Kilarna trycks in mellan plattan och undergolvet, så att det höjs under den bräda som vi har tryckt in.

3

Därefter rättar vi upp golvet med kilar längs med dörröppningen. Golvet ska ligga i våg åt båda hållen, så vi finjusterar så gott det går med de kilar som vi redan tryckt in.

4

Vi fixerar golvet med sex st 10 mm spikplugg som vi slår ner i fundamentet. Spikpluggen sätts i förborrade hål och slås i med en hammare, så att flänsen på pluggen hamnar i höjd med golvets ovansida. Därefter skruvas spikpluggen på plats den sista biten.

5

För att kunna sätta en passande fog under karmen skruvar vi fast 10 mm tjocka plastklossar på golvet, som karmens undersida kommer att vila på.

6

Vägghålet är lite för stort. I samband med rivningen har vi upptäckt att dörren är drygt 7 cm för liten. Därför minskar vi öppningen genom att skruva fast en 70 x 70 mm stolpe i dörröppningen.

7

Vi väljer höger sida av vägghålet och fäster stolpen med spikplugg. Vi har valt höger sida eftersom vägghålet är lite ojämnt, så vi slår två flugor i en smäll och jämnar till med stolpen.

04
Dörrarna sätts i 7 Steg

Till sist sätter vi i dörrarna. Vi har förberett oss noggrant, så själva installationen är lätt avklarad. Vi försäkrar oss om att allt är i lod och i våg, och sätter fast dörrpartiet med långa karmskruvar. Vi fäster först ramen där uppe med två skruvar, som vi inte spänner helt. Därefter justerar vi dörrarna på plats på gångjärnssidan och spänner fast dem. När det är gjort justeras resten av dörrpartiet på plats och skruvas fast.

1

Dörrpartiet lyfts på plats utan de två dörrarna. Det krävs två personer för att baxa ramen på plats på distansklossarna som vi tidigare skruvade fast i golvet. Vi använder luftkuddar att justera partiet med.

2

Partiet rättas in på ett ungefär och fixeras tillfälligt genom att slå in en kil i fogen där uppe på båda sidor. Därefter rättar vi in allt och kollar så att tröskeln ligger helt exakt och att karmen är i lod.

3

Vi kollar så att vinklarna är räta genom att mäta diagonalerna från hörn till hörn. Du kan använda en tumstock när du gör det. Här använder vi två lister som sätts i var sitt hörn och förs ihop.

4

Vi fixerar karmen i sten och trä med 8 cm karmskruv. Arbetet utförs i omgångar, så att vi kan justera. I tröskeln sätter vi en karmskruv i varje sida. På sidorna börjar vi med en skruv och överst sätter vi två skruv.

5

Nu lyfter vi dörrarna på plats. Vi kontrollerar att dörrarna går som de ska. De ska stängas samtidigt uppe och nere, och det ska vara lika mycket luft runt dem uppe och nere - annars justeras de med trycket från luftkuddarna och de skruvar som redan sitter på plats.

6

Vi skruvar fast dörrpartiet helt med 8 cm karmskruv, och skruvar sätts nära alla gångjärn. Om skruvarna trycker in karmen mot väggen sätter vi kilar under karmen. Uppe och nere fästs karmen med minst en skruv på varje sida.

7

Till sist kollar vi ännu en gång att dörren fungerar. Det finns ingen anledning att avsluta med isolering, fogband och fog innan vi är säkra på att allt fungerar som det ska.

Material

  • Ett dörrparti med fast fönster
  • Ev. trä för att justera dörrhålet
  • Karmskruv

Tidsförbrukning

En lång arbetsdag (två personer).

Pris

Ca 15.000-20.000 kronor.

Svårighetsgrad

Det tunga jobbet består av att ta bort det gamla burspråket. Dörren går lätt att sätta i, om du kan använda vattenpass och stenborr.

Video

Så här använder du tigersågen

Sågen är mycket kraftfull och är oöverträffad vid rivningsarbete och andra grövre uppgifter. Försedd med rätt blad tuggar den sig obesvärat genom allt från trä och metall till tegel och betong. I den här videon kan du se alla bladen och lära dig hur du använder sågen optimalt.

Tips & Tricks

Måttbeställ dörren så sparar du tid

Det finns ingen anledning att köra till byggmarknaden för att köpa en standarddörr som bara nästan passar i vägghålet, för att sedan lägga tid på att anpassa hålet innan dörren kan monteras.

Det är besvärligt och tar tid. Dörrar och fönster kan i dag beställas på nätet och levereras till ytterdörren. Det är naturligtvis längre leveranstid på beställningsvaran än på en dörr eller ett fönster som du hämtar själv i bygghandeln. Tack vare den längre väntetiden får du ofta ett bra pris på en skräddarsydd produkt.

Du kan i regel också själv bestämma en hel del andra detaljer, t ex vilka material karmen ska ha, hur många lager glas det ska vara i rutorna eller om det ska vara inbyggda ventiler.

Så här mäter du

När du ska beställa dörr eller fönster till en befintlig öppning ska du komma ihåg att utgå ifrån vägghålets storlek. Därefter kan du själv beräkna karmyttermåttet. Du får ditt karmyttermått genom att mäta hålet och dra ifrån 1,5 cm från varje sida - där ska fogen sitta.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Dörrar