Så förvandlar du garaget till en praktisk verkstad

Garaget är en nästan oundviklig byggnad för alla som har bil. Men förutom att förvara bilen på en trygg plats året runt kan ett garage användas till mycket mer än så. Många gör-det-självare förvandlar faktiskt garaget till en praktisk verkstad, som kan användas för allt från en ateljé för en kreativ hobby till en arbetslokal för diverse byggprojekt.

© Depositphotos

Ett garage kan faktiskt vara så stort som 30 kvadratmeter utan att det krävs bygglov. Och med ett stort garage har du inte bara gott om plats för hushållets bil, utan också en perfekt plats att förvara barnens gamla skridskor, uttjänta vitvaror och andra ting.

För att inte tala om att du också får en separat yta för dina kreativa hobbies och olika gör-det-själv-projekt. Kanske behöver du montera ledramper på bilen? Då är det bra att ha ytan som krävs för detta. Även om det inte är särskilt komplicerat vill du ändå ha utrymme för att utföra monteringen av dina ledramper på korrekt sätt.

I den här guiden förklarar vi hur du förvandlar garaget till en praktisk verkstad på nolltid.

Gör en planlösning

För att förverkliga dina idéer behöver du först och främst en planlösning. Bestäm hur varenda yta i garaget ska utnyttjas och vad som behöver göras för att åstadkomma förändringarna. Du kan enkelt skissa en planlösning med hjälp av gratis programvara eller göra det på traditionellt sätt med papper och penna. I vilket fall som helst handlar det om att ha en plan för hur du vill att det färdiga projektet ska se ut och vad du behöver göra för att uppnå det.

Rensa och sortera

Därefter ska du rensa ut garaget så att du kan göra om det och eventuellt renovera om det är din plan. Med ett tomt garage kan du bättre visualisera slutprojektet och slipper förhålla dig till röran.

Börja med att packa saker i lådor och bestäm sedan vad du ska slänga och vad du ska behålla. Om du har tid och energi föreslår vi att du säljer det som är av värde och som du ändå inte vill behålla. Kom ihåg att sortera det du väljer att slänga.

Maximera förvaringsmöjligheterna

Nu när du förhoppningsvis har städat upp i garaget kan du påbörja det roliga! Om du inte ska renovera kan du nu börja fundera på hur du kan maximera förvaringsmöjligheterna för att frigöra utrymme och få ditt garage att se ut mer som en verkstad. Det kan du till exempel göra genom att hänga upp smarta förvaringshyllor på väggen, så att du får mer golvyta utan att behöva skära ner på antalet verktyg och annan utrustning som du behöver.

Gör plats för och installera eluttag

Det är lätt att förbise eluttag när du bygger om garaget. Men när projektet väl är färdigt kommer du att ångra dig om det inte finns tillräckligt med uttag för verktyg och annat viktigt. Därför är det faktiskt bättre att installera fler uttag än du tror att du behöver. Se bara till att du anlitar en certifierad elektriker om du inte är det själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Garage