Gästtoalett på under 2 m²

Du behöver inte mycket plats för att bygga ett av husets viktigaste rum: gästtoaletten. Vägghängd toalettstol, inbyggd cistern och bänkhandfat sparar plats och gör rummet väldigt lättstädat. Bygg det själv på en vecka.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 vecka
Pris
15.000 kronor

Intro

Vi känner alla till de stora, lyxiga toaletterna som mer påminner om en spa-avdelning på ett finare hotell än en toalett i en vanlig bostad. Men man klarar sig bra på enklare lösningar än så.

I denna beskrivning visar vi hur vi bygger en liten gästtoalett på bara 2 kvadratmeter.

Vi monterar en dold cistern med en vägghängd toalett som gör att rummet även blir lättstädat.

Instruktion

01
Tätskikt 3 Steg

I vår lilla gästtoalett finns varken dusch eller golvbrunn. Du måste ändå sätta tätskikt på golvet och låta det gå 50 mm upp på väggen.

Här får du en kort introduktion till arbetet med tätskiktet. Det består i all sin enkelhet av ett vattentätt membran som ser till att det inte kan tränga ut vatten i husets konstruktion.

På vår hemsida hittar du flera detaljerade beskrivningar på hur du fuktspärrar - steg för steg.

1

Alla ytor primas så att tätskiktet vidhäftar bra. Kom ihåg att alla produkter som du använder ska komma från samma tillverkare. Då vet du att de fungerar tillsammans.

2

Alla skarvar armeras. Först påförs tätmembran, sedan trycks armeringsnät ner i massan, och till sist påförs ännu ett lager tätmembran ovanpå.

3

Tätmembranet rollas på väggar och golv med en roller. Du måste rolla över hela ytan i två täta lager, så att membranet blir tjockt och 100 % vattentätt.

02
Bygg stommen till bänken 5 Steg

I det lilla rummet finns det inte plats för skåp och ett stort handfat. Istället bygger vi en vägg-till-vägg-bänk av samma stålreglar som används att regla upp innerväggar med. Reglarna kläs med fiberarmerade cementgipsskivor (här från Knauf, men det finns andra tillverkare också). Skivorna är gjorda för våtrum och suger inte åt sig fukt.

Börja med att mäta och markera på väggarna var stålreglarna ska sitta. De flesta väggar är lite sneda, så mät från vägg till vägg - både fram och bak.

1

Kapa de nedersta delarna (U-profiler) med en vinkelslip efter dina mätningar. Kapa dem ett par mm för korta och ta därefter bort graderna (de råa och ojämna kanterna).

2

Sätt tätningsband på de reglar som ligger mot golv och väggar. Bandet hindrar rörelser och ljud från att fortplanta sig från metallkonstruktionen till huset och tvärtom.

3

Fäst två U-profiler vid golvet. Den ena längs väggen, den andra ute vid bänkens framkant. Reglarna fästs med skruv eller som här med spikplugg. Förborrning görs genom regeln och ner i underlaget.

4

Fortsätt med de stående C-profilerna. De kapas, sticks ner i U-profilerna på golvet och fästs med spikplugg på samma sätt som U-profilerna.

5

Sätt U-profiler på väggarna och se till att de är vågräta, innan du sätter C-profiler på högkant in i spåret. Fäst de olika reglarna med skruvar eller - ännu bättre - med en fixertång för stålreglar.

03
Klä bänken med kakel 7 Steg

Kakelplattorna på bänken måste ha ett stabilt underlag, som inte kan röra sig. Därför använder vi fiberförstärkta cementbaserade våtrumsskivor som kan kapas med en hobbykniv (raka snitt) och en cirkelsåg med karbidblad eller diamantskärare (rundade snitt).

Skivorna väger 11-12 kg stycket och fästs i stålreglarna med specialskruv som går genom skiva och stål utan förborrning.

Välj reglar, skivor och skruv från samma tillverkare, så vet du att de fungerar tillsammans.

1

Själva bänkskivan mäts upp och kapas. Raka snitt kan du lätt göra med en hobbykniv - sedan knäcker du bara skivan som en normal gipsskiva.

2

Skruva fast bänkskivan med specialskruv. Det finns skruvar som kan borra genom cementskivor och stålreglar. Med dem slipper du förborra och sparar tid - och pengar till nya borr.

3

Hål för tappvatten och avlopp sågas ut med en sticksåg. Markera, borra ett hål och såga ut med sticksågen. Använd ett blad som är gjort för att såga i hårda skivor, t ex Bosch Fiber Plaster-blad.

4

Montera en skiva på bänkens undersida. Den bidrar till att stabilisera bänken. Arbetet görs på samma sätt som med skivan på ovansidan - kom dock ihåg att såga ut hål för vatten och avlopp först.

5

Sätt speciallim på skivans framkant. Limmet (en så kallad fogmassa) ska hålla fast bänkens framkant och täta skarven mellan skivorna, så att det inte tränger in vatten i bänken med tiden.

6

Framkanten monteras. En skivbit limmas och skruvas fast som framkant och överflödigt lim skrapas av med en spackel. Nu återstår bara att sätta upp den skiva som ska utgöra bakväggen under bänken.

7

Bakväggen monteras när hål har borrats för vatten och avlopp. Använd en hålsåg som är gjord för cementskivor. Skivan skruvas fast i stålreglarna på samma sätt som de andra skivorna.

04
Montera den dolda cisternen 7 Steg

Cisternen till den vägghängda toaletten sitter på en ram som ska byggas in bakom väggen. Utanpå ska sättas samma slags skivor som har använts till bänken, på en stomme av stålreglar.

Ska rummet våtrumsäkras är det viktigt att komma ihåg att våtrumsmembranet ska fortsätta in bakom väggen som döljer cisternen. Det hjälper inte att resten av golvet är tätt om cisternen läcker och golvet under den inte är våtrumssäkrat.

1

Ramen lyfts in på plats. Inbyggnadsenheten kommer monterad, så cisternen sitter redan på plats. Tappvatten och avlopp har VVS-aren redan installerat - gör det inte själv!

2

Höjden ställs in. Fötterna justeras på höjden och spänns fast ordentligt. Det är även nu som sitthöjden på toalettstolen ställs in. Det är en bra idé att i förväg ha mätt upp vilken höjd du föredrar.

3

Ramen justeras så att den står vågrätt och lodrätt åt alla håll. Det är viktigt för att förebygga att toaletten står och rinner.

4

Ramen skruvas fast. Enheten levereras normalt med speciella bultar som används för att fästa ramen i både vägg och golv. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner.

5

Ram och cistern byggs in. Vi använder samma sorts stålreglar som vi använde till bänken. Kom ihåg att ovansidan ska gå att lyfta av för inspektion/reparation.

6

Skruva på fronten när du har borrat alla de nödvändiga hålen för vatten och avlopp. Gör också ett hål för spolknappen. Alla hål markeras och borras från baksidan.

7

Alla skivor grundas. Efter 12 timmar har fogmassan härdat och överflödig fogmassa kan slipas bort. Alla skivor primas, så att de är redo för kakel eller puts och färg. Använd en långluggad färgroller till primern.

05
Lägg stora klinker på golvet 5 Steg

Innan du börjar lägga klinker på golvet är det en god idé att göra en provläggning, så att du kan se hur det blir. Det ser t ex inte snyggt ut med en hel platta på den ena sidan och en väldigt smal bit på den andra.

Lägger du dessutom plattorna i förband (med förskjutna fogar) som här, krävs det också lite extra tankemöda. Men tag dig den tiden, för det lönar sig när rummet är helt färdigt.

1

Dra på kakellim med en tandspackel. Här är det viktigt att använda en storlek som påför den tjocklek på spackelmassa som passar till de klinker som du ska lägga. Fråga eventuellt där du köper plattorna.

2

Använd kakelkryss till fogarna. Kakelkryss finns i olika tjocklekar, så att du själv kan bestämma fogbredden. Ställ kryssen på högkant - då är det superenkelt att ta bort dem när limmet har härdat.

3

Använd en våtslip för att kapa plattorna. En våtslip ger ett väldigt snyggt snitt och den kan hyras t ex på byggmarknaden. Eller köp en billig modell och sälj den igen när du är färdig. Det är ibland det billigaste sättet.

4

Finslipa med ett multiverktyg. Ända inne i ett hörn kan du behöva efterbearbeta med multiverktyget med ett speciellt sågblad för kakel. Hål för rör borrar du med ett speciellt hålborr för kakel.

5

Var noggrann med passningen i hörnen. Avståndet till väggen ska vara detsamma hela vägen runt. Eventuella skevheter syns först när du har fogat, och då är det för sent att justera placeringen.

06
Sätt kakel på bänken 7 Steg

Bänkskivan på handfatsbänken består av en stor platta, och på väggen bakom handfatet sitter en likadan platta. På framkanten sätts två rader mosaik, men du kan mycket väl välja antingen väggkaklet eller golvklinkern här.

För att skydda kanterna på bänken skruvas först speciella hörnskydd på av rostfritt stål. De sticker upp lite, så att plattorna ligger på samma höjd som stålkanterna. Snyggt och praktiskt.

1

Skruva på hörnskydden. Stålskenorna skruvas på de två kanterna på bänken och på de utvändiga hörnen på väggarna, innan de kläs med plattor. Skruva inte i skruvarna så hårt att skenorna blir sneda.

2

Kapa plattan som ska ligga på bänken och lägg på den löst. Kolla så att plattan har samma avstånd till väggen hela vägen runt och att den ligger helt vågrätt.

3

Markera hål för vatten och avlopp på plattan. Det görs mest exakt nerifrån genom hålen i fibercementskivorna.

4

Såga ut hålet i plattan med en vinkelslip. Det kan vara en bra idé att skära genom plattan och ner i ett underlag av trä, så att “fyllningen” i hålet inte plötsligt ramlar ner och kanske får plattan att spricka.

5

Fördela kakellim på bänkens ovansida och lägg plattan på plats. Tryck fast den ordentligt, använd eventuellt en gummiklubba för finjustering. Kolla med vattenpasset så att plattan är vågrät åt alla håll.

6

Sätt upp baksidan. Kapa plattan och sätt kakellim på baksidan innan den lyfts på plats och trycks fast ordentligt. Tryck eventuellt något mot plattan som håller den på plats medan limmet härdar.

7

Klä framsidan. Sätt kakellim på frontskivan och tryck fast plattorna (här mosaik på nät) i limmet. Här är det smart att använda en putsbräda att trycka med, så att plattorna kommer i exakt samma nivå.

07
Kakel och puts på väggarna 8 Steg

Kakel från golv till tak är inte en bra idé i en liten toalett, eftersom det får rummet att se ännu mindre ut. Istället sätter vi kakel och avslutar med en mosaikrad och en skyddskena, så att det hela kommer i samma höjd som stänkplattan bakom handfatet.

Ovanför kaklet putsas väggen slät och målas med en våtrumsfärg som kan tåla vatten och rengöringsmedel.

1

Börja med skyddsskenan som markerar övergången mellan kakel och putsad vägg. Markera på väggen var skenan ska sitta och fäst den med kakellim. Skrapa bort överflödigt lim från väggen.

2

Sätt kaklet nerifrån och uppåt. Även här är det bäst att göra en provläggning (på golvet) så att du undviker smala bitar i ett hörn. Flytta kakelplattorna lite fram och tillbaka och markera sedan var de ska kapas.

3

Mosaikbården sätts till sist. Var noggrann med att fogen här inte blir bredare eller smalare än de andra fogarna. Det ger det snyggaste resultatet.

4

Tryck fast mosaiken med putsbrädan och ta bort eventuellt överflödigt lim. Använd en träpinne eller en tändsticka till de smala fogarna och se till att få med allt. Kakelkryssen tas bort nästa dag, när limmet torkat.

5

Nästa dag kan du foga. Kakellimmet ska ha härdat innan du fogar, annars är risken att du flyttar plattorna lite. Dra fogspackeln diagonalt över fogarna.

6

Väggarna ovanför kaklet spacklas. Här använder vi en spackelmassa som hör till systemet med väggskivor och stålskenor. Då vet vi att spackelmassan kan fästa på skivorna. Massan påförs med tandspackel.

7

Spackelmassan armeras här med ett glasfibernät. På så sätt slipper du att spackelmassan spricker. Nätet trycks ner i spackelmassan och jämnas till med en vanlig spackel utan tänder.

8

Den sista finishen. Dagen efter påförs ännu ett lager spackelmasssa, som slipas när den har torkat. Innan du målar måste väggen primas. Då suger väggen inte så mycket färg och färgen fäster mycket bättre.

08
Montera handfat 5 Steg

Om du någon gång har bytt blandare eller bottenventil i ett handfat, vet du hur svårt det kan vara att komma åt. Därför lönar det sig att montera det mesta innan handfatet ställs på plats.

Bottenventil och blandare är det bara att skruva fast. Så det enda som återstår är att koppla in vattnet och sätta vattenlås mellan handfat och avlopp.

Det lilla handfat som vi använder här ska inte skruvas fast i bänken eller väggen - det ska stå på bänken och bara limmas fast med en silikonfog.

1

Bottenventil och avloppsmuff skruvas fast innan handfatet monteras. Det är mycket lättare att göra det nu när du inte behöver ligga och rota under handfatet.

2

Sätt också fast blandaren nu. Alla som har bytt blandare på ett installerat handfat vet hur krångligt det kan vara.

3

Handfatet limmas fast med en silikonfog. Det här handfatet ska stå på en bänk och du ska bara sätta en tjock sträng våtrumssilikon undertill innan du vänder det om och gör klar monteringen.

4

Handfatet lyfts på plats och trycks ner i silikonet. Dessförinnan ska du markera bänkens mitt och handfatets mitt, så att det kan sättas ner direkt på rätt plats.

5

Vatten och avlopp kopplas in. Här måste du ner under bänken, men eftersom allt är förberett är det inte så mycket jobb. Anslut först tappvattnet, som gömmer sig längst in, och till sist vattenlås och avloppsröret.

09
Montera vägghängd toalettstol 8 Steg

När allt klinker och kakel är på plats och fogat, och när handfatet sitter där det ska och är inkopplat, återstår bara att lyfta in toalettstolen och hänga den på plats.

Om du - som här - väljer en toalettstol utan spolkant, måste du vara noggrann och ställa in spolningen. Om trycket blir för högt när du spolar slutar det med en massa vatten på golvet.

1

Med en hobbykniv skärs skyddet runt spolmekanismen bort, så att den kommer jämnt med kaklet. Följ därefter instruktionen som finns på förpackningen.

2

Montera ramen till spolknappen med skruvar längs kanterna.

3

Anslut spolknappen. Det här systemet är pneumatiskt, det går alltså på lufttryck, så det är viktigt att den lilla luftslangen sitter rätt och sitter fast ordentligt. Annars kommer toaletten inte att spola. Anslut först slangen till cisterndelen, därefter till spolknappens baksida.

4

Den förkromade spolknappen monteras. Knappen och ramen runt den klickas på plats. Undvik att använda verktyg - de kan repa eller till och med spräcka knappen.

5

Anpassa alla rör på längden. Observera skyddet som sitter på väggen. Det ser till att toalettstolen inte trycker direkt på kaklet. Det skärs av allra sist, när toalettstolen är på plats.

6

Skruva fast toalettstolen. När rören har fått rätt längd och toalettstolen sitter vågrätt åt alla håll spänns den fast med bultar. Spänn, men kom ihåg att det är porslin, så inte för hårt.

7

Fogen runt om toalettstolen är ett elastisk våtrumssilikon. Det sluter tätt och ser till att det inte samlas en massa smuts och bakterier i mellanrummet mellan vägg och toalett.

8

Montera toalettsitsen. Det är en bra idé att välja en sits med soft close, som även kan lyftas av när du ska städa. Det kostar inte mycket mer än en vanlig sits.

10
Så här fogar du med silikonfogmassa 5 Steg

Våtrumssilikon är väldigt elastiskt och vattentätt, men det är inte helt lättarbetat. Det fäster på allt - så ha många gamla trasor i närheten till fingrarna så att du inte får silikon överallt. Den ohärdade massan är svår att ta bort, så har du fått silikon på fel ställe får du vänta tills massan har torkat. Då kan du skära av den med en hobbykniv eller en glashällsskrapa.

1

Det här behöver du: Glättningsvätska, fogbrickor/fogpinne, tejp i fogens bredd och en rulle maskeringstejp (inte med på bilden). Väljer du fogpinnar av trä ska de stå i tvålvatten ett dygn innan de används.

2

Rätt uppbyggnad av fogen. En elastisk fog ska bara fästa på två sidor - annars kommer den tappa fästet i kaklet. Det förhindrar du med tejp bakom fogen.

3

Sätt tejp innerst när du har satt maskeringstejp längs fogen. Tryck fast tejpen ordentligt mot kanten ner mot fogen.

4

Sätt fogen med fogpistolen. Gör det i en lugn rörelse och tryck efterhand neråt, så att fogen fylls. Spraya därefter med glättningsvätska.

5

Jämna till fogen. Många proffs använder fortfarande en fogpinne av trä, men de flesta gör-det-självare får det bästa resultatet med en fogbricka av silikon.

Material

 • Inbyggnadscistern (här Grohe Rapid SL, 113 cm hög)
 • Vägghängd toalettstol
 • Toalettsits med soft close
 • Handfat
 • 1-greppsblandare
 • Stålreglar till innervägg (här U- og C-profiler från Knauf)
 • Tätningsband till stålreglar (här från Knauf)
 • Spikplugg, 6 x 35 mm
 • 12,5 mm fiberförstärkta våtrumsskivor (här Knauf Aquapanel Indoor, 90 x 125 cm)
 • Skruv för att fästa cementskivor
 • Speciallim till cementskivor (fogmassa)
 • Primer till cementskivor
 • Kakellim
 • Kakelkryss
 • Kakelfogmassa
 • Hörnskydd, rostfria
 • 60 x 120 cm och 30 x 60 cm kakel och 30 x 30 cm mosaikmattor
 • Armeringsnät till vägg
 • Väggspackelmassa
 • Väggfärg
 • Silikonfogmassa

Specialverktyg

 • Borrhammare
 • Cirkelsåg med diamantkapskiva
 • Våtslip
 • Multiverktyg med kakelskärare
 • Fixertång till stålreglar

Tidsförbrukning

1 vecka (inklusive torktider).

Pris

Ca 15.000 kr för den här toaletten.

Svårighetsgrad

Detta är inte något av de enklare projekten du kan ge dig på, men har du kaklat tidigare så går det bra.

Video

Applicering av våtrumsmembran

Välj ett komplett system där delarna arbetar tillsammans

Våtrumsmembran vid rör

Med specialkragar blir det helt tätt

Kakel - Runt om hinder

Lär dig tekniken för hål, hack och "halva hål"

Fogning av kakel

Arbeta diagonalt över kaklet, så blir fogarna snygga

Silikonfogar

Tejp i botten gör att fogen kan röra sig

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Toalettstol