Ny panel på den gamla garageporten

Om den gamla garageporten är sliten och ser förfärlig ut, så är det inte nödvändigt att byta ut den. Vi nöjde oss med att klä den med ny panel.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 helg
Pris
1.000 kronor

Intro

Den gamla garageporten var helt enkelt så ful att den skämde hela kvarteret och grannande blängde snett när de gick förbi. Men tekniskt sett var formen god med bl.a. välfungerande gångjärn. Men utseendet …

Porten har ingen karm utan gångjärnen sitter fast på väggen. Men den metod vi använder för renovering kan användas på de flesta portar av trä. Först tar vi bort allt som sticker ut på porten så att vi får en plan yta. På denna fäster vi en ram av lister vars uppgift är att skapa ventilation bakom den nya panelen. Listerna placeras så att skruvarna får fäste i portens bärande delar.

Utanpå ramen av de tunna listerna fäster vi sedan den nya panelen (pärlspont), som grundas och målas innan den skruvas fast.

FÖRE

EFTER

Instruktion

01
Klart för ny panel 5 Steg

Innan du skruvar fast något på den gamla garageporten ska du ha en ren och plan yta att arbeta på. Handtag och andra delar som sticker ut ska tas bort. Kolla sedan noga att allt trä verkar helt och starkt. Om några delar är rötan-gripna ska de förstås bytas ut. Därefter kan du tvätta hela porten.

Pärlsponten monteras lodrätt, och för att undvika att de nedre ändarna rötskadas fäster vi en liggande offerbräda. Eftersom den sitter utsatt nära marken väljer vi tryckimpregnerat trä. Mellan offerbrädan och panelen håller vi sedan ett avstånd på 5 mm för att det inte ska sugas upp fukt i kortändarna.

1

Samtliga delar på porten som sticker ut tas bort, även ramen runt fönstren och glasen. Därefter tvättar vi med fasadtvätt, som får bort mögel och smuts. Skadade delar ska bytas ut.

2

Längst ner på porten monterar vi en offerbräda av tryckimpregnerat trä. Brädan sitter precis ovanför marken och är därför utsatt för snö, regn och jordstänk. Det är lättare att byta denna bräda än att byta hela panelen om det uppstår röta.

3

Avståndslister fästs på porten. De placeras så att skruvarna får tag i bakomliggande reglar. Listerna är 12 x 25 mm och ser till att ventilera baksidan av pärlsponten, som också är 12 mm tjock och därmed sticker ut 2 mm över of erbrädan.

4

Nu är det dags att kapa pärlsponten. Vi vet ju hur långa brädorna ska vara och hur många som går åt, så nu handlar det om att arbeta på löpande band.

5

Samtliga brädor grundas och målas, men först ska alla kvistar strykas med kvistlack. Varje kvist ska strykas minst två gånger för annars finns risk att den svettas kåda om solen ligger på. Kådan missfärgar i så fall den målade ytan.

02
Sätt upp panelen 5 Steg

Pärlsponten sätts snabbt på plats. Den enda anpassningen är den sista brädan, som eventuellt måste klyvas för att få plats. Kolla under tiden att dörren kan öppnas utan att panelen tar emot.

Längst upp på porten sätter vi en smal, vågrät list som eliminerar ev. ojämnheter på kortändarna. Eftersom vi här har en dubbelport, sätter vi också en lodrät list i mitten (men bara på den ena dörren). Den ska vara gul som panelen men längst ner målar vi den grå som offerbrädan. Foderlister och prydnadslister måte passas till noga. Vi fick t.ex. fasa kanten på den övre listen för att kunna stänga dörren.

1

Den första brädan fästs på gångjärnssidan. Kolla genast om den är i vägen när du öppnar porten! Fäst först täcklisten på sidan (eller på karmen). Håll avstånd mot of erbrädan med en listbit.

2

Följande brädor knackas på plats innan de skruvas fast. Använd en bort-sågad bit av pärlsponten som slagkloss så att sponten inte skadas.

3

Den sista brädan måste sågas till för den är för bred. Mät och såga till brädan innan den sätts upp.

TIPS: Brädan får gärna vara någon millimeter för bred, för den måste säkert ändå hyvlas lite när den är på plats.

4

Till sist fäster vi kantlister och foderlister. I stället för att fästa foderlisterna med en traditionell gerad fog har vi valt att såga till den övre med lite snickarglädje. Vi måste dessutom fasa av den nertill för att kunna öppna dörren.

5

Listen mitt på dubbelporten målas när den har satts upp, för då blir det lättare att få en exakt gräns mellan gult och grått.

Material

• 1 offerbräda, här 22 x 145 mm tryckimpregnerad furu
• Panel, här 12 x 95 mm pärlspont
• Avståndslister, här 12 x 38 mm trä
• Foderlister
• Kantlister/dekorlister
• Fasadtvätt
• Kvistlack
• 4 x 45 och 4 x 55 mm skruvar
• Träolja
• Färg eller utelasyr

Specialverktyg

• Kap- och geringssåg

Tidsförbrukning

Du kan bli klar på en helg om färg eller lack torkar snabbt.

Pris

Cirka 1000 kr.

Svårighetsgrad

Om dörren saknar karm, kan det ta lite tid att anpassa panelen och foderlisterna. Annars ska man bara såga, måla och skruva.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Garage