Hönsen släpps ut så ofta som möjligt på tomten och får springa fritt i hela trädgården (som är inhägnad, inte minst med tanke på barnen). En strykning med träskydd på hönshus och hönsgård får trä och eternit att matcha.

Hönsen släpps ut så ofta som möjligt på tomten och får springa fritt i hela trädgården (som är inhägnad, inte minst med tanke på barnen). En strykning med träskydd på hönshus och hönsgård får trä och eternit att matcha.

Här bor hönsen i första klass

Tänk att få vara en höna hemma hos Henke och hans familj. Och få ett hönshus på torpargrund, fina reden och en stor, inhägnad hönsgård som man kan hoppa ut i, och in igen när det blir mörkt. Och med en rolig liten hönsstig, som en höna gärna använder, om det gläder hennes människor. För i motsats till de stackars burhönsen och slaktkycklingarna ute i världen, så knyter en flock trädgårdshöns snabbt an till både barn och vuxna och visar sina personligheter när de sprätter runt i hönsgården, gömmer dig i trädgården och pickar ett rött bär.

Bygg själv hönshus så att det passar behovet

För till skillnad från så kallade burhöns så knyter sig en flock tamhöns sig snabbt till både barn och vuxna och uppehåller sig därför gärna där människorna är. De leker gärna kurragömma med oss människor när de kryper in bakom buskar och de hjälper gärna till att plocka jordgubbar.

Henke är omtänksam så han bestämde att endast det bästa duger till hönsen. Därför har vi konstruerat detta hönshus efter konstens alla regler, och vi har talat med representater för hönshållare och olika föreningar.

Och vi vet att hönsen trivs för vi byggde detta hönshus på våren 2004 och sedan dess har Henke fått många ägg.

Ritning till hönshus

I vår bygginstruktion för hönshuset får du även en ritning av hönshuset. Och även om många gör det självare bara vill kasta sig ut i projektet, och mäta såga till material efter hand, kan det vara en riktigt god idé att ha en ritning att följa. Då har du redan innan en idé om hur det färdiga hönshuset kommer att se ut.

Om du väljer att bygga hönshuset av nytt material kan du med hjälp av ritningen också minimera risken för att såga fel, och därmed slösa dyrt material. Samtidigt har du med en ritning av hönshuset även möjlighet att såga alla skivorna innan du börjar bygga själva hönshuset, vilket gör arbetet något enklare.

Billigt hönshus

Hönshuset vi visar i denna bygginstruktion är ett första klassens hönshus, och inte världens billigaste. Men du behöver inte bygga det exakt som vi, och du kan enkelt bygga det billigare. Och om du inte är säker på hur länge du ska ha höns så kan det vara en god idé att börja med ett mindre krävande och billigare hönshus än det vi visar i bygginstruktionen.

Därför kan du med fördel ändra i de lösningar vi beskriver i bygginstruktionen. Kanske behöver du inte eternitplattor som skydd mot att räven gräver sig in i gården, utan kan nöja dig med att gräva ned trådnätet en bit ned i marken. Eller så kanske du får skippa luckorna som gör det möjligt att samla in äggen utifrån, och på det viset få ett billigare hönshus.

Billigt hönshus med återvunnet material

Ett billigt hönshus får du så klart om du har några material du kan återanvända. Gamla takplattor kan återanvändas istället för att bygga ett helt nytt tak med takpapp som vi visar i artikeln. Kanske har du en bit plexiglas liggande, som kan användas som ett billigt fönster istället för att montera in ett glasfönster.

Det enklaste sättet att få ett billigt hönshus är om du, grannen eller en god vän har en lekstuga som inte längre används. Om den höjs upp lite över marken, och du monterar en sittpinne, bygger ett par reden, en gård och gör några andra små justeringar är den perfekt att använda som hönshus.

Du kan finna mer inspiration till hur du kan bygga andra sorters hönshus nedan.

Värt att veta om ett gör-det-själv-hönshus

  • Det är ofta tillåtet att ha höns i trädgården, men du skall kontakta din hemkommun och höra vilka regler som gäller.
  • En tupp brukar orsaka problem för det är inte alla som gillar att bli väckta klockan fem på morgonen. Prata med grannarna innan du sätter i gång med att bygga ditt hönshus. Höns klarar sig bra utan tupp – och lägger ändå många ägg.
  • Höns är tåliga. De kräver förstås både mat och vatten, och bor du där det blir kallt på vintern bör du isolera hönshuset. Det viktigaste är att hönshuset är tätt och att det finns bra reden.
  • Varje höna skall ha minst 0,2 kvm hönshus. Här är hönshuset 1,2 kvm och det räcker till 5–6 höns.
  • Flera höns kan dela ett rede. Man vet av erfarenhet att ett rede räcker till 4–5 höns, och vi väljer därför att vara på säkra sidan och inreder vårt hönshus med två reden. Alltså lite lyxigt.
  • Höns kan locka till sig skadedjur som råttor och möss. Det är därför förnuftigt att höja hönshuset 20–30 cm över marken samt se till att foder förvaras i ett låst och tätt rum. Tänk på att möss kommer in även genom små springor!
  • Ditt hönshus bör ha ett fönster, men det får inte vara för stort och med tanke på värmen får det inte vetta mot söder.