Träskelett till uthus

Här ska vi bygga ett uthus på 2,8x4,5 m. Huset ska innehålla två rum. Ett litet på 4 kvm och ett större på cirka 9 kvm. De sex bärande stolparna av 100x100 mm tryckimpregnerad furu har grävts ner på 100 cm djup och gjutits fast i betong. Den här konstruktionen kan användas till allt från uthus och cykelskjul till garage och carportar.

Här ska vi bygga ett uthus på 2,8x4,5 m. Huset ska innehålla två rum. Ett litet på 4 kvm och ett större på cirka 9 kvm. De sex bärande stolparna av 100x100 mm tryckimpregnerad furu har grävts ner på 100 cm djup och gjutits fast i betong.

Den här konstruktionen kan användas till allt från uthus och cykelskjul till garage och carportar. Stolparna är medvetet något högre än vad de egentligen ska vara. Därmed kan man såga till dem exakt när väl de bärande takbjälkarna ligger på plats.

Hantverkaren börjar med att ta ut högsta punkten. Det gör han med en lång rätbräda och ett vattenpass. Här är all någorlunda plant, så hantverkaren bestämmer sig för att placera bottenbjälkarna 5 cm över marken, mätt från den yttersta bakre hörnstolpen.

Han mäter upp till den första bottenbjälken. Det gör man enklast genom att lägga upp bjälken mot stolparna och markera direkt på virket. Bjälken sågas till av tryckimpregnerat virke 50x100 mm. När bjälken är tillsågad kontrolleras först att den passar i längd.

Det gör den och nu skruvas det på ett par vinkelbeslag undertill.Alla bjälkar förstärks med vinkelbeslag som är 82x62x2x40 mm samt förstärkta med en knäck på mitten. De monteras i varsin ände av bjälken med 5x40 mm ankarskruvar.

LÄS OCKSÅ: Vinkelbeslag: Bygg med vinkelbeslag

Bjälkarna måste fästas så att det finns plats för träbeklädnaden. Och eftersom uthuset ska kläs med plankor i dimensionen 19 mm som sätts i två lager ska avståndet från bjälken till stolpens ytterkant var 38 mm.

Ankarskruvar håller fast beslaget bättre än vanliga skruvar eftersom den ovala halsen gör att de kilas in i hålen på beslagen. Beslagen vänds med den långa tungan på bjälken och den korta på stolpen. Därmed hamnar skruvarna så långt bort som möjligt från ändträet, vilket minskar risken för sprickbildning.

Sedan vänds bjälken med beslagen neråt, vilket ger bäst stöd. För att få samma höjd på andra sidan kan du lägga upp ett vattenpass och väga in nästa bjälke. Går det inte att kolla av höjden med ett vattenpass måste man rita in placeringen så att man är säker på att bjälkarna sitter i våg.

Använd en vinkelhake för att få allt rätt.När de fyra bottenbjälkarna sitter ska väggreglarna på plats. Det gör man på samma sätt som med övriga bjälkar. Alltså med vinkelbeslag.

Vi har valt att placera påföljande väggregel 90 cm över bottenbjälken, vilket hantverkaren markerar på alla fyra stolparna. Samtidigt mäter han upp för den övre regeln, som ska sitta 180 cm upp från bottenbjälken.

Reglarna är i samma dimension som bottenbjälkarna och de fästs mitt på stolparna, enligt samma princip som bottenbjälkarna – alltså 38 mm in från stolparnas utsidor, så att det finns plats för träbeklädnaden.

Nu är det bara att mäta upp, såga till reglarna och montera beslagen och göra fast allt i träkonstruktionen. Den översta regeln bak ska fällas in i stolparna. Därför markerar hantverkaren 180 cm – den höjd stolpen ska kortas ner till.

Här används en fogsvans för att kapa stolpen. Man kan också använda en sticksåg, men den är svårare att styra rätt när man ska kapa till en så här kraftig stolpe vinkelrätt. Nu är de båda yttre stolparna tillsågade i rätt höjd.

För att vara helt säker på att den mittersta stolpen också kapas i rätt höjd mäter hantverkaren med hjälp av en lång planka. Genom att fästa den på de yttre stolparna kan han vara säker på att få exakt rätt mått för infällningen på mittenstolpen.

Därpå markerar man bara med hjälp av en vinkelhake och kortar stolpen till 180 cm höjd från bottenbjälken. Nu ska stolparna tas ur så att det blir plats för takbjälken. Eftersom bjälken är 50x100 mm måste urtaget vara 5 cm djupt och 10 cm högt.

LÄS OCKSÅ: Vilken balksko ska jag välja?

Stolpen markeras runt om och för säkerhets skull också i toppen. Övriga stolpar markeras också på samma sätt.Nu kan hantverkaren börja såga uppifrån. Då ser han alla markeringar och kan såga helt rätt.

Han sågar inte helt ner i botten utan växlar till det vågräta snittet. Då får han ett rent och fint snitt när han avslutar med att såga uppifrån.

När alla stolpar är tillsågade kan bjälken läggas på plats. Här använder vi två bitar, som fogas ihop på den mittersta stolpen.bjälken görs fast med 5x90 mm rostfria skruvar.Nu är skelettet till uthuset klart för fortsättningen – montering av taksparrar och läkt.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Byggnader