Ansiktslyftning för garaget

Om din garagedörr är sliten så finns det en lösning. För är bara ramen i dörrbladet hel och fin är det en smal sak att byta ut brädorna utan att plocka isär hela dörren.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
2.500 kronor

Intro

I stället för att ta bort dörren och kanske till och med plocka isär den – och få problem med att sätta delarna på plats – ersätter vi en handfull bräder i sänder. På så sätt hålls dörrbladet ihop under arbetet.

Vi har valt en beklädnad av profilerade lärkbrädor som sätts på klink, det vill säga med en liten överlappning. Och behandlas träet på rätt sätt tål det väder och vind i många år.

Längden på brädorna mäts direkt på dörren för de skall vara lika långa som de gamla. Antalet brädor beror på hur stor täckbredden för en bräda är. När du vet det räknar du ut det så här:

Så här räknar du ut antalet brädor:

  • Höjden på denna dörr är 210 cm. Täckbredden för en bräda är 13 cm
  • Lägg dessutom till 2 mm luft.

Dvs. 210 cm : 13,2 cm = 15,9 brädor, och det runder vi av till 16 brädor.

Det är förnuftigt att räkna med 0,2 mm luft per bräda så att träet kan röra sig.

Instruktion

01
Förberedelser 6 Steg

1

Brädorna kapas till rätt längd och eftersom de skall vara lika långa som de gamla är det lätt. Detta arbete bör utföras några dagar innan monteringen så att du hinner oljebehandla brädorna och så att oljan hinner torka.

2

Vi strök brädorna med infärgad träolja. Dels förlänger oljan träets livslängd, dels skyddar kulören mot uv-strålar samtidigt som den ger lite liv. Låt oljan få sugas in i brädorna ett par dagar. Glöm inte att behandla ändträet!

3

Ett vinkeljärn i vardera sidan på ramens insida ser till att ramen förblir vinkelrät och inte ändrar läge när vi plockar bort den utvändiga beklädnaden. Vippbeslaget förmår inte hålla dörren i läge så vinkeln är nödvändig.

4

För att ramen inte skall slå sig tar vi endast bort några brädor i sänder - cirka 50 cm - innan vi sätter på de nya brädorna. Eftersom vippbeslagen fortfarande sitter i dörren gäller det att vara försiktig när vikten minskas.

5

Den första brädan sätts på så att den sitter rakt och vågrätt på ramen. Om stenbeläggningen är ojämn eller sluttande kan det vara nödvändigt att såga till brädan så att den följer underlaget.

6

Nu markeras placeringen av brädorna på ramen. Även om några brädor skulle ha slagit sig lite så kommer de att sitta snyggt på dörren.

02
Ny beklädnad 5 Steg

1

Det är viktigt med en droppkant på den nedersta brädan för att regnvattnet skall droppa av och inte sugas uppåt - in i brädan.

2

Monteringen av följande brädor går rätt snabbt och lätt. Här fästs varje bräda med två rostfria och syrafasta skruvar (4,5 x 60 mm) i varje regel i ramen.

3

Vi använder en bräda som borrmall för att få alla skruvarna att sitta snyggt och i rak linje. Om man förborrar med ett borr som är 1 mm större än skruven gör det inget om träet krymper.

4

Det är lätt att montera brädorna. Man skall bara hålla ena sidan längs strecket och fästa en skruv. Sedan gör man likadant på den andra sidan innan man fäster resten av skruvarna.

5

Den översta brädan måste här göras lite ”lägre”. Det ordnas lätt med t.ex. sticksåg, fogsvans eller hyvel. Alla brädor till garagedörren kapades med kapsåg, men det går lika bra att såga för hand med vanlig fogsvans.

Material

28 x 145 mm lärkbrädor, klinkprofil:
• 16 brädor à 270 cm
• Syrafasta och rostfria skruvar, 4,5 x 60 mm
• Färgad träolja

Tidsförbrukning

1 dag + torktid för oljan

Pris

Cirka 2 500 kr

Svårighetsgrad

Om den bärande ramen är felfri är det lätt att byta ut beklädnaden (brädorna)

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Garage