Handfatets mått ritas upp med hjälp av ett vattenpass. Då kan göra det precis hur stort du vill.Det är lätt att arbeta i såna här skivor. Här använder vi en vanlig fogsvans, som utan problem sågar sig igenom skivan.
När du sågat ut för handfatet vänds skivan upp och ner.En sträng lim läggs på över hela ytan. Limmet är särskilt avpassat för ändamålet och köps ihop med skivorna.
På den 100 mm tjocka skivan läggs nu en 20 mm skiva som alltså får fungera som handfatets botten. Skivan måste placeras exakt rätt från början eftersom limmet biter mycket snabbt.
När de två skivorna ligger kant i kant pressas de ihop ordentligt. För att det ska bli fall i handfatet och vattnet ska rinna undan kapar hantverkaren till fyra smala remsor på vardera 2 cm. Så tunna remsor bör skäras till med hobbykniv innan man sågar för att slippa skador i snitten.
Remsorna anpassas så att de kan läggas som en list hela vägen runt handfatets botten. Även remsorna görs fast med speciallimmet som användes för att sätta ihop de båda skivorna.
När bänken senare spacklas upp och kläs med plattor eller mosaik kommer vattnet naturligt söka sig neråt mot mitten, där avloppet placeras. Snickaren använder en 40 mm hålsåg.
Den diametern passar till de flesta avlopp på marknaden. Tumregeln är att man ska borra från båda hållen för att nå bäst resultat.
Bänken med handfatet är klar och nu återstår det att klä den med de kakel- eller klinkerplattor man önskar, samt foga konstruktionen.