Så utnyttjar du garaget optimalt

Även om någon i familjen använder bilen så blockerar den ofta garaget och det innebär spill av värdefulla kvadratmetrar. Här kan du se hur vi för cirka en tusenlapp inredde ett garage, så att det även kan användas som snickarbod, blomsterverkstad och till förvaring av diverse verktyg och redskap.

Intro

Om du har ett garage så har du ett alla tiders utrymme för att skapa den perfekta verkstan. Och det behöver inte gå ut över bilen eller den plats bilen kräver.

Men tänk efter: Varför skall bilen få lov att lägga beslag på allt utrymme i garaget - även när någon i familjen använder bilen? Och på sommaren kan du väl låta bilen stå ute ett par nätter?

Eftersom vi inte lyckades få plats för en bra verkstad i villan, så valde vi att inreda den i garaget.

Arbetsbänken är viktig

Man kan inte ha en verkstad utan en bra arbetsbänk. Därför gällde det att vara tämligen kreativ, för vi skulle ju trots allt få plats för bilen och kunna öppna dörrarna, i varje fall på förarsidan.

Lösningen blev en nedfällbar arbetsbänk som visserligen tar upp hela ena långsidan i garaget. Men genom att dela bänken i två halvor, så kan man fälla ner den ena eller båda bänkarna beroende på hur mycket plats arbetet kräver.

Arbetsbänken är tung och genom att dela den i två blir den lättare att fälla ner och upp.

Du kan naturligtvis snickra arbetsbänken som två separata bänkar, men vi anser att det är lättare att först göra en lång, och sedan såga itu den. Dels kan du då vara säker på att delarna passar ihop, dels kan du bestämma hur långa de olika sektionerna skall vara.

Instruktion

01
Snickra först en lång arbetsbänk - och såga itu den 10 Steg

1

Börja med att skruva fast bärregeln (A) på väggen. Tänk på att fästa ett par distansklossar på insidan av regeln så att denna kommer ut så långt från väggen att bänkskivan får plats när den har fällts upp. Här används 12 mm hyvlad furulist.

2

Fäst bärregeln med 5,0 x 100 mm skruvar men glöm inte att förborra genom regeln och distansklossarna. Om du placerar regeln 80 cm över golvet hamnar bänkskivan cirka 85 cm ovanför golvet. Höj eller sänk regeln efter önskemål. Fäst den vågrätt.

3

Lägg de fem brädorna till bänkskivan (B) på ett par bockar i höjd med bärregeln, och fäst dem på 10 spikreglar (C) med 5 x 40 mm skruvar. Där bänkskivan skall delas sätter du dubbla spikreglar. Här används en 6 mm list till distansbitar mellan brädorna.

4

Lägg bordsbenen (D) ovanpå varannan spikregel och på de två som sitter tätt ihop där bänkskivan skall delas. Fäst tvärstagen (E) i bordsbenen med 5 x 40 mm skruvar. Det översta tvärstaget fästs kant i kant med den övre kortänden på bordsbenen.

5

Res nu bordsbenen(D) så att de står lodrätt och fäst dem med gångjärn på spikreglarna. Se till att hålla ett avstånd på cirka 11 cm från kanten på bänkskivan. Även här använder du 40 mm långa skruvar.

6

Nu är bänkskivan klar för montering och kan tas ner från bockarna. Vänd den så att benen kommer framåt.

7

Lyft upp bänkskivan på bärregeln men lägg först små distansklossar på cirka 10 mm på regeln. Fäst nu bänkskivan med gångjärn mellan bärregeln (A) och spikreglarna (C).

8

Fäll ner bänkskivam och spika fast framkantsbrädan (F) med 3 x 70 mm galvaniserede spikar (eller skruva fast den med 4 x 70 mm skruvar - förborra först).

9

Nu är det dags att dela bänkskivan mitt emellan de dubbla benen.

10

Fäst ett hänglåsbygel på varje framkantsbräda och ett hänglåsbleck på väggen. Då kan du låsa bänkskivorna i uppfällt läge.

Material

Här är beslagen som vi använde

Du klarar dig med vanliga verktyg när du snickrar inredningen, och beslagen som vi har använt finns på alla byggmarknader och i alla järnaffärer i olika utföranden. Konsol (1), gångjärn (2), hänglåsbleck med tillhörande bygel (3)) samt redskapshållare (4) - här med plastklätt fäste.

45 x 95 mm reglar:
• 1 bärregel (A), 457 cm

28 x 120 mm terrassbrädor:
• 5 bordsskivebrädor (B) à 457 cm
• 4 hyllbrädor (B) à 457 cm
• 2 hyllbrädor (B1) à 211 cm
• 1 bräda, 457 cm, till redskap
• 1 bräda, 230 cm, för småsaker
• 3 brädor à 157 cm för upphängning av verktygstavla

22 x 95 mm trallbrädor:
• 10 spikreglar (C) à 62 cm
• 6 bordsben (D) à 81 cm
• 4 tvärstag (E) à 228,5 cm
• 1 framkantsbräda (F), 457 cm

Dessutom:
• 2 hänglåsbleck (G) à 40 x 115 mm
• 12 konsoler (H) à 150 x 200 mm
• 12 gångjärn (J) à 70 x 160 mm
• 2 spikplåtar à 50 x 200 mm
• 9 redskapshållare
• Skruvar, 5,0 x 100, 5,0 x 60, 5,0 x 40 och 4,0 x 30 mm
• Galvaniserade spikar, 3 x 70 mm
• 4 verktygstavlor (Stanley)
• Rostfria kedjor

Prisbild:
Cirka 1000 kr

Ritning

Så här är bänkarna konstruerade

De upp-och nerfällbara arbetsbänkarna snickras snabbt och lätt om du använder ritningen på denna sida som underlag och jämför med steg-för-steg-bilderna. Genom att justera längden på benen (D) eller flytta bärregeln (A) så bestämmer du arbetshöjden på den färdiga bänken. Lägg märke till att två av benen sätts tätt intill varandra.

Så här är bänkarna konstruerade

Tips & Tricks

Hyllor och verktygstavla monteras

Det är med vilje som vi använder grova material till bänkar och hyllor i verkstan. Då gör det inget om man råkar spilla lite färg eller slå märken i träet. Grejorna i en verkstad skall ju tålas att användas. Och dessutom är träet mycket billigt.
Hyllorna har precis som bänken snickrats av terrassbrädor och de skruvas upp på konsoler som i sin tur har skruvats fast på väggarna. Fördelen med att sätta upp många hyllor är att det är lätt att plocka undan när man har arbetat i verkstan en hel dag. Och sätter man färg och kemikalier på de högt placerade hyllorna kommer barnen inte åt dem.

En verkstad kräver förstås verktyg och här har vi samlat de flesta på en verktygstavla, som vi har hängt upp på kortväggen. Verktygstavlan, som består av fyra mindre tavlor, är totalt 63 x 157 cm och den är nödvändig om man vill ha överblick över verktygen. Om du gör en egen verktygstavla kan du använda mdf eller tretex.

Markera för konsolerna och kolla med vattenpass att de sitter vågrätt på linje med varandra. Fäst dem med 5 x 60 mm skruvar.

Hyllbrädorna B och B1 skarvas lätt i hörnet med en 50 x 200 mm spikplåt. Fäst delarna med 4 x 30 mm skruvar.

Verktygstavlan skruvas här fast på tre brädor i tavlans hela bredd (157 cm) så att den sitter stadigt.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Garage