Höns – rart och praktiskt

Det är lätt att ha höns. Det är också lätt att bygga ett litet hus åt dem så att du kan ha dem i trädgården. De skapar liv på tomten och ger dig färska gourmetägg. Här är ett enkelt sommarhus tillverkat av stolpar, hönsnät och ett par takskivor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
12 timmar
Pris
400 kronor

Intro

Hönshuset är trekantigt och stommen består av tre trekanter tillverkade av störar eller stolpar. Två trekanter placeras som gavlar och den tredje sätts där taket och bottnen slutar. Trekanterna förenas med störar, en upptill och två nertill.

Få tillgång till alla projekt

Instruktion

01
Gör så här 8 Steg

Hönshuset är trekantigt och stommen består av tre trekanter tillverkade av störar eller stolpar. Två trekanter placeras som gavlar och den tredje sätts där taket och bottnen slutar. Trekanterna förenas med störar, en upptill och två nertill.

Sidorna kläs med hönsnät men bottnen är öppen så att hönsen kan picka på marken efter grönt och smådjur. I den ena änden - under taket - görs en botten av störar. I den andra änden utgör gaveln en dörr. Den består av en trekantig ram, hönsnät och gångjärn nertill vilket gör att den bara läggs ner på marken när den öppnas. Ett hönshus som detta förutsätter en mer rävsäker lösning på nätterna för räven kan lätt ta sig in under bottnen.

1

Snickra tre lika stora trekanter av stolpar eller störar som du sedan bygger upp hönshuset runt. Såga till träet och sätt ihop delarna med franska skruvar genom förborrade 10 mm hål.

2

Montera de långa störarna mellan trekanterna. Såga till dem så att hönshuset får önskad längd och fäst sedan störarna med franska skruvar. Börja med att fästa dem nertill. Förborra för de franska skruvarna med 10 mm borr.

3

Stören som utgör nockregel monteras också med franska träskruvar. Här har störarna kapats så att de sticker ut en bit från gaveln.

4

Skruva fast störar till en botten i den ena änden så att det finns ett ställe som alltid är torrt. Fäst störarna med långa skruvar i de kraftigare stolparna som ligger på marken.

5

Sätt fast hönsnät på sidorna. Till det kan du använda klammer eller märlor. Välj ett rätt finmaskigt nät och fäst det även på gaveln och på den trekant som ska vara dörr. Klipp nätet med avbitare.

6

Montera takskivor som väggar i den ände där det finns en botten. Fäst en takskiva på varje sida. Skivorna kan spikas fast i störarna eller fästas med skruvar. Glöm inte att använda täckbrickor.

7

Skruva fast två bladgångjärn nertill på dörren - ett på varje sida - och fäst dem i bottenstören i gaveln. När dörren öppnas fälls den ner på marken.

8

Nu är hönshuset klart och du kan låta hönsen flytta in. Det smarta med hönshuset är att du kan flytta det till andra ställen på tomten. När natten kommer ska hönsen in i ett hus som räven inte kan ta sig in i annars går det nog illa …

Material

 • 7 kraftiga stolpar à 220 cm
 • 15 franska skruvar à 10 x 100 mm
 • Skruvar, 5 x 100 mm
 • Hönsnät
 • Klammer eller märlor
 • 2 takskivor och 1 nockpanna
 • Kraftiga spikar med täckbrickor
 • 2 små bladgångjärn, inkl. skruvar
 • 1 hasp med skruvar

Tidsförbrukning

En halv arbetsdag.

Pris

Cirka 400 kr.

Svårighetsgrad

Ett fint nybörjarprojekt som alla kan klara av.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Hönshus