Praktisk redskapsbod

Det ska vara gott om plats i den nya redskapsboden, men den får inte bli för stor och dominerande, bestämde vår läsare sig för. Med en klinklagd panel, som bryts av lodräta stolpar, skapade han en lätt och elegant fasa .

När man bygger en bod med en många meter lång fasad, är det viktigt att boden inte blir för tung eller klumpig att se på. Det hade Niels Mortensson räknat ut, men frågan var hur han skulle lösa problemet. För han skulle bygga en redskapsbod eftersom den behövdes. Det var han och hans hustru överens om.

En lösning var att fästa fasadbrädorna på klink från ena gaveln till den andra. Det ser snyggt ut, men kan lätt bli massivt eller dominerande på en liten tomt. Men klink-lagda brädor är snyggt, bara man kan bryta monotonin. Därför gällde det att hitta ett sätt att göra det på.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Gjut världens enklaste plintgrund

Lösningen var mycket enkel. I stället för att fästa brädorna på de stolpar som bär dem, placerades de mellan stolparna. På så sätt kom de lodräta stolparna att bryta de vågrätt-monterade brädorna på flera ställen, och det gjorde att intrycket av den knappt 10 kvadratmeter stora boden inte blev så tungt.

En annan smart lösning var att låta taket slutta mot tomten. Det innebar att man bara ser den lägsta delen av boden.

Boden delas alltså av de lodräta stolparna, och den yttersta delen lät man vara öppen, eftersom man ville använda den som cykelskjul. Men det är möjligt att även denna del förses med vågrät klinklagd panel för det visade sig att det både regnar och snöar in på cyklarna när det blåser.

Det tog cirka en vecka att bygga boden, som blev både praktisk och elegant.

12 frågor till niels

Var du tvungen att köpa nya verktyg?
Jag köpte en kap- och geringssåg och hyrde en manuell jordborr för att få hål i marken för stolparna.

Vilken del var jobbigast?
Det var att få satt ner stolparna tillräckligt djupt. Trots att jag hade jordborren var det besvärligt att göra 90 cm djupa hål.

Vad är du mest stolt över?
Att boden till slut fick ett så harmoniskt utseende. Jag lät taket slutta mot tomten för att inte göra boden för hög att se på.

Vilken är den bästa detaljen?
Jag är mycket stolt av den klinklagda fasaden, och jag tycker att det blev riktigt snyggt med stolpar som bryter brädorna.

Hur lång tid tog arbetet?
Det tog cirka en vecka att bygga boden, som senare har strukits med utelasyr och försett med några detaljer som t.ex. en spaljé.

Hade du någon medhjälpare?
Jag var lite osäker på hur takpappen skulle läggas, så jag fick en jobbarkompis att ställa upp när takpappen skulle läggas på.

Vad tycker din fru?
Hon är lika förtjust i boden som jag är. bl.a. för att vi fick plats för cyklarna i den.

Blev det dyrare eller billigare än vad du hade räknat med?
Jag kollade en mängd olika erbjudande på flera byggvaruhus, men de var inte tillräckligt stadiga eller billiga. Min lösning blev rätt billig och den är ändå mycket hållbar.

Skulle du göra något annorlunda, om du fick det?
Ja, om jag hade satt vägg på den sista delen hade cyklarna stått torrt när det regnar.

Har du ett gott råd till andra som vill göra något liknande?
Hyr en borr med motor. Den kan användas i sandig och lerig mark.

Hur duktig är du, om nybörjaren får 1 och experten får 10?
En gissning är att det handlar om en 6.

Vad blir ditt nästa projekt?
Jag tror att jag ska panela även den sista delen av väggen, och det ska göras innan vintern kommer så att cyklarna står skyddade.

De bärande stolparna är en del av utseendet

Genom att låta de bärande stolparna i regelstommen vara synliga, bryts fasaden i fjera mindre sektioner. Taket sluttar in mot tomten och därför verkar boden lägre. De klinklagda brädorna ger ett elegant utseende, och även på regelstommen syns att man har varit noggrann med detaljerna.

Multimedia

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Förråd