Här är det problem med inloppsventilen, som inte stänger av även fast toalettcisternen är full. För att kunna öppna cisternlocket måste man först ta bort spolknappen. Knappen trycks ned helt och hållet i ena sidan och kan sedan dras av. Plastskruven lossas och spolknappsmekanismen kan plockas bort.

Nu, när spolknapparna är borta, kan locket lyftas av. Innan rörmokaren fortsätter stänger han av vattnet till toaletten. Tillvattnet forsar genom den lilla vita slangen – tilloppsröret. Röret plockas bort genom att man vrider det ett kvarts varv och dra det ur låsmekanismen.

Kalk och annat skräp plockas bort och slangen spolas ren genom att man öppnar vattenventilen igen helt kort. Nu plockar rörmokaren av flottören och kontrollerar samtidigt att den kan röra sig fritt.

När flottören är borta tar man också bort inloppsrörets avstängningsventil. Mekanismen ska stänga vattnet när cisternen är full och det är viktigt att den sluter helt tätt mot inloppsröret. Smuts och skräp som fastnat i ventilen plockas bort. I vissa fall kan man tvingas att helt byta ut ventilen.

Ofta kan det vara den lilla o-ringen runt ventilen som har gått sönder. Inloppsventilen monteras ihop på samma sätt som den plockades isär och rörmokaren öppnar åter vattenventilen.

Innan rörmokaren slutligen monterar ihop toalettstolen kontrollerar han att flottören och resten av avstängningsmekanismen fungerar som den ska. Nu kan locket åter sättas på plats och spolknappen monteras. Toaletten läcker inte längre och vattenåtgången har reducerats rejält, och inte minst har vattenräkningen minskat med flera tusenlappar.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Se upp så att du inte förstör golvvärmen!

När du monterar en ny toalett kan du antingen limma eller skruva fast den. Om du väljer att skruva fast den, och ska borra i golvet, måste du veta exakt var golvvärmeslangarna sitter. Om du träffar en av slangarna kan du förstöra din golvvärme. Den elektriska golvvärmen kommer att kortsluta – den vattenburna kommer att gå sönder och du riskerar en vattenskada.

Den infraröda termometern hjälper dig!

När du ska ta reda på exakt var värmeslangarna till golvvärmen sitter kan du använda en infraröd termometer. Du pekar med laserpunkten, och där det är varmast sitter värmeslangarna.

Just nu får du en infraröd termometer tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 49,50 kronor + 39,50 kronor i porto och exp. avg. Du sparar 597 kronor.

Ja tack: Jag vill se erbjudandet och läsa mer om den infraröda termometern!

Här kan du se en video av hur den infraröda termometern fungerar: