Bygg ditt eget cykelgarage på skenor

Här får du en kreativ lösning för förvaring av cyklar: ett cykelgarage som du kan dra ut på skenor. Själva garaget består av skivor på en lätt trästomme.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En vecka
Pris
10.000 kronor
Bygg ditt eget cykelgarage på skenor

Dra ut lådan. Ställ in cykeln. Stäng och lås cykelgaraget.

Intro

Ett cykelgarage är en genial lösning om du gärna vill förvara din cykel bakom lås och bom, och samtidigt skydda den mot väder och vind men inte har plats för ett förråd. Många väljer också att förvara sina dyra cyklar inomhus. Men vill du gärna ha cykeln ute och få lite extra plats i tvättstugan så bör du läsa vidare.

Parkera cykeln i garaget

Dyra cyklar är ett lätt och eftertraktat byte för tjuvar, men om du bygger ett avancerat garage med en vagn på skenor kan cykeln, mopeden och barnvagnen lätt placeras på vagnen, skjutas på plats och låsas in i cykelgaraget.

Avancerat cykelgarage

Det är lika bra att erkänna det direkt: Det finns enklare sätt att väderskydda sin cykel än att bygga ett cykelgarage med skenor, så att man kan ställa sin cykel på en vagn, som skjuts in i en låg, vädersäker box och låses med ett carportbeslag. Men en av våra byggexperter föll pladask för det eleganta cykelgaraget när han såg det på nätet.

Mer än ett låst cykelgarage

Han föll inte för cykelgaraget bara för att det faktiskt gör det möjligt att få riktigt god ordning på hela familjens cyklar, utan även för att cykelgaraget passar perfekt i en trädgård där det inte finns plats för ett vanligt förråd

Cykelgarage för annat än cyklar

Det finns massor av möjligheter att inreda, och därmed skräddarsy cykelgaraget till annat än bara cyklar. Cykelgaraget kan även anpassas efter barnvagnar och utomhusleksaker med mera.

Ett utmanande gör det själv-projekt

Det är inte helt enkelt att bygga ett skensystem, utforma och inreda en vagn och bygga tak och väggar till den. Men följer du vår experts detaljerade steg för steg-vägledning för det häftiga cykelgaraget, kan de flesta erfarna gör det självare klara av det. Du får en komplett materiallista för projektet. Det tar en vecka att bygga cykelgaraget. Lycka till.

Instruktion

01
Skenorna till vagnen med cyklar 5 Steg

Skenorna leder vagnen säkert in och ut ur garaget. Jag har byggt den lilla anordningen av jatoba-terrassbrädor till sliprarna och med spår av ett par kraftiga aluminiumvinklar.

De 145 mm breda brädorna kapas i längden, så att slipersen blir 7 cm bred och inte för klumpig.

Två av sliprarna är längre än de övriga, så att de kan hålla ihop garagets sidor vid öppningen och den stängda gaveln. Det hjälper till att säkra att delarna inte kan tas isär så lätt om någon vill bryta sig in.

Cykelgarage 1

Terrassbrädorna delas på längden i mittlinjen med en cirkelsåg och sågas upp till sliprar (T) och styrklossar (U).

Bygga Cykelgarage: Skenorna till vagnen med cyklar 2

Styrklossarna (U), som ska hålla skenorna, sågas ut och förborras. Det borras två hål i varje, och som vanligt går det lättare om du gör en liten mall (X) att borra genom. Alla hål ska försänkas.

Bygga Cykelgarage: Skenorna till vagnen med cyklar 3

Sliprarna (T) förses med två styr klossar var (U). Skenorna (V) ska skruvas in i träklossarna, inte ner i sliprarna.

Bygga Cykelgarage: Skenorna till vagnen med cyklar 4

Skenorna (V) sågas ut. Vinkelprofilen som mäter 40 x 40 mm och är av 4 mm aluminium, sågas upp till två skenor på 4 m. vardera. Snittet rundas av med en fil.

Bygga Cykelgarage: Skenorna till vagnen med cyklar 5

Skenorna (V) skruvas fast på sliprarna (T) via styrklossarna (U). Till varje sliper borrar jag ett 4 mm hål i skenans lodräta del och försänker hålet, så att skruven linjerar med skenan. Borra hål i skenan var 40 cm.

02
Garaget som vagnen körs in i 10 Steg

Garagets fasta del bygger jag upp över tre ramar, en till gaveln och två till sidorna. Ramarna byggs ihop av 45 x 45 mm hyvlade lister med runda kanter – de kallas reglar på brädgården – med tryckimpregnerade 95 x 45 mm reglar, där de är i kontakt med marken.

En enkel plywoodskiva räcker till taket, men det blir inte särsklit mycket kvar. Den skyddas med takpapp och aluminiumbeslag. Det är lite av ett pussel, där du måste se till att vattnet alltid kan föras vidare ned.

Bygga Cykelgarage: Garaget som vagnen körs in i 1

Såga ut alla reglar till ramarna, och såga ut för bladfogningar i hörnena. Vinkeln på taket är cirka 7 grader.

Bygga Cykelgarage: Garaget som vagnen körs in i 2

Ramarna byggs var för sig med skruvar och evt. lim. Jag försäkrar mig om att delarna ligger exakt i förhållande till varandra genom att spänna upp dem på en skiva.

Bygga Cykelgarage: Garaget som vagnen körs in i 3

Skruva ihop hörnena, när alla 4 sidor är utsågade de passar ihop. En bit vinkeljärn förstärker sammanfogningen.

Bygga Cykelgarage: Garaget som vagnen körs in i 4

Kompositbrädorna monteras. Skruva först fast den yttersta brädan i varje sida, så att den sticker ut 55 mm från ramen, och beräkna sedan avståndet mellan brädorna för att sätta panel. Överlappa minst 2,5 cm.

Bygga Cykelgarage: Garaget som vagnen körs in i 5

Brädorna fästs så att de sticker ut en liten bit från ramen och kapa till sist med en sänksåg på skena. Använd en billig klinga och såga utomhus med andningsmask. Dammet sopas sedan av.

Bygga Cykelgarage: Garaget som vagnen körs in i 6

De inklädda sidorna fästs med 5 x 80 mm skruvar. Det förborras i slutstycket. Framtill sammanfogas garaget tillfälligt med en bräda i toppen och en i botten.

Bygga Cykelgarage: Garaget som vagnen körs in i 7

Kolla att alla garagets hörnen är vinkelräta genom att mäta bägge diagonalerna. Är de två måtten lika långa är huset i vinkel.

Bygga Cykelgarage: Garaget som vagnen körs in i 8

Takskivan (J) sågas ut och görs fast i väggarna. Taket förstärks halvvägs och i kanten med reglar (G och H), som skruvas från ovansidan. Överkanten på den främre förstärkningen (H) sågas snett av i 7 grader.

Bygga Cykelgarage: Garaget som vagnen körs in i 9

Intäckningarna spikas fast i kanten. Först spikas takfoten fast, och sedan vindskivorna på de andra sidorna. Använd korta galvaniserade pappspik. Hörnena klipps till med en plåtsax och viks på plats

Bygga Cykelgarage: Garaget som vagnen körs in i 10

Takpappen limmas på. Kanterna limmas med två ränder takpappskilster ovanpå aluminiumprofilerna. En borstlist med 15 mm borst skruvas fast fram på öppningen, 3,5 cm från kanten, så är garaget klart.

03
Vagnen för cyklarna byggs 8 Steg

Vagnen som kör på skenorna in och ut ur garaget byggs så att den är lätt att komma åt, även när den är utdragen. Plywoodskivans botten täcker jag med en platsmatta, innan delarna sätts ihop. Både gaveln och sidan målas innan vagnen monteras.

Fronten klär jag precis som garaget med komposit brädor. Här får jag skära till ett par brädor i sidorna för att få sakerna att gå ihop. De smala styckena monteras i sidorna och ovanpå borstlisten i hela dörrens höjd.

Bygga Cykelgarage: Vagnen för cyklarna byggs 1

Hjulen skruvas fast på botten (K), så att de sitter 2 cm från kanten och 12 cm från sidan. Sista måttet rättas efter avståndet mellan skenorna (T). Förborra för de rostfria skruvarna. Deras spetsar kapas ovanifrån.

Bygga Cykelgarage: Vagnen för cyklarna byggs 2

När hjulen är på, ska botten naturligtvis testas. Hjulen ska köra mitt på skenorna. Vagnen ska precis nudda borsten.

Bygga Cykelgarage: Vagnen för cyklarna byggs 3

Bottenplattan (K) täcks med en plastmatta. Gör först fast mattan längs den ena långsidan med häftpistol. Sträck ut den på ovansidan, och häfta fast de andra sidorna.

Bygga Cykelgarage: Vagnen för cyklarna byggs 4

Väggen (L) och gaveln (M) kapas, rundas och målas. Det är betydligt enklare att komma åt att måla nu.

Bygga Cykelgarage: Vagnen för cyklarna byggs 5

Ramen till den klädda gaveln monteras och skruvas fast i botten underifrån. Först fixeras den med tvingar. Förborra, och gör fast med 4 skruv, 4,5 x 60 mm.

Bygga Cykelgarage: Vagnen för cyklarna byggs 6

Väggen (L) skruvas på med 4,5 x 50 mm skruv. Innan gaveln (M) skruvas på borrar jag en rad 3 mm hål i undervagnen 10 mm från kanten för skruvarna.

Bygga Cykelgarage: Vagnen för cyklarna byggs 7

Gaveln (M) görs fast. Väggen (L) hålls i vinkel med en bit maskeringstejp, medan jag tar det sista måttet för tillpassningen av det 35 cm breda ändstycket. Gaveln (M) kortas av och skruvas fast i väggen (L).

Bygga Cykelgarage: Vagnen för cyklarna byggs 8

Gaveln kläs in med kompositbrädor. De smala styckena monteras i sidorna och ovanpå borstlisten i hela dörrens höjd. Det ska förborras för alla skruvar i kompositbrädorna.

04
Vagnen byggs och ställs in i garaget 7 Steg

Vagnen konstruerar du helt efter dina egna behov. Jag bygger den för cyklar och cykeltillbehör så som hjälmar, pumpar och lampor. Kanske har du större behov av en plats för barnvagnen, eller kanske är det dina trädgårdsverktyg som du gärna vill kunna förvara torrt och bakom lås och bom.

Låshandtaget är till för en carport och godkänt som ett säkert lås enligt de flesta hemförsäkringar.

Bygga Cykelgarage: Vagnen byggs och ställs in i garaget 1

Precis mitt i dörren borras hål för ett carportbeslag. Hålet är 25 mm i diameter, och det finaste hålet får du med en hålsåg.

Bygga Cykelgarage: Vagnen byggs och ställs in i garaget 2

På baksidan görs carportbeslaget fast med försänkta bultar och specialskenor, som ger låskolven möjlighet att röra sig fritt fram och tillbaka.

Bygga Cykelgarage: Vagnen byggs och ställs in i garaget 3

Jag stabiliserar vagnen med en vinkel, en standard hyllkonsol från t.ex. Biltema. Om du konstruerar din vagn annorlunda har du kanske ingen användning för den.

Bygga Cykelgarage: Vagnen byggs och ställs in i garaget 4

Mellan vagnens ändstycken sätter jag en lång järnstång i ett par träklossar. Mot dem kan cyklarna lutas utan att repas med skumgummi runt järnstången.

Bygga Cykelgarage: Vagnen byggs och ställs in i garaget 5

På sidan sätter jag krokar, som kan användas till cykelhjälmar och andra cykeltillbehör.

Bygga Cykelgarage: Vagnen byggs och ställs in i garaget 6

Hela härligheten kan snabbt demonteras och monteras igen. Det är lättast att börja med skenan när garaget ska monteras.

Bygga Cykelgarage 7

Det garaget rymmer lika mycket som ett litet cykelförråd, men tar inte alls lika mycket plats framför det låga huset.

Material

Garaget
45 x 45 mm reglar:

 • 4 korta hörn (A) à 114 cm
 • 2 långa hörn (B) à 140 cm
 • 2 övre lister (C) à 222 cm
 • 2 mellanlister (D) à 211 cm
 • 3 gavellister (G) à 104 cm
 • 1 gavellist (G1), 95 cm

45 x 95 mm tryckimp. reglar:

 • 2 bottenlister (E) à 220 cm
 • 1 gavellist (F), 104 cm
 • 1 takfront (H), 104 cm

18 mm takplywood:

 • Diagonal stag (N) à 40 x 16 cm
 • Tak (J), 119 x 229 cm

I övrigt:

 • 250 svarta fasadskruvar
 • 16 stk. 19 mm kompositbrädor, 360 cm långa
 • 1 rulle takpapp (Topsafe, 1 x 7 m) med lim och spik
 • 2 borstlist med 1,5 cm borst à 139 cm
 • 2 takfötter à 1 m
 • 7 vindskivor à 1 m

Vagnen
45 x 45 mm reglar:

 • 2 sidor (P) à 116,5 cm
 • Topp/botten (R), 101,5 cm
 • 1 tvärstag (S), 92,5 cm

21 mm plywood:

 • 1 botten (K), 210,5 x 101 cm

18 mm plywood:

 • 1 vägg (L), 83 x 210,5 cm
 • 1 gavel (M), 135 x 35 cm

I övrigt:

 • Golv av grå filt
 • Kantförstärkning, m (rest från skena)
 • 6 hjul
 • Konsol
 • Krokar, galvaniserat rör, klossar, rörisolering o.dyl. till inredning av vagnen
 • Låsbeslag till garageport
 • Låshandtag

Spåren
21 x 145 mm terrassbrädor i jatoba:

 • 8 slipers (T) à 96 cm
 • 2 slipers (T1) à 104 cm
 • 20 styrklossar (U) à 5 cm

I övrigt:

 • 2 skenor (V) à 4 m (40 x 40 mm aluvinkel)

Tidsförbrukning

En vecka.

Pris

Priset är ca. 10.000 kr. Du kan spara upp till 2.000 kr. genom att klä garaget med plywood istället för kompositbrädor.

Svårighetsgrad

De enskilda momenten är ganska enkla, men de är många. Och så förutsätter anvisningen att du har god erfarenhet och t.ex. själv väljer lämpliga skruvar och liknande.

Ritning

3D-modell

Cykelskjul

Bygga Cykelgarage: Ritning
3D-modell

Smart system på skenor

Om du tittar in under utdragslådan kan du se de smarta skensystemen.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

TEKNIK: Montering av vinkelbeslag

Vänd beslaget rätt och gör fogen optimalt stark

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Cykelskjul