Så här våtrumssäkrar du badrummet

Det kan inte poängteras tillräckligt att våtrumssäkringen är av helt avgörande vikt. Utan den är risken att det sipprar ut vatten i husets bärande konstruktioner och att du får mögel och röta bakom ditt kakel och klinker. Ditt försäkringsbolag kan då med all rätt avstå från att hjälpa dig, om du inte har våtrumssäkrat enligt regelverket.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En halv dag
Pris
5.000 kronor för 8 m²

Intro

OBS: Den här beskrivningen är en del av ett större tema.
Se hela temat här: Nytt badrum ända från början

Vi använder här ett våtrumssystem från Lip. Oavsett vad du väljer så ska du se till att arbeta med samma serie från samma tillverkare, annars gäller inte tillverkarens ansvar.

Du börjar (efter en noggrann rengöring) med primern, som ska säkerställa god vidhäftning för själva tätmembranet.

Instruktion

01
Våtrumssäkring 12 Steg

1

Börja med att prima väggar och golv. Använd pensel eller roller - sugande underlag, som golvet här, behandlas med primer utspädd med vatten i förhållande 1:10, icke sugande underlag med outspädd primer.

2

Blanda allt pulver från påsen i spannen med bindern. Blanda med en omrörare på borrmaskinen. Du har nu ett så kallat folielim.

3

Börja med att pensla skarvar mellan golv och vägg med folielimmet, och se till att komma ända ut i hörnen.

4

Tryck vattentätningsremsa (VT-remsa) på plats med handen eller försiktigt med mursleven, så att den kommer ända in i skarvar och hörnor.

5

Ovanpå VT-remsan stryks nu folielimmet på tills remsan är mättad. Använd penseln för att trycka ihop limmet och remsan ordentligt, särskilt i kanten.

6

I hörnen klipps VT-remsan ca 10-15 cm på mitten, så som visas. De två flikarna kan därefter vikas i hörnet utan problem. Ett bättre alternativ är att köpa färdiga hörn.

7

Stryk runt rörgenomföringar med folielimmet. Se till att smeta på ordentligt, även mellan rören.

8

Dra en rörmanschett över rören och tryck in den i det våta limmet. Drag rörmanschetten fri från veck och tryck in den i det våta limmet.

9

Med penseln stryks limmet på manschetterna tills vävstrukturen är helt mättad med lim.

10

Då är det dags för väggarna och här påförs limmet med en tandspackel i en vinkel på 45° tills det är jämnt fördelat på ytan. Spåren från tandspackeln ska vara genomgående, likadana och utan klumpar.

11

Tandspackeln vänds nu om och med den släta sidan dras spåren platta och jämna. Limmet ska ligga helt jämnt och slätt i samma tjocklek på minst 1 mm.

12

Golvet kommer efter väggarna och proceduren upprepas med tandspackelns tandade och därefter släta sida. Observera manschetten runt golvbrunnen.

Material

  • Lip 2K-våtrumssystem, ca 1,3 kg per m² vid 1 mm tjocklek
  • Lip-rörmanschetter, 40-56 mm
  • Golvbrunn 110 mm, justerbar med membran

Specialverktyg

  • Tandspackel

Tidsförbrukning

En halv dag (8 m²).

Pris

Ca 5.000 kronor för 8 m², inklusive golvbrunn.

Svårighetsgrad

Uppgiften är över huvud taget inte svår, men du MÅSTE vara noggrann, så att det överallt är ett lager på minst 1 mm, även i hörnen. Både med hänsyn till att det ska bli tätt och försäkring vid eventuell skada.

Video

TEKNIK: Applicering av våtrumsmembran

Välj ett komplett system där delarna arbetar tillsammans

TEKNIK: Våtrumsmembran vid rör

Med specialkragar blir det helt tätt

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Badrum